Volg de opleiding 'Voordeel alle aard bij lokale besturen'
Aan de slag om van je lokaal bestuur een aantrekkelijke werkgever te maken in de huidige ‘war for talent’.
Schrijf in
Ook nu de tweede coronagolf ons overspoelt, blijven mensen het belangrijk vinden om te sporten. Hoewel fitnesscentra, zwembaden en andere indoor-sportfaciliteiten grotendeels gesloten zijn, belet dit niet dat er naar buiten wordt getrokken om een frisse neus te halen tijdens een wandeling of een fietstochtje.
Dat sporten gezond is, weten ook de werkgevers. Mede daardoor bieden steeds meer werkgevers hun medewerkers een bedrijfsfiets aan via fietslease. Bonuspunt voor wanneer thuiswerk niet langer verplicht is: vaarwel files!
Maar hoe gaat dit in z’n werk en kunnen ook lokale ambtenaren hier gebruik van maken?
Een bedrijfsfiets aanbieden kan op 3 manieren:
Vandaag de dag is het als lokaal bestuur echter bijzonder moeilijk om je medewerker een bedrijfsfiets aan te bieden via een fietslease, zonder dat je als werkgever bijkomende kosten moet dragen óf je als medewerker een deel van je nettoloon moet inleveren.
Dit maakt dat maar weinig lokale besturen een fietsbeleid hebben uitgewerkt. Nochtans stelt 30% van alle ambtenaren (zowel statutair als contractueel) interesse te hebben in een fietslease via de werkgever. Daarvan wil ruim 80% tot 20 euro van het loon inleveren. 14% heeft er zelfs zijn eindejaarstoelage voor over.
Zo’n bruto-loonruil, kan dit wel binnen een lokaal bestuur? Belangrijk hierbij is dat het inruilen van het brutoloon énkel mogelijk is, voor zover je als werkgever vanuit de wetgeving niet verplicht wordt om dit uit te betalen. Aangezien je als lokaal bestuur gebonden bent door de weddeschalen uit het besluit Rechtspositieregeling en je van die weddeschalen niet kan afwijken, resten er maar weinig opties voor deze werkwijze.
Daarom gaf de Vlaamse Regering op 18 september 2020 haar principiële goedkeuring aan een besluit dat voor lokale ambtenaren de mogelijkheid moet creëren om op vrijwillige basis vakantiedagen, (een deel van) hun vakantiegeld (stelsel publieke sector), of (een deel van) hun eindejaarstoelage in te ruilen tegen een fiets en fietstoebehoren (zoals een onderhoudscontract voor de fiets of een gps-toestel). De gemeente- resp. OCMW-raad zal naar eigen goeddunken de modaliteiten moeten vastleggen.
Zo zal de raad moeten bepalen of en hoeveel vakantiedagen kunnen worden ingeruild. Met dien verstande dat steeds een minimum van 28 vakantiedagen verzekerd wordt. Voor het OCMW-personeel van de bijzondere diensten, dat in dienst kwam na 31 december 2010, blijft een minimum van 24 vakantiedagen verzekerd.
Of kiest de raad eerder voor het inruilen van de eindejaarstoelage? Of een combinatie van de eindejaarstoelage met een stuk vakantiegeld publieke sector? Voorlopig is het afwachten. De publicatie van het nieuwe besluit zal meer duidelijkheid bieden.
Aan de slag om van je lokaal bestuur een aantrekkelijke werkgever te maken in de huidige ‘war for talent’.
Schrijf inNa een korte pauze in de formatiegesprekken, kunnen de federale onderhandelaars terug aan tafel om een federale regering te vormen. Welke sociaaleconomische plannen kunnen op tafel komen? We geven je een kort overzicht.
Lees meerHoe ziet de toekomst van de arbeidsmarkt eruit volgens onze politici?
Tijdens het grote verkiezingsdebat van Acerta Consult kregen politieke kopstukken van CD&V, Groen, N-VA, Open VLD en Vooruit het woord om rond vier verschillende thema’s te debatteren: loonkost, arbeidskrapte, mobiliteit en welzijn.
Lees meerFietslease: onmisbaar als aantrekkelijke werkgever?
Sinds 1 mei 2023 werd de fietsvergoeding verplicht in de privésector. Dit zorgde ook voor een heuse boost in het aantal mensen dat koos voor een fietslease. Je kan bijna niet meer achterblijven wil je je op de kaart zetten als aantrekkelijke en duurzame werkgever. Ontdek waarom je hierop moet inzetten.
Lees meer