Vorige

Outplacementbegeleiding in coronatijden

01 september 2020 Magda Duerinckx Werkgevers

Iemand ontslaan is altijd moeilijk. Zeker wanneer zowel jij als werkgever, als je werknemer(s) er niets aan kunnen doen, en het ontslag om economische redenen betreft. Dat maakt het afscheid extra zwaar.

Gelukkig zijn er enkele acties die je kan ondernemen om de pijn te verzachten. En om de deur voor je ontslagen werknemer(s) op een kier te laten staan.

Leestijd: Later lezen?

Aandacht voor offboarding

Je hoopt op betere tijden en zou niets liever willen dan je ex-werknemer(s) terug aan te werven. Geloof ons, je bent niet de enige. Ons advies? Investeer in een degelijke offboardingstrategie.

Wanneer we over offboarding spreken, bedoelen we alle stappen die je als werkgever zet, om op een optimale manier afscheid te nemen van je medewerkers. Dit betekent:

  • dat je de nodige zorg besteedt aan de ontslagmededeling;
  • dat je een degelijk outplacementprogramma aanbiedt;
  • dat je bij voorkeur een exitgesprek organiseert;
  • dat je ook vanuit jouw kant support biedt bij het vinden van een nieuwe job voor zover je situatie dit toelaat;
  • dat je aandacht hebt voor ‘little things’, de attenties die een kleine moeite vragen maar een groot effect hebben.

Een goede offboarding is dus even belangrijk als een goede onboarding. Offboarding stopt echter niet op de laatste werkdag van je werknemer: het loopt nog lang verder, ook wanneer hij of zij vertrokken is.

Uit het oog, uit het hart

Uit onze jaarlijkse Talent Pulse bevraging bij 1.020 werknemers, blijkt dat 27,1% bereid is ooit terug te keren naar een vorige werkgever. Meer nog: 54,6% van de ex-medewerkers met wie de werkgever na het ontslag een goed contact onderhield, overweegt een terugkeer naar zijn of haar vroegere werkgever.

Bovendien zou 36,6% zijn of haar vorige werkgever aanraden bij anderen. Dit percentage stijgt zelfs naar 62,9% wanneer je als werkgever een goed contact onderhoudt met je ex-medewerkers. Ook voor je employer brand heb je er dus alle belang bij in contact te blijven met je ex-medewerkers. Want niet alleen je huidige werknemers zijn ambassadeurs van je organisatie, ook zij die moesten vertrekken of uit eigen beweging zijn vertrokken, zullen op een bepaalde manier over je organisatie spreken.

Outplacement met perspectief

Een andere manier om je werknemer te helpen in deze lastige situatie, is door het aanbieden van outplacementbegeleiding. Wist je dat outplacement in heel wat gevallen zelfs verplicht is? Als je niet zeker bent of je outplacement moet aanbieden of niet, download je best het schema hieronder voor meer informatie.

Concreet helpt een outplacement-consultant de werknemer het ontslag te plaatsen en bekijkt waar de mogelijkheden liggen voor een nieuwe job. Het traject zal bestaan uit het bieden van psychologische steun, het screenen van de talenten van de medewerker, het geven van sollicitatietraining en het verstrekken van administratieve & logistieke hulp. Zo krijgt je medewerker na het ontslag een perspectief op het vinden van een nieuwe passende job en… op een eventuele terugkeer naar je organisatie, in economisch betere tijden.

Op zoek naar een ervaren outplacementbureau?

Acerta biedt via een erkend kantorennetwerk outplacement in heel België aan, en dat in verschillende talen. Zo helpen we je ex-medewerkers snel weer aan de slag.

Meer info

Deel dit artikel

Acerta_Magda_Duerinckx.png

Geschreven door Magda Duerinckx

Managing Consultant Talent Center

Gerelateerde artikels

Helft van de twintigers overweegt carrièreswitch
Werkgevers

Helft van de twintigers overweegt carrièreswitch

10 mei 2022 Magda Duerinckx

Een op de drie werknemers wil zijn loopbaan een andere wending geven. Vooral twintigers overwegen een job in andere sector, dat blijkt uit een bevraging bij meer dan 2.000 werkende Belgen. Waarom? Ze willen een grotere zinvolheid ervaren, een betere werk-privébalans en/of een goede verloning.

Lees meer
Diversiteit en inclusie op de arbeidsmarkt
Werkgevers

Diversiteit en inclusie op de arbeidsmarkt

05 april 2022 Sabine Goossens

De diversiteit aan nationaliteiten neemt toe op onze Belgische arbeidsmarkt, dat blijkt uit ons onderzoek bij zo’n 28.500 bedrijven. Vandaag heeft 15 % van alle werknemers in België niet de Belgische nationaliteit. Het aandeel niet-Belgen op onze arbeidsmarkt volgt een stijgende trend: de laatste vijf jaar is het aandeel op onze arbeidsmarkt gesteg...

Lees meer
Voor het zevende jaar op rij organiseert Acerta de Payroll Academy
Werkgevers

Voor het zevende jaar op rij organiseert Acerta de Payroll Academy

15 maart 2022

Op 7 maart 2022 is alweer een nieuwe editie van onze Payroll Academy van start gegaan. 24 nieuwe enthousiaste collega’s begonnen aan hun opleidingstraject tot payroll expert. Eenmaal afgestudeerd, gaan ze als volwaardige payroll expert aan de slag in een van onze kantoren of als HR Officer bij een van onze klanten.

Lees meer