Vanaf januari 2021 wijzigt er heel wat aan het overbruggingsrecht.
Crisis-overbruggingsrecht
Het heropstart-overbruggingsrecht loopt af op 31 december 2020.
Het crisis-overbruggingsrecht wegens gedwongen sluiting zal verlengd worden tot en met januari 2021.
Om de zelfstandigen nog verder te ondersteunen tijdens deze corona-crisis heeft de ministerraad een voorontwerp van wet goedgekeurd, waarin een nieuw crisis-overbruggingsrecht wordt ingevoerd tot en met 31 maart 2021. De koning heeft echter de mogelijkheid om deze termijn te verlengen.
Dit crisis-overbruggingsrecht valt uiteen in twee pijlers :
- Gedwongen onderbreking
- Voortzetting van de activiteit met een omzetverlies van minstens 40%
Daarnaast kan deze uitkering ook aangevraagd worden door zelfstandigen, die in quarantaine moeten zonder ziek te zijn. En door zelfstandigen, die hun kinderen moeten opvangen omdat ze tijdelijk niet meer naar school of naar de kinderopvang kunnen gaan.
Meer informatie over je uitkering vanaf januari vind je hier.
Klassiek overbruggingsrecht
Ook het klassiek overbruggingsrecht wijzigt. Voor faillissementen, gedwongen onderbrekingen en stopzettingen tussen 1 april 2020 en 31 maart 2021 gelden de volgende versoepelingen :
- Starters moeten slechts 2 kwartalen betaald hebben ipv 4
- De cumul met een vervangingsinkomen wordt mogelijk tot het bedrag van het overbruggingsrecht
- Naast het behoud van de rechten in de ziekteverzekering, blijft ook het pensioenrecht gevrijwaard voor maximaal 4 kwartalen
- Voor feiten, die plaatsvonden tussen 1 april 2020 en 31 december 2020 wordt de aanvraagtermijn verlengd met 2 kwartalen
Met deze versoepelingen wil de minister voor kmo’s en zelfstandigen vermijden dat een aantal zelfstandigen uit de boot zouden vallen van de crisismaatregelen.