Vorige

Herstarten na de lockdown? Pas je werkorganisatie aan

04 mei 2020 Annelies Baelus Werkgevers

Het ‘relance’ plan van de regering geeft bedrijven zicht op de nabije toekomst en de heropening van hun business. Verschillende fases zijn aangekondigd, met elk specifieke voorwaarden. In een vorige blog lag de focus op ‘telewerken’. Maar telewerken is niet altijd en niet voor iedereen mogelijk. Wat zijn de mogelijkheden voor werkgevers om hun mensen op de werkvloer te krijgen en welke regels gelden er?

Leestijd: Later lezen?

Social distancing respecteren

Indien de preventiemaatregelen (social distancing, hygiëne, etc.) gerespecteerd kunnen worden op de werkvloer, is er geen probleem. Maar, wat als de anderhalve meter afstand tussen je medewerkers niet gewaarborgd kan worden op de werkvloer? Dan zet je je medewerkers best zo ‘gespreid’ mogelijk in. Dat kan je doen door verschillende uurroosters te hanteren, zodat je medewerkers zo weinig mogelijk samen op de werkvloer staan.

Toch is er een aandachtspunt bij deze oplossing: de arbeidsroosters die je wil hanteren voor je medewerkers, moeten opgenomen zijn in het arbeidscontract (eventueel in een addendum, ondertekend door je medewerker). Maar een arbeidsreglement aanpassen neemt ongeveer twee à drie weken in beslag (want je hebt een akkoord nodig van de vakbonden/ ondernemingsraad en werknemers), en dat is té lang voor bedrijven die al op 4 mei terug open mogen gaan.

De overheid is zich echter bewust van dit probleem en voorziet een oplossing: als je geen flexibele uurroosters hebt in je arbeidsreglement, en je hebt niet genoeg tijd om dat arbeidsreglement aan te passen, dan mag je de coronacrisis beschouwen als een dreigend of voorkomend ongeval. Dat wil zeggen dat je het werkrooster uitzonderlijk (én tijdelijk) mag aanpassen. Werk op zondag, ’s nachts of gewoon buiten het uurrooster zou dan mogelijk zijn.  Let wel op: dit is enkel mogelijk om de directe gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Meer details hierover, lees je in deze blog.

Het is belangrijk dat je iedereen goed informeert hierover: zowel vakbonden als werknemers. Daarbij geef je best antwoorden op volgende vragen:

  • Hoe zal het werk georganiseerd worden?
  • Waarom zal het werk anders georganiseerd worden?
  • Hoe lang duurt deze aangepaste werkorganisatie?

Gebruik de praktische tips uit de gids ‘Veilig aan het werk’ als inspiratiebron voor je eigen social distancing policy. Zo zijn je preventiemaatregelen voor iedereen helder en kan je je werknemers er ook op aanspreken.

Afspraken rond vakantiedagen

De kans is groot dat heel wat van je werknemers hun vakantiedagen weinig of niet opgenomen hebben. Hoe vermijd je dat die vakantiedagen ophopen? De werkgever kan immers niet eisen dat  een werknemer vakantie intrekt, én de werknemer kan niet eisen dat de werkgever de geplande vakantie annuleert. De opname van vakantiedagen is altijd in onderling akkoord.

Als werkgever moet je een evenwicht zoeken tussen de bedrijfsorganisatie en de wensen van je werknemers. Volgende oplossingen zou je kunnen overwegen:

  • Bepaal minimaal aantal dagen vakantie die opgenomen moeten worden
  • Bepaal een tijdsvenster waarbinnen die dagen opgenomen moeten zijn
  • Verhoog aantal dagen vakantie die overgedragen kunnen worden naar 2021 niet

Aarzel niet om hierover in overleg te gaan met je medewerkers. Samen vinden jullie vast wel een goede oplossing.

Klaar voor een nieuwe start?

Acerta helpt je bij de heropstart van je onderneming met een doordacht relanceplan. Wil je zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving en zoek je inspiratie om die maatregelen concreet te maken? Volg het debat op vrijdag 15 mei van 9 tot 10 u. 

Relanceplan Inschrijven online debat

Deel dit artikel

Annelies Baelus

Geschreven door Annelies Baelus

Director Legal, Reward & opleidingen bij Acerta.

Gerelateerde artikels

Tijdelijke werkloosheid wegens corona en vakantie: een stand van zaken
Werkgevers

Tijdelijke werkloosheid wegens corona en vakantie: een stand van zaken

24 september 2020 Marijke Beelen

Krijgen werknemers minder vakantie in 2021 omdat hun bedrijf in 2020 tijdelijke werkloosheid wegens corona toepaste? Dit is een verontrustende vraag waarvan het antwoord voor een deel gekend is. We zetten even alles op een rijtje.

Lees meer
Nationale Veiligheidsraad: gevolgen voor werkgevers
Werkgevers

Nationale Veiligheidsraad: gevolgen voor werkgevers

24 september 2020 Amandine Boseret

De Nationale Veiligheidsraad kwam afgelopen woensdag, 23 september, bijeen om te beslissen welke nieuwe maatregelen moeten worden ingevoerd om het virus onder controle te krijgen. Hier vind je een overzicht voor werkgevers van de belangrijkste maatregelen.

Lees meer
Covid-19: Wat zijn de gevolgen van tijdelijke werkloosheid op de opzegtermijn?
Werkgevers

Covid-19: Wat zijn de gevolgen van tijdelijke werkloosheid op de opzegtermijn?

21 september 2020 Amandine Boseret

Wist je dat, in sommige gevallen, de opzegtermijn bij ontslag gegeven door de werkgever langer dan verwacht is voor werknemers die tijdelijk werkloos zijn? Ontdek in dit artikel een overzicht van de basisregels en de impact van Covid-19.

Lees meer