Vorige

Beroepskennis verdwijnt in Vlaanderen, afgeslankt in Wallonië

03 januari 2019 Starters

Vanaf 1 januari 2019 vervallen in Vlaanderen de vestigingsvoorwaarden in de bouwsector. Vlaanderen wordt zo de eerste regio waar de vestigingswet volledig afgeschaft is. In Wallonië worden een 5-tal beroepen afgeschaft.

Leestijd: Later lezen?

Wat is beroepskennis?

Sommige beroepen zijn gereglementeerd. Je moet aantonen dat je over de nodige beroepskennis beschikt. Je kan dat op basis van je eigen diploma’s of praktijkervaring. Indien je dat niet kan, mag je terugvallen op de beroepskennis van medevennoten of helpers in je zaak.

Hoe zit het met Brussel en Wallonië?

Start je als kapper in Hasselt? Dan heb je dus geen beroepskennis of bedrijfsbeheer meer nodig. Start je met diezelfde activiteit in Elsene? Dan moet je wel nog bedrijfsbeheer en beroepskennis bewijzen (bv. met een diploma).

In Brussel blijft voorlopig alles nog bij het oude. Dit betekent dat de volledige vestigingswet er alsnog in voege blijft. In Wallonië worden de volgende beroepen vanaf 1 januari 2019 uit de vestigingswet gehaald:
- groothandelaar in vlees;
- droogkuiser-verver;
- voetverzorger;
- masseur;
- dentaaltechnicus.

Hoe weet ik of mijn onderneming onder de vestigingswet valt?

Het domicilieadres van je eenmanszaak of de maatschappelijke zetel van je vennootschap is bepalend voor de al-dan-niet toepassing van de vestigingswet. Ligt je adres in Vlaanderen, dan is er geen vestigingswet van toepassing, ook al ontplooi je activiteiten in Brussel of Wallonië. Ligt het adres in het Brussels Gewest of in Wallonië, dan bekijk je best per beroep of het gereglementeerd is. (Zie informatie hierboven.)

Vanaf 2018 heb je geen beroepskennis meer nodig voor heel wat beroepen.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Starters

Intellectuele eigendom

06 maart 2024
Els Schellens

Bij het opzetten van een nieuwe onderneming is er veel te overwegen: ondernemingsplannen, financiële haalbaarheid, marktanalyse, en klantenfeedback. Een aspect dat echter vaak over het hoofd wordt gezien, is het beschermen van intellectuele eigendom (IE).

Lees meer
Starters

Zelfstandige worden: op welke kosten moet je je voorzien?

02 januari 2024

Om zelfstandige te worden heb je meestal geen startkapitaal nodig. Maar er komen wel kosten bij kijken. Overloop hier de belangrijkste kostenposten.

Lees meer
Starters

Zelfstandige worden: dé starterspagina

02 januari 2024

Als je voor jezelf wil beginnen, zijn er heel wat knopen door te hakken. Op deze ultieme starterspagina vind je alle vragen die je je best stelt – en de weg naar alle antwoorden.

Lees meer