Vorige

In Vlaanderen verdwijnt heel wat beroepskennis

02 november 2018 Starters

Met het nieuwe jaar gaat er ook een belangrijke wijziging in de wetgeving van start. In Vlaanderen althans, want daar heeft de regering beslist om vanaf 1 januari 2018 een deel van de beroepskennis af te schaffen vanaf 1 september 2018.

Leestijd: Later lezen?

Wat is beroepskennis?

Sommige beroepen zijn gereglementeerd. Je moet aantonen dat je over de nodige beroepskennis beschikt. Je kan dat op basis van je eigen diploma’s of praktijkervaring. Indien je dat niet kan, mag je terugvallen op de beroepskennis van medevennoten of helpers in je zaak.

Welke beroepskennis verdwijnt in Vlaanderen?

  • Restaurateur-traiteur-banketaannemer
  • Rijwielen en motorvoertuigen
  • Personenverzorging (kapper, schoonheidsspecialist, masseur, voetverzorger, dentaaltechnicus, opticien, begrafenisondernemer)
  • Brood- en banketbakker
  • Slager (zowel voor groot- als kleinhandel)
  • Droogkuiser-verver

Wat blijft er nog over?

  • Alle beroepskennis van de bouwsector (ruwbouw, schrijnwerker, elektricien, …): dit wordt afgeschaft vanaf 1 januari 2019.

Hoe zit het met Brussel en Wallonië?

Start je als kapper in Hasselt? Dan heb je dus geen beroepskennis of bedrijfsbeheer meer nodig. Start je met diezelfde activiteit in Elsene? Dan moet je wel nog bedrijfsbeheer en beroepskennis bewijzen (bv. met een diploma).

Brussel en Wallonië beslissen mogelijk binnenkort om de wetgeving ook aan te passen. Maar weet dat ze daar Vlaanderen niet in hoeven te volgen. Ze kunnen net als Vlaanderen beroepen afschaffen, maar het kan even goed zijn dat ze enkel wijzigingen aanbrengen. Wij volgen dit in elk geval voor je op, dus hou zeker onze blog in de gaten!

Vanaf 2018 heb je geen beroepskennis meer nodig voor heel wat beroepen.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Starters

Het prestarterstraject van Acerta: in één rechte lijn richting ondernemerschap, nu in samenwerking met de Vlaamse overheid

28 juni 2024
Christine Festjens

De eerste stappen zetten als startend ondernemer? Er komt vaak veel bij kijken en dat kan gemotiveerde starters afschrikken. Via het prestarterstraject van Acerta brengen we je van start naar finish gedurende zes weken. Inschrijven kan nog!

Lees meer
blog studietips_acerta
Starters

5 tips om beter te studeren

17 mei 2024

Het is weer zover: de blok. Nog even doorbijten en je hebt je diploma op zak. Lees hier onze belangrijkste tips en ga voorbereid aan de slag!

Lees meer
Starters

Welke drie vragen hebben startende zelfstandigen?

24 april 2024
Els Schellens

Je hebt eindelijk de knoop doorgehakt, je wil de sprong wagen en starten als zelfstandige. En daar komt heel wat bij kijken! Wij bundelden de drie meestgestelde vragen uit onze Starters academie en helpen je zo op weg. Klaar om te starten?

Lees meer