Uw smartphone: een zegen of een vloek?

28 mei 2018

Hou het gezond met deze tips en test uzelf

Vlamingen kunnen hun smartphone moeilijk missen. Gemiddeld grijpen ze om de 33 seconden naar hun mobieltje, ofwel 2600 keer per dag. En dan moet er nog gewerkt worden. De smartphone is een vloek voor steeds meer zelfstandigen. Hoe maakt u er weer een zegen van?

Laat ons een test doen. Lees dit artikel en beantwoord 1 vraag aan het einde. U krijgt meteen ook uw score. De enige regel? Het is verboden om nu al naar het einde te scrollen. Begin eerst met lezen … start!

Hoe komt het toch dat u altijd opnieuw dwangmatig uw smartphone checkt, hetzelfde appje opent, uw mails controleert? Overal, ook aan tafel, voor de tv, tijdens een vergadering, in de auto?

Uw smartphone is een gokautomaat

Het ligt niet aan u. Wel aan de apps op uw toestel. Deze programmaatjes zijn ontworpen zoals een gokautomaat uit een casino. Dat zegt Tristan Harris, een gewezen Google-ethicus en productfilosoof. Swipen is net als trekken aan de hendel van de eenarmige bandiet. Met de vele likes, commentaren en beloningen hebt u bijna altijd prijs. Niet te verwonderen dat  uw smartphone u steeds meer stoort tijdens het werken.

Maar tegelijkertijd is uw smartphone ook een zegen. U helpt moeiteloos klanten overal ter wereld. U checkt snel of facturen betaald zijn. U communiceert met klanten. U scant restaurantbonnetjes in. U googelt naar meer informatie. U vindt uw weg. U belt, bent bereikbaar en veel meer.

Zonder u de voordelen af te nemen… hoe zorgt u ervoor dat u minder de slaaf van uw smartphone bent? Hoe wordt u meer de baas over uw toestel?

En vergist u zich niet: u begint er best nu aan. Want in de toekomst wordt het u niet gemakkelijker gemaakt. De start-up Dopamine Lab uit Silicon Valley haalde een half jaar geleden 1 miljoen dollar op. De jonge ontwikkelaars staan klaar om elke app-ontwikkelaar te helpen zijn app verslavender te maken, net zoals Google en Facebook dat vandaag al doen.

Hoe houden zelfstandigen hun smartphonegebruik in toom?

58% van de Vlaamse zelfstandigen werkt tot 3 uur per dag op zijn smartphone, volgens de Digimeter van imec. 15% tikt, belt en swipet dagelijks meer dan 3 uur voor het werk. Een volledige digital detox kan u zich als zelfstandige dan ook niet permitteren. Maar u kan wel leren om uw toestel doelbewuster te gebruiken. Volgens het Leuvense onderzoekscentrum imec leggen zes op de 10 Vlamingen zichzelf vandaag al regels op om hun smartphonegebruik onder controle te houden:

  • 44% stopt de smartphone weg tijdens gesprekken, vergaderingen en lessen.
  • 24% schakelt notificaties uit.
  • 21% houdt het toestel uit de slaapkamer.
  • 20% stopt het toestel weg tijdens het rijden.
  • 17% gebruikt geen smartphone meer vlak voor het slapengaan.
  • 11% schakelt zijn/haar toestel vaker uit.
  • 2% gebruikt af en toe een gewone gsm in plaats van een smartphone.
  • 1% houdt bij hoeveel tijd hij/zij spendeert op de smartphone.

Bron: Digimeter 2017 - Smartphonegebruik bij Vlaamse zelfstandigen, imec

6 tips om te minderen

Tip 1. Werk in blokken

Het eerste advies is timemanagement. Plan de grote blokken van uw dag op voorhand in en laat u niet storen tijdens de uitvoering hiervan. Zet uw smartphone uit of in vliegtuigstand bij het uitwerken van een taak. Klaar? Dan mag u gerust uw smartphone checken.

Opgelet, volgens ervaren detoxers is het even wennen aan de stilte in uw hoofd. U bent het zo gewoon om afgeleid te worden …

Tip 2. Schrap uw Facebook-pagina

Beslis bewust op welk sociale medium u actief bent. Hiervoor weegt u de investering in tijd en geld af tegen wat het u oplevert. Helpt een Facebook-pagina uw zaak? Of niet, zoals in dit artikel Werkt Facebook voor uw sector?. Moet u een aparte bedrijfspagina hebben? Of kan het ook vanuit uw persoonlijke Facebook-pagina? Biedt Twitter enkel extra afleiding of ook visibiliteit voor uw zaak? Kopen klanten bij u omdat ze uw creaties kennen van Instagram of Pinterest?

Een ander trucje is de app van het sociale medium niet downloaden op uw smartphone. Of deze niet op uw eerste scherm te plaatsen. Zo stopt u de aandachtstrekkers een beetje verder weg.

Tip 3. Download enkel de juiste apps

Kies vooral tools die u helpen ondernemen, zoals die uit dit artikel Geselecteerd voor u: 26 programma’s en apps om efficiënter en vlotter te werken als zelfstandige. Want handig kan het zeker zijn: u spaart tijd uit met een goede bank-app, u weet sneller wie wie is met een CRM-app, u noteert vlot gedachten op een digitaal notitieboekje, sorteert uw mailbox automatisch, ...

Doorloop uw apps en kieper de meest storende radicaal in de vuilnisbak. Hou alleen over wat u echt gebruikt en echt tijd doet besparen.

Tip 4. Zet notificaties uit

Storende geluiden, berichten en pop-ups hebt u vaak zelf in de hand. Deze notificaties zet u uit via de instellingen. Maakt u graag een uitzondering voor één app, dan past u dit aan bij de app zelf.

Een alternatief? Uw scherm op zwart-wit zetten zodat rode en blauwe notificaties minder opvallen. Knalrood trekt de aandacht. Maar grijs? Op een iPhone doet u dit via Instellingen > algemeen > Toegankelijkheid > Aangepaste weergave > Kleurfilters > Grijstinten

Op Android-telefoons is de zwart-wit optie niet te vinden. Wel kan u donkere thema's instellen.

Tip 5. Voicemail geeft u me-time

U hebt ook uw bereikbaarheid zelf in de hand. Veel zelfstandigen gaan hier all-the-way. Ze willen klanten ook ‘s avonds te woord staan, antwoorden in het weekend of laat op mails, laten het eten koud worden en hun familie wachten.

Dit hoeft niet. Durf uw toestel volledig uitzetten. Leg het weg en neem het zeker niet mee naar de slaapkamer. Vang bellers op met een professioneel voicemailbericht. Programmeer een out-of-office waarin u zegt wanneer u wel bereikbaar bent. Dit kan ook tijdens de werkuren. Sommige zelfstandigen communiceren een spreekuur. Enkel dan zijn ze te bereiken. Een doenbaar idee voor u?

Tip 6. Neem afstand van uw smartphone

U kan ook letterlijk afscheid nemen. Er zijn steeds meer alternatieven voor smartphones die alles kunnen: de dumb phones. Dit zijn gsm’s waarmee u bijna niets kan: een oud toestel, de retro Nokia 3310 en The Light Phone. Dit laatste is een designtoestel dat ontwikkeld werd om zo weinig mogelijk gebruikt te worden. Bellen, sms’en en een alarm zetten lukt nog net.

Wat u ook doet, communiceer over uw bereikbaarheid naar klanten. Maak afspraken met uw medewerkers, partners en gezin. Zo start u onbezorgd met uw digitale detox.

Test uzelf

De vraag: Hebt u dit artikel gelezen zonder 1 keer op uw smartphone te hebben gekeken? Of zonder een inkomende mail, berichtje, Facebook-post of andere notificatie beantwoord te hebben?

             o Ja

             o Nee

Uw score:

Ja: U bent in staat om één activiteit te doen zonder u te laten storen. Verbeter u verder met de adviezen uit dit artikel.

Nee: Gebruik de tips uit dit artikel om u sterker los te koppelen van uw smartphone. Zo werkt u geconcentreerder.

Meet uw smartphonegebruik met de Mobile DNA’-app (enkel voor Android) ontwikkeld door imec. Via de imec digimeter krijgt u uw mobiel DNA-profiel.

We verwijzen nog graag naar het dossier Smartphoneverslaafd van Charlie magazine. Het was een van onze bronnen.

Met onze websitebouwers ga je #zorgeloosonline
Vier op vijf zelfstandigen lopen online klanten mis. Online aanwezig zijn is een must! Acerta helpt je op weg met behulp van vier handige websiteformules. Van een krachtig online visitekaartje tot een volwaardige webshop met online betaling. Bekijk het aanbod hier.

Deel dit juridisch nieuws en updates

Terug naar overzicht juridisch nieuws en updates