Vorige

Accountant in top 10 knelpuntberoepen: de juiste medewerkers, leid je zelf op

01 maart 2021 Accountants
Lieven Delzeyne

Al jarenlang vormt het accountantberoep een vaste waarde in de lijst met knelpuntberoepen, die jaarlijks gepubliceerd wordt door VDAB. Het is echter de eerste keer dat accountants en gecertifieerde accountants in de top 10 staan. In totaal staan er 190 beroepen op de lijst.

Leestijd: Later lezen?

Mogelijke oorzaken structureel knelpuntberoep

Knelpuntberoepen zijn beroepen waarvoor de invulling van de vacatures moeizamer verloopt dan voor andere beroepen. Als (gecertifieerde) accountant weet je als geen ander hoe moeilijk het is om geschikt personeel te vinden. Maar hoe komt het dat accountancy een structureel knelpuntberoep is?

Een mogelijke verklaring schuilt in het kwantitatief én kwalitatief tekort aan arbeidskrachten: er zijn te weinig werkzoekenden op de arbeidsmarkt en/of ze beschikken niet over de juiste ervaring, opleiding en achtergrond. Daarnaast speelt ook de complexiteit van de job een belangrijke rol.

Maar dat is niet alles: er is sprake van een kloof tussen de verwachtingen van de werkgever en die van de kandidaat. De werkgever durft weleens torenhoge eisen te stellen, waaraan kandidaten onmogelijk kunnen voldoen. En de jonge accountant-talenten dragen het ‘digitale’ hoog in het vaandel, iets waarop de meeste kantoren nog niet voorzien zijn.

Hire for potential, train for skills

Bovendien is het accountberoep in volle transitie, en moeten (gecertifieerde) accountants zich een nieuwe rol aanmeten: die van de adviseur, de expert, de consultant. Ook dat bemoeilijkt de invulling van vacatures.

Een tip? Verruim je blik wanneer je nieuwe talenten voor je kantoor zoekt. Want als je je pijlen alleen op ‘de perfecte kandidaten’ richt, zal je gauw merken dat er niet veel te strikken valt. Werf dus aan op potentieel, en niet zozeer op basis van ervaring en/of opleiding.

Aanwerven op potentieel betekent dat je tijdens het rekruteringsproces vooral kijkt naar het groeipotentieel van een kandidaat - in plaats van naar wat deze persoon vandaag al kan. Kandidaten die reeds aan alle eisen voldoen (of deze zelfs overtreffen), zijn niet alleen zeldzaam: ze zijn meestal ook véél sneller uitgekeken op de functie waarvoor ze solliciteren, net omdat deze onvoldoende uitdagend is. Terwijl iemand met potentieel zich nog lang kan blijven ontwikkelen binnen jouw kantoor.

Het beste personeel, leid je zelf op

De juiste opleidingen voor medewerkers en kandidaten, organiseer je zelf. Recent voerde de overheid een nieuw fiscaal voordeel voor opleidingen in, waardoor je als werkgever een gedeelte van je loonkost van medewerkers die opleidingen volgen, kan recupereren. Reden te meer om het heft in eigen handen te nemen en zelf je ‘ideale medewerkers’ op te leiden.

Iemand opleiden neemt te veel tijd in beslag, zeg je? Bekijk het zo: als je de ideale kandidaat zoekt, die reeds over alle gevraagde competenties en ervaring uit je vacature beschikt, is de kans groot dat je de aanwervingstijd verlengt, omdat je veel langer moet zoeken. Misschien vind je zelfs helemaal niemand. In die tijd had je al iemand met potentieel kunnen aanwerven én opleiden.

Word vandaag nog partner van Acerta

Wil je een voetje voor bij je klanten? Als boekhoudkundige partner van Acerta sta je in directe lijn met experts, geniet je tijdswinst dankzij onze online support en ben je als eerste op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen.

Partner worden

Deel dit artikel

Lieven Delzeyne_acerta

Geschreven door Lieven Delzeyne

Sales Director Acerta