Vorige

Zo houd je je talenten dit najaar gemotiveerd

09 september 2020 Werkgevers
Erik Vermeiren

‘t Groot verlof is achter de rug, de zomer is bijna voorbij. Medewerkers beginnen na een lange periode van thuiswerken weer iets vaker naar kantoor te komen. In de voorbije periode is er veel gebeurd, veel veranderd. Heel wat organisaties werken nu op een heel andere manier dan ze gewend zijn. Hierdoor hebben je werknemers misschien wel het gevoel dat ze niet meer op de juiste plek zitten. Tijd voor talentontwikkeling.

Leestijd: Later lezen?

De nieuwe werkplek na een lange periode van thuiswerk

Door corona kreeg het begrip ‘werkplek’ een volledig nieuwe invulling. Nu we geleidelijk aan terugkeren naar de nieuwe werkvloer, betekent het vooral dat je je medewerkers meeneemt in de veranderingen die nodig zijn om het werk op een aangename en veilige manier weer op te pikken. Het betreft met andere woorden de onboarding van je huidige medewerkers en de activiteiten die nodig zijn om hen te begeleiden en faciliteren van a naar b.

Maar wat kan je als werkgever nu precies doen om je talenten dit najaar zo goed mogelijk te faciliteren? Allereerst is het cruciaal om een plan van aanpak uit te werken en goed na te denken over wie welke rol opneemt in dit traject. En dus ook welke rollen je medewerkers hierin vervullen.

Zet je medewerkers weer in hun kracht

Tijdens de periode van massaal thuiswerken konden je werknemers uitgebreid bezinnen over hun werk en privéleven. Sommigen vragen zich af of hun huidige job nog wel bij hen past. Anderen reflecteren over de wijze waarop ze hun huidige job uitvoeren, en of ze die manier in de nabije of verre toekomst willen veranderen. De veranderingen die de coronacrisis teweegbrengt bieden kansen, maar brengen ook veel onzekerheden met zich mee.

Zowel emotioneel als gedragsmatig leiden al deze veranderingen tot nieuwe noden en behoeften. Wil je je werknemers meekrijgen in al die veranderingen? Dan moet je ervoor zorgen dat iedereen (weer) op de juiste plek komt te zitten en dus het werk doet dat bij hem of haar past. Zet mensen in hun kracht door in te spelen op hun specifieke drijfveren en daaraan gekoppelde talenten. Talenten herkennen, erkennen en faciliteren is een cruciaal onderdeel in het binden en boeien van je medewerkers, ook in het postcoronatijdperk.

Het reeds aanwezige talent is de motor van de verdere groei, concurrentiekracht en productiviteitswinst van je onderneming. Benut het daarom goed.

Ook social profit haalt profijt uit sterk talentbeleid

Talentontwikkeling is overigens niet alleen weggelegd voor de profitsector. Door de vergrijzing, beperkte middelen, krappe budgetten, knelpuntberoepen, het veranderende zorglandschap en zeker door corona, heeft de social profit er alle belang bij om te investeren in de talenten van hun huidige medewerkers.

Geen enkele sector is zo divers als de social profit. Laat diversiteit nu net een fantastische voedingsbodem voor een geslaagd talentbeleid zijn. Een talentgerichte aanpak binnen de social profit is erop gericht mensen en hun bijzondere aanleg, kwaliteiten en ambities bloot te leggen én verder te ontwikkelen. Hetzij in hun huidige functie, in een nieuwe functie, als leidinggevende of via mentorschap, ... Zo creëer je de juiste omstandigheden om de aanwezige talenten verder tot bloei te laten komen.

Meer tips voor een talentrijk najaar?

Mensen functioneren het best en zijn het meest betrokken, wanneer hun werk in lijn ligt met hun talenten. Op donderdag 17 september geeft TMA Professional Erik Vermeiren van 11u tot 12u een webinar rond talentontwikkeling met behulp van de TMA Methode. Meteen van start gaan met de ontwikkeling van je personeel? Bekijk dan ons hr-aanbod.

Deel dit artikel

Erik Vermeiren_acerta

Geschreven door Erik Vermeiren

Hr Partner Social Profit

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Waarom een diversiteitsbeleid een must is

25 maart 2024
Sabine Goossens

Onze samenleving wordt steeds meer divers, dus ook onze werkvloer. Inzetten op diversiteit en inclusie is een win-win voor bedrijven, want het zet je op de kaart als maatschappelijk verantwoorde werkgever en je kan breder gaan rekruteren waardoor er meer kans is op het vinden van nieuwe, onontgonnen talenten.

Lees meer
Werkgevers

Individueel opleidingsrecht en opleidingsplannen

01 februari 2024
Annelies Baelus

De Arbeidsdeal, opleidingsplannen en individuele opleidingsdagen voor werknemers. Wat moeten bedrijven nu precies allemaal in orde brengen en hoe pakken ze dit concreet aan?

Lees meer
Werkgevers

Aanwerven van (nieuw) talent: hoe pak je dat aan?

18 januari 2024
Kate Hansen

Kmo’s zijn voorzichtiger om bijkomend personeel aan te werven. Toch zijn er andere manieren om het juiste talent te vinden en in te zetten in tijden van arbeidskrapte.

Lees meer