Op de hoogte blijven?
Raadpleeg regelmatig onze FAQ met antwoorden op veelgestelde vragen rond het coronavirus.
Krijgen werknemers minder vakantie in 2021 omdat hun bedrijf in 2020 tijdelijke werkloosheid wegens corona toepaste? Dit is een verontrustende vraag waarvan het antwoord voor een deel gekend is. Zie daarvoor het bericht op onze site van 3 juni van dit jaar: tijdelijke werkloosheid en vakantie. Maar wat is er nadien gebeurd? Even alles op een rijtje.
Een werknemer kan maar vakantie opnemen in de mate dat hij in het kalenderjaar dat aan die vakantie voorafgaat, gewerkt heeft. Bijvoorbeeld: een werknemer heeft heel het jaar 2019 voltijds gewerkt, dan heeft hij in 2020 recht op 4 weken vakantie. Zijn collega was de eerste 6 maanden van 2019 werkloos en werkte daarna 6 maanden voltijds, dan heeft die collega in 2020 recht op 2 weken vakantie. Met werken bouwt een werknemer vakantierechten op, met werkloosheid niet.
Eigenlijk gold dat ook voor tijdelijke werkloosheid wegens corona. Toen vanaf 13 maart 2020 strenge maatregelen van kracht werden om het coronavirus bestrijden, werden veel werknemers tijdelijk werkloos gesteld. Zonder een aanpassing in de wetgeving, zouden al die werknemers in 2021 vakantiedagen verliezen omdat zij in 2020 onvoldoende gewerkt hadden om 4 weken te kunnen opbouwen.
Dit probleem werd door de Minister van Werk aangepakt: zij stelde dat tijdelijke werkloosheid omwille van corona gelijkgesteld moet worden met werken voor het vaststellen van vakantierechten. Om het op een andere manier uit te drukken: een werknemer die in 2020 tijdelijk werkloos gesteld werd omwille van corona, zou in 2021 geen vakantierechten verliezen en toch zijn 4 weken vakantie kunnen opbouwen. Er is één probleem: dat Koninklijk Besluit (KB) regelt de gelijkstelling tot 30 juni 2020.
Wat gebeurt er met de vakantie in 2021 voor de werknemers die na 30 juni 2020 tijdelijk werkloos werden gesteld omwille van corona? Met andere woorden, doet tijdelijke werkloosheid omwille van corona na 30 juni 2020 vakantierechten verliezen in 2021?
Voor de periode tijdelijke werkloosheid wegens corona die liep van 1 juli 2020 tot en met 31 augustus 2020 werd er op 24 september 2020 een Koninklijk Besluit gepubliceerd dat deze vorm van tijdelijke werkloosheid gelijkstelt met werken voor het vaststellen van de vakantierechten in 2021.
Voor de periode vanaf 1 september 2020 zijn er verschillende situaties mogelijk:
Hoe je het draait of keert, over die gelijkstelling zal nog heel wat inkt vloeien. Het laatste woord is hier nog niet over gezegd noch geschreven.
Raadpleeg regelmatig onze FAQ met antwoorden op veelgestelde vragen rond het coronavirus.
Versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid eindigt binnenkort
De versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt binnenkort stopgezet. De procedure werd initieel ingevoerd vanwege de coronapandemie, en werd later uitgebreid vanwege de watersnood en het conflict in Oekraïne.
Lees meerVaarwel verplicht thuiswerk. Welke regels zijn er (nog) van toepassing?
We nemen afscheid van het coronatelewerk, je medewerkers hoeven dus niet meer verplicht te telewerken. Welke andere spelregels zijn wel/niet van toepassing met code geel? We geven je een overzicht.
Lees meerVanaf 18 februari 2022 is telewerk niet langer verplicht, maar opnieuw aanbevolen. Hoewel de wetgeving nog niet officieel gepubliceerd is, staat het wél al vast dat je medewerkers vanaf vrijdag opnieuw meer naar kantoor kunnen komen. Wat houden de versoepelingen voor jou als werkgever in? We lijsten het op.
Lees meer