Vorige

Extra werk? Vergeet het voorrangsrecht niet

29 mei 2020 Werkgevers
Leen Smeets

Het coronavirus houdt de arbeidsmarkt in zijn greep. Terwijl sommige bedrijven en sectoren deels of volledig stilliggen, weten anderen niet waar te beginnen. Moeten je werknemers nu regelmatig extra werken? Of werf je zelfs nieuwe mensen aan? Houd dan rekening met de rechten van bepaalde deeltijdse werknemers.

Leestijd: Later lezen?

Waarover gaat de voorrangsregel?

Elke deeltijdse werknemer kan schriftelijk vragen om voorrang te krijgen wanneer je binnen dezelfde functie een hoger aantal arbeidsuren op weekbasis kan aanbieden.

Beschikt je werknemer over alle noodzakelijke kwalificaties en gaat het over een periode van minstens één maand? Dan ben je verplicht om deze bijkomende uren bij voorrang aan deze werknemer aan te bieden.

Extra uren in coronatijden

In de kritieke sectoren kunnen dit kwartaal extra vrijwillige overuren worden gepresteerd. Andere werkgevers schakelen extra personeel in. Mogelijk presteren ook je deeltijdse werknemers sowieso al extra uren.

Hoe dan ook, vergeet zeker niet na te kijken of je deeltijdse werknemers hebt die eerder al schriftelijk gevraagd hadden om extra uren te mogen werken. In dat geval ben je immers verplicht om alle extra uren die nu voor langere periode vrijkomen binnen hun functie eerst aan hen aan te bieden, wanneer ze uiteraard geschikt zijn voor dit takenpakket en waardoor hun wekelijkse arbeidsduur minsten een maand stijgt.

De voorrangsregel geldt natuurlijk ook voor nieuwe (tijdelijke) voltijdse vacatures. Je kan dan de huidige deeltijdse arbeidsovereenkomst tijdelijk aanpassen, of een nieuwe arbeidsovereenkomst afsluiten.

Responsabiliseringsbijdrage

Het niet naleven van deze regel blijft niet onbestraft.  Zo riskeer je voor sommige werknemers een extra responsabiliseringsbijdrage te betalen. Het gaat om deeltijdse werknemers die onvrijwillig deeltijds werken en bovenop hun loon een inkomensgarantie-uitkering  (IGU) krijgen. Hiervoor waren deze werknemers sowieso verplicht de schriftelijke aanvraag voor meer uren te doen.

Los van het statuut van je deeltijdse werknemer, riskeer je ook steeds administratieve of strafrechtelijke sancties wanneer je niet ingaat op de schriftelijke vraag om bij voorrang in aanmerking te komen voor een voltijdse functie.

Optimaliseer je personeelsbeleid

Heeft corona je werkorganisatie overhoop gehaald? Neem je hr-beleid onder de loep. Meer informatie? Raadpleeg de Sociale gids in Trefzeker. 

Deel dit artikel

Leen Smeets_acerta

Geschreven door Leen Smeets

Leen Smeets is juridisch adviseur bij het Kenniscentrum van Acerta. Zij is onder meer gespecialiseerd in arbeidsduur, flexibiliteit en arbeidsreglementering.

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Kennelijk onredelijk ontslag voor contractanten in de overheid

12 april 2024
Johan Weemaes

Contractanten in de openbare sector zullen vanaf nu ook beschermd zijn tegen kennelijk onredelijk ontslag. Op 1 mei 2024 treedt deze wet in werking. Ontdek wat je moet weten als werkgever.

Lees meer
Werkgevers

De verkiezingen komen eraan: wat moet er nog beslist worden?

29 maart 2024
Ellen Van Grunderbeek

In de aanloop naar de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn er nog wat arbeidsdossiers die moeten afgewerkt worden en dus nog wat beslissingen die genomen moeten worden. Wat is de impact hiervan als werkgever?

Lees meer
Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer