Vorige

Panel Event: 5 redenen om creatief te zijn met talent

22 maart 2019 Werkgevers

Als hr-dienstverlener streven wij er elke dag naar om jouw onderneming sterker te maken. Daarom organiseren we regelmatig onderzoeken bij ons survey panel om zo snel mogelijk te kunnen anticiperen op de actuele hr-trends en jou als werkgever te voorzien van concrete tips. De conclusies van die onderzoeken werden gepresenteerd op ons jaarlijks Panel Event in Leuven op 18 maart 2019. Arbeidskrapte? Die is er helaas nog steeds. Maar talentkrapte, daar is geen sprake van. Wij geven je 5 goeie redenen om nu creatief aan de slag te gaan met talent.

Leestijd: Later lezen?

1) 4,2 werkzoekenden per vacature

Bij een overaanbod van werkzoekenden op de arbeidsmarkt, is de druk bij ondernemingen om zichzelf te onderscheiden van de concurrentie eerder beperkt. De situatie op de arbeidsmarkt vandaag, leert ons echter dat enkel organisaties die inzetten op een slim en creatief HR-beleid, de arbeidskrapte het hoofd kunnen bieden. Want ja, die arbeidskrapte zal er ook in 2019 nog zijn; het tekort is structureel. Vorig jaar daalde het  aantal werkzoekenden per vacature zelfs tot een historisch lage 4,2 (VDAB, 2018). Maar dat wil volgens Chris Wuytens, managing director Acerta Consult, niet zeggen dat er ook talentkrapte is. Enige creativiteit, waaronder rematching en onboarding, opent de weg naar heel wat extra potentieel.

2) 80% ondervindt impact van arbeidskrapte

Met een historisch laag aantal werkzoekenden per vacature, voelen heel wat werkgevers zich geremd en lukt het soms niet de groei die ze voor ogen hebben te realiseren. Op de vraag of arbeidskrapte effectief een effect heeft op hun onderneming, zegt 80% volmondig ‘ja’. Nu is dus hét moment om creatief uit de hoek te komen en deze uitdaging aan te pakken. En waar kan je beter beginnen dan bij het talent dat al aanwezig is? Zorg ervoor dat je de talenten die jouw organisatie dagelijks mee vorm geven, kan behouden. Hoe? In het algemeen vindt 70% van de medewerkers het belangrijk tot heel belangrijk om keuzes te kunnen maken over de invulling van hun eigen loonpakket. Maar verloning is niet alles. Ook adequate coaching kan de werkbaarheidsgraad meer dan verdrievoudigen.

3) 1 op 4 stopt arbeidsovereenkomst binnen het jaar

1 op 4 werknemers met een arbeidsovereenkomst van onbepaalde duur, zwaait zijn werkgever binnen het jaar na aanwerving alweer uit. In ruim 60% is het de werknemer die het initiatief tot afscheid neemt. Er schort dus wat aan de manier waarop organisaties omgaan met talent. Louter rekruteren is niet voldoende. De uitdaging stopt niet eens de juiste persoon op de juiste stoel zit. Bij een succesvolle rekrutering hoort ook een doordachte onboardingstrategie. En die strategie begint idealiter vroeg. Heel vroeg. Nog voor de eerste werkdag van je nieuwe medewerker. Contact voor de startdatum verlaagt immers de kans op vroegtijdig vertrek met 80%.

4) 4 op 5 werknemers zegt ‘JA’ tegen een andere rol

De arbeidsmarkt is constant in beweging. Jobs zijn niet langer gebonden aan vaste, rigide functieomschrijvingen maar neigen steeds meer naar ‘flexibele rollen’. Het takenpakket van die rol verandert mee met de organisatie, de digitalisering en robotisering of verdwijnt soms. Maar dat hoeft geen probleem te betekenen voor jouw medewerkers. Integendeel. Op de vraag of ze ervoor open staan om eens wat anders te proberen, reageert 4 op 5 positief. De kans om eens een andere rol te vervullen of in een ander team te werken, daar zijn medewerkers echt wel klaar voor. Rematching binnen de eigen organisatie is dus zeker een manier om meer beweging te krijgen in de arbeidsmarkt. En laat dat ook een les zijn tijdens nieuwe rekruteringen. Als je weet dat mensen iets nieuws willen, kan je breder kijken dan de 100% match en aanwerven op potentieel en motivatie.

5) Ruim driekwart van de professoren is tevreden tot zeer tevreden over de job

Talent behouden is ook voor Caroline Pauwels, rector van de VUB, een agendapunt. Temeer omdat eigen onderzoek bij zelfstandig academisch personeel aantoont dat de hoge jobtevredenheid van professoren belast wordt door conflicten tussen werk en privé. Caroline Pauwels tracht de werk-privébalans daarom te herbekijken, professoren beter te begeleiden en competentiemanagement in te voeren. Maar ook autonomie en sterke inzet op collegialiteit, vormen volgens haar de ideale buffer tegen de tijds- en werkdruk die professoren vandaag ervaren. Met al deze acties probeert de Brusselse rector de werkbelasting van de profs te verlichten en belangrijke talenten in huis te houden.

Ben jij CEO of hr-verantwoordelijke? Word dan lid van ons survey panel

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

opleidingen jobmobiliteit_acerta
Werkgevers

Opleidingen: de toekomst van jobmobiliteit

01 juni 2023
Annelies Baelus

Als werkgever wil je graag talent behouden en flexibel inspelen op de noden van je organisatie. Hoe kunnen opleidingen bijdragen aan jobmobiliteit en wat kan je als bedrijf doen om jouw werknemers te ondersteunen in hun loopbaanontwikkeling?

Lees meer
Werkgevers

Werkschakelpunten voor hogere werkgelegenheidsgraad

20 april 2023
Cleo Kinnaer

In de huidige arbeidsmarkt is het voor veel werkgevers een uitdaging om de juiste kandidaat voor een vacature te vinden. Tegelijkertijd zijn er ook werkgevers die met een – al dan niet tijdelijk – overschot zitten aan personeel door een wijziging in de functie-inhoud van de job waardoor de werknemer deze niet meer kan invullen, of omdat de job an s...

Lees meer
Werkgevers

Thuisblijvende medewerkers? Stuur hen op ontdekkingstocht naar hun talenten!

14 juli 2020

Dwingt de coronacrisis je mensen tot een ‘staycation’ in eigen land? Dat hoeft niet te betekenen dat ze bij de pakken moeten blijven zitten. Maak nu werk van hun talenten, zodat ze in september ‘verrijkt’ en vol energie weer aan de slag kunnen.

Lees meer