Vorige

UCLL (Campus Sociale School) en Acerta slaan handen ineen voor praktijkgerichte HR-richting

25 juni 2020 Werkgevers

Het onderwijs in Vlaanderen krijgt soms de labels ‘ouderwets’ of ‘te theoretisch’ opgeplakt. Maar het kan ook anders, dat bewijzen hogeschool UCLL (Campus Sociale School) en HR-dienstengroep Acerta. Voor het eerst organiseerde UCLL het vak ‘Payroll & Administratie’ voor studenten Sociaal Werk met afstudeerrichting personeelswerk (HR), waarbij de studenten gebruik maken van de payroll-applicatie Acerta Connect. Het concept is vrij uniek in het hogeschoollandschap en toont aan hoe onderwijs meer innovatief en praktijkgericht georganiseerd kan worden.

Leestijd: Later lezen?

Praktijkgerichte vakken zijn de toekomst

Elk bedrijf met personeel in dienst wordt geconfronteerd met payroll en administratie. Toch wordt ‘payroll’ slechts zelden opgenomen in een opleidingsprogramma. UCLL heeft daar verandering in gebracht met het vak ‘Payroll & Administratie’ en brengt de HR-realiteit tot bij de studenten. Studenten kunnen aan de slag met Acerta Connect, een payrolltool die een veilige omgeving biedt waar studenten naar hartenlust bruto-netto berekeningen kunnen simuleren, loonafsluitingen voorbereiden of analyses kunnen maken.

Via het vak ‘Payroll & Administratie’ leren de studenten Acerta Connect kennen en gebruiken. Dat is een ongelofelijke troef, want het is een payrolltool die ook écht in de bedrijfswereld door HR-professionals gebruikt wordt, en de vraag naar talent met payroll-kennis is groot op de arbeidsmarkt.

Gert Mertens, kantoordirecteur Acerta

Het vak werd meteen aan zowel de eerstejaars als tweedejaarsstudenten personeelswerk (HR) aangeboden.  Aan de hand van een fictieve organisatie met verschillende personeelsleden (zowel arbeiders als bedienden, deeltijds als voltijds…) in Acerta Connect konden de studenten zelf ervaren wat bijvoorbeeld de impact is van zwangerschapsrust of loopbaanonderbreking op een verloning. 

Succesvol eerste payroll-examen ondanks corona

Zoals elke school heeft UCLL ook zijn aanpak moeten veranderen door COVID-19. De lessen waren vanaf 16 maart louter nog online.

Het was niet evident om een nieuw vak plots online te moeten geven. Het is moeilijk in te schatten of de studenten alles goed hebben begrepen.

Marnik Bodson, (praktijk)lector HR

Marnik Bodson vervolgt: "De instructievideo’s van Acerta waren een uitstekend hulpmiddel en ik heb ook een ‘stap-voor-stap’-handleiding voorzien. Daarnaast konden studenten ook vragen stellen en hield ik een Q&A bij en organiseerde ik live sessies. Ik had bovendien een vast contactpersoon bij Acerta die ik kon contacteren bij vragen of wanneer ik wou nagaan of het in het ‘echt’ ook zo gebeurde."

Die aanpak heeft ook geloond, want het slaagpercentage van de studenten die deelnamen aan het examen, was hoog.

Op stageplaatsen zijn ze trouwens heel enthousiast over deze aanpak,” vervolgt Marnik Bodson. “Voor mij is het nogmaals een bewijs dat onderwijs dynamisch moet zijn. Het vak is zowel een troef voor de studenten, de opleiding en het werkveld: het is praktijkgericht en we zijn mee met onze tijd.

Ook de studenten zijn enthousiast over het vak en de payrolltool Acerta Connect. 

Ik vond het leerrijk en zeer innovatief. Als student weet je niet meteen wat payroll precies inhoudt. Via deze tool konden we direct aan de slag en hebben we veel geleerd over soorten vergoedingen, extralegale voordelen, enz. En dat is toch wel belangrijk om een goede HR-professional te worden.

Frédérique D., studente Personeelswerk (HR) UCLL

Vinger aan de pols houden

Ook in de toekomst wil het HR-traject aan UCLL (Campus Sociale School) meer inspelen op de vraag van de arbeidsmarkt. De nauwe samenwerking met Acerta helpt hen om de vinger aan de pols te houden en het opleidingsaanbod aan te passen aan de realiteit. En die samenwerking gaat ook verder dan het nieuwe payroll-vak. Studenten kunnen bijvoorbeeld ook hun talenten ontdekken via een talentenanalyse (Talent Management Analyse) om onder andere hun meest geschikte stageplaats uit te kiezen. Op deze manier ervaren ze meteen ook de meerwaarde van moderne HR-tools.

Leer werken met de Talent Motivatie Analyse

TMA is een theoretisch onderbouwde visie op talent. Tegelijk is het een online platform met concrete tools die de hele hr-cyclus afdekken en inzet op de kracht van mensen. Help je medewerkers op weg naar optimale prestaties via de TMA-methode.

Aan de slag met TMA

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Individueel opleidingsrecht en opleidingsplannen

01 februari 2024
Annelies Baelus

De Arbeidsdeal, opleidingsplannen en individuele opleidingsdagen voor werknemers. Wat moeten bedrijven nu precies allemaal in orde brengen en hoe pakken ze dit concreet aan?

Lees meer
Werkgevers

Aanwerven van (nieuw) talent: hoe pak je dat aan?

18 januari 2024
Kate Hansen

Kmo’s zijn voorzichtiger om bijkomend personeel aan te werven. Toch zijn er andere manieren om het juiste talent te vinden en in te zetten in tijden van arbeidskrapte.

Lees meer
Werkgevers

De juiste inzichten voor jouw hr-beleid in 2024: de Inspiratienota

16 januari 2024
Chris Wuytens

Welke hr-trends zullen dit jaar cruciaal zijn om als bedrijf op in te zetten? Van duurzame loopbanen, tot digitalisering van je hr. We doken in onze cijfers en belichten vijf hr-werven die de basis zullen vormen voor een flexibele en moderne hr in 2024.

Lees meer