Vorige

Coronabesmetting kan worden erkend als arbeidsongeval

07 oktober 2020 Miet Vanhegen Werkgevers

Fedris (Federaal agentschap voor beroepsrisico’s) heeft zijn initiële standpunt over de erkenning van een COVID-besmetting als arbeidsongeval bijgestuurd. Fedris oordeelt nu dat een besmetting wel degelijk als arbeidsongeval erkend kan worden, mits enkele voorwaarden vervuld zijn.

Leestijd: Later lezen?

Voorwaarden erkenning als arbeidsongeval

  1. Het moet gaan om een plotse gebeurtenis
  2. die een letsel heeft veroorzaakt
  3. en die optrad tijdens en door het feit van de uitvoering van de arbeidsovereenkomst

Bewijs leveren

Als je werknemer een aanvraag indient voor de erkenning van een arbeidsongeval moet hij/zij wel het bewijs leveren van het plotselinge voorval, het letsel en het feit dat hij bezig was met de uitvoering van zijn arbeidsovereenkomst, en dus onder het gezag van zijn werkgever stond, op het tijdstip van het voorval. Dat bewijs kan je werknemer leveren met alle mogelijke rechtsmiddelen, ook via getuigenissen.

Als je werknemer erin slaagt het bewijs van die drie elementen te leveren, is er een vermoeden dat het letsel verband houdt met het ongeval en dat het wel degelijk door de uitvoering van zijn arbeidsovereenkomst is dat de plotse gebeurtenis is opgetreden. Tenzij de wetsverzekeraar een van die vermoedens kan weerleggen.

Besmetting tijdens het werk

Kan je werknemer bewijzen dat hij contact heeft gehad met een besmet persoon (klant, collega, leidinggevende…), of met een besmet voorwerp? Dan kan dat beschouwd worden als een plotseling gebeurtenis. Dat komt omdat de uitstoot van ademhalingsdruppeltjes of het contact met een oppervlak dat met die druppeltjes is bedekt, beschouwd worden als plotse gebeurtenissen. Je werknemer moet wel de gebeurtenis kunnen isoleren (in tijd en plaats) en kunnen aanwijzen als de oorsprong van het letsel. Bovendien moet het letsel optreden binnen de incubatietijd.

Wetsverzekeraar kan weigeren

Het kan zijn dat de wetsverzekeraar de aanvraag weigert. In dat geval, mag je werknemer die de aanvraag deed, Fedris vragen de beslissing van de verzekeringsmaatschappij te onderzoeken.  Als je werknemer het vervolgens oneens is met de beslissing van de verzekeringsmaatschappij of van Fedris, dan kan hij/zij de zaak voorleggen aan de Arbeidsrechtbank.

Zet in op het welzijn van je medewerkers

Meer dan ooit is het nodig om de vinger aan de pols te houden met het oog op hun welzijn. Acerta helpt je graag.

Zorg voor welzijn

Deel dit artikel

Acerta_Miet Vanhegen.png

Geschreven door Miet Vanhegen

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Wat verandert er in juli voor werkgevers?
Werkgevers

Wat verandert er in juli voor werkgevers?

28 juni 2022 Miet Vanhegen

De wet- en regelgeving verandert regelmatig, en dat heeft een invloed op jou als werkgever of op jouw medewerkers. Acerta geeft je daarom een overzicht van de sociaal-juridische wijzigingen die op de planning staan in juli 2022.

Lees meer
Op vakantie met de bedrijfswagen: veelgestelde vragen
Werkgevers

Op vakantie met de bedrijfswagen: veelgestelde vragen

23 juni 2022 Ellen Van Grunderbeek

De zomervakantie is in aantocht. Wat als je medewerker op vakantie vertrekt met zijn bedrijfswagen en… een ongeval heeft? Of hij wil een bagagerek installeren? En mag je medewerker zijn tankkaart in het buitenland gebruiken? Acerta beantwoordt enkele veelgestelde vragen.

Lees meer
Hoe vraag je tijdelijke werkloosheid aan na 1 juli 2022?
Werkgevers

Hoe vraag je tijdelijke werkloosheid aan na 1 juli 2022?

15 juni 2022 Nele Mertens

Het einde van de versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid nadert met rasse schreden. Vanaf 1 juli 2022 kan je er als werkgever geen beroep meer op doen en zal de uitkering voor tijdelijke werkloosheid weer 65% van het geplafonneerd gemiddeld loon bedragen.

Lees meer