Vorige

Herstarten na de lockdown? Pas je werkorganisatie aan

04 mei 2020 Annelies Baelus Werkgevers

Het ‘relance’ plan van de regering geeft bedrijven zicht op de nabije toekomst en de heropening van hun business. Verschillende fases zijn aangekondigd, met elk specifieke voorwaarden. In een vorige blog lag de focus op ‘telewerken’. Maar telewerken is niet altijd en niet voor iedereen mogelijk. Wat zijn de mogelijkheden voor werkgevers om hun mensen op de werkvloer te krijgen en welke regels gelden er?

Leestijd: Later lezen?

Social distancing respecteren

Indien de preventiemaatregelen (social distancing, hygiëne, etc.) gerespecteerd kunnen worden op de werkvloer, is er geen probleem. Maar, wat als de anderhalve meter afstand tussen je medewerkers niet gewaarborgd kan worden op de werkvloer? Dan zet je je medewerkers best zo ‘gespreid’ mogelijk in. Dat kan je doen door verschillende uurroosters te hanteren, zodat je medewerkers zo weinig mogelijk samen op de werkvloer staan.

Toch is er een aandachtspunt bij deze oplossing: de arbeidsroosters die je wil hanteren voor je medewerkers, moeten opgenomen zijn in het arbeidscontract (eventueel in een addendum, ondertekend door je medewerker). Maar een arbeidsreglement aanpassen neemt ongeveer twee à drie weken in beslag (want je hebt een akkoord nodig van de vakbonden/ ondernemingsraad en werknemers), en dat is té lang voor bedrijven die al op 4 mei terug open mogen gaan.

De overheid is zich echter bewust van dit probleem en voorziet een oplossing: als je geen flexibele uurroosters hebt in je arbeidsreglement, en je hebt niet genoeg tijd om dat arbeidsreglement aan te passen, dan mag je de coronacrisis beschouwen als een dreigend of voorkomend ongeval. Dat wil zeggen dat je het werkrooster uitzonderlijk (én tijdelijk) mag aanpassen. Werk op zondag, ’s nachts of gewoon buiten het uurrooster zou dan mogelijk zijn.  Let wel op: dit is enkel mogelijk om de directe gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Meer details hierover, lees je in deze blog.

Het is belangrijk dat je iedereen goed informeert hierover: zowel vakbonden als werknemers. Daarbij geef je best antwoorden op volgende vragen:

  • Hoe zal het werk georganiseerd worden?
  • Waarom zal het werk anders georganiseerd worden?
  • Hoe lang duurt deze aangepaste werkorganisatie?

Gebruik de praktische tips uit de gids ‘Veilig aan het werk’ als inspiratiebron voor je eigen social distancing policy. Zo zijn je preventiemaatregelen voor iedereen helder en kan je je werknemers er ook op aanspreken.

Afspraken rond vakantiedagen

De kans is groot dat heel wat van je werknemers hun vakantiedagen weinig of niet opgenomen hebben. Hoe vermijd je dat die vakantiedagen ophopen? De werkgever kan immers niet eisen dat  een werknemer vakantie intrekt, én de werknemer kan niet eisen dat de werkgever de geplande vakantie annuleert. De opname van vakantiedagen is altijd in onderling akkoord.

Als werkgever moet je een evenwicht zoeken tussen de bedrijfsorganisatie en de wensen van je werknemers. Volgende oplossingen zou je kunnen overwegen:

  • Bepaal minimaal aantal dagen vakantie die opgenomen moeten worden
  • Bepaal een tijdsvenster waarbinnen die dagen opgenomen moeten zijn
  • Verhoog aantal dagen vakantie die overgedragen kunnen worden naar 2021 niet

Aarzel niet om hierover in overleg te gaan met je medewerkers. Samen vinden jullie vast wel een goede oplossing.

Klaar voor een nieuwe start?

Acerta helpt je bij de heropstart van je onderneming met een doordacht relanceplan. Wil je zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving en zoek je inspiratie om die maatregelen concreet te maken? Volg het debat op vrijdag 15 mei van 9 tot 10 u. 

Relanceplan Inschrijven online debat

Deel dit artikel

Annelies Baelus

Geschreven door Annelies Baelus

Director Legal, Reward & opleidingen bij Acerta.

Gerelateerde artikels

Reisverbod en uitgebreide isolatie: welke gevolgen zijn er voor bedrijven?
Werkgevers

Reisverbod en uitgebreide isolatie: welke gevolgen zijn er voor bedrijven?

25 januari 2021 Ellen Van Grunderbeek

Het overlegcomité van 22 januari 2021 heeft een tijdelijk reisverbod en een uitgebreide isolatie aangekondigd. Welke gevolgen hebben deze beslissingen voor bedrijven?

Lees meer
Mag een werknemer zich laten vaccineren tijdens de werkuren?
Werkgevers

Mag een werknemer zich laten vaccineren tijdens de werkuren?

21 januari 2021 Amandine Boseret

De vaccinatiecampagne is alvast gestart, maar wanneer vinden de vaccinaties precies plaats? Kunnen je werknemers gevaccineerd worden tijdens de werkuren en onder welke voorwaarden?

Lees meer
Loopbaansparen: Belgen willen vakantiedagen op lange termijn opnemen
Werkgevers

Loopbaansparen: Belgen willen vakantiedagen op lange termijn opnemen

12 januari 2021 Ellen Van Grunderbeek

Vakantiedagen of overuren opsparen om op een later moment te gebruiken? Loopbaansparen zou een oplossing kunnen zijn voor de niet-opgebruikte vakantiedagen tijdens de coronapandemie.

Lees meer