leidinggeven, leiderschap, promotie, interne promotie, collega’s, carrière, van medewerker naar leidinggevende Van collega naar leidinggevende: hoe ga je daarmee om? - Acerta
Vorige

Van collega naar leidinggevende: hoe ga je daarmee om?

29 augustus 2019 Werkgevers

Geweldig nieuws: je hebt promotie gekregen, en wordt leidinggevende van je team. En dat is best spannend, want bij je nieuwe rol horen nieuwe verantwoordelijkheden, kansen en vaardigheden. Maar ook: nieuwe uitdagingen. Hoe ga je daarmee om?

Omgaan met je collega’s kan plots een verrassend moeilijke uitdaging zijn. Als leidinggevende ben je immers niet langer ‘een van hen’, en dat heeft een impact op de dynamiek tussen jullie.

Leestijd: Later lezen?

Omgaan met vervelende situaties

Ben je doorgegroeid tot leidinggevende vanuit je eigen team? Dan kan leidinggeven aan je voormalige collega’s best lastig zijn. Waar je - voor je promotie - prima met iedereen door één deur kon, kan het nu aanvoelen alsof je collega’s je anders behandelen. Misschien durven ze niet meer open tegen je te zijn of vinden ze het lastig om opdrachten van je aan te nemen. Of misschien zijn er teamleden gefrustreerd of teleurgesteld omdat ze zelf die promotie wilden hebben. Je kunt dus geconfronteerd worden met tal van ingewikkelde situaties.

Onpartijdigheid: een uitdaging

Werkte je - voor je hun leidinggevende werd - al geruime tijd als collega samen met je teamleden? Dan heb je waarschijnlijk een bepaalde relatie met hen opgebouwd. Sommigen zijn zelfs vrienden geworden. Voor nieuwe leidinggevenden is onpartijdigheid dan ook een van de grootste uitdagingen. Je mag jouw persoonlijke voorkeuren niet mee laat wegen om je team te managen en beslissingen te nemen. Makkelijk gezegd, maar hoe doe je dat?

Ontwikkel je eigen stijl van leidinggeven

Het managementteam verwacht goede resultaten van je team. En dat betekent dat je taken moet delegeren, mensen moet evalueren of soms zelfs ontslaan. Het is een onderdeel van je nieuwe rol, maar veel collega’s nemen je dit niet in dank af. Als reactie hierop wil je misschien je vroegere collega’s geforceerd tot vriend houden, bijvoorbeeld door ze gunsten te verlenen. Maar deze aanpak kan net je gezag ondermijnen en dat wil je niet. Hoe ontwikkel je in deze situatie je eigen stijl van leidinggeven, waarbij wederzijds respect en begrip een belangrijke rol spelen?

Voldoen aan de verwachtingen van je eigen leidinggevende

Niet alleen je voormalige collega’s stellen zich anders op: ook voor het managementteam zit je nu in een andere positie. Zij hebben bepaalde verwachtingen van je. Je bent niet voor niets de nieuwe teamleider geworden!

“Inwerken hoeft niet, want je werkt hier toch al? De organisatie is bekend, je kent het team, dus kom maar op met die resultaten.” Jouw leidinggevenden veronderstellen dat je als recent gepromoveerde teamleider meteen zelfverzekerd en competent bent. Maar klopt dit wel?

Volg onze praktische opleiding

Van collega naar leidinggevende: hoe ga je daar nu mee om? Een praktische opleiding volgen die je meer inzichten geeft in je nieuwe functie is daarbij essentieel. Samen verkennen we je nieuwe rol en ondersteunen we jou bij de eerste stappen als leidinggevende. In twee dagen leer je meer over onder andere:
● Wat je nieuwe rol is en hoe je met je ex-collega’s kunt omgaan
● Hoe jij je medewerkers motiveert
● Hoe je je eigen energiepeil bewaakt
● Wat de verschillende stijlen van leidinggeven zijn: welke past het beste bij jou en je medewerkers?
● De basistechnieken om te communiceren (onder andere feedback geven)
● Hoe jij als goede coach je medewerkers kunt ondersteunen


Dankzij deze opleiding pik je de basisvaardigheden van leidinggeven op en leer je hoe je op een succesvolle manier leiding geeft aan je vroegere collega’s.

Schrijf nu in voor één van onze volgende sessies

Aanvullende opleiding: leidinggeven voor beginners

Starten als leidinggevende is een weg vol valkuilen. In deze workshop van één dag ontdek je hoe je als startende leidinggevende veel voorkomende valkuilen vermijdt.

Schrijf je nu in

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Het aanwerven van mensen met een fysieke of mentale beperking

12 februari 2024
Sabine Goossens

In een krappe arbeidsmarkt is het van belang om breder te rekruteren en je als werkgever los te koppelen van vooroordelen en clichés. Inzetten op personen met een fysieke of mentale beperking die de juiste capaciteiten bezitten is een goede stap. Maar hoe begin je daaraan? Zijn er zaken waarop je moet letten, bepaalde voorwaarden waaraan je moet vo...

Lees meer
Werkgevers

Individueel opleidingsrecht en opleidingsplannen

01 februari 2024
Annelies Baelus

De Arbeidsdeal, opleidingsplannen en individuele opleidingsdagen voor werknemers. Wat moeten bedrijven nu precies allemaal in orde brengen en hoe pakken ze dit concreet aan?

Lees meer
Werkgevers

Aanwerven van (nieuw) talent: hoe pak je dat aan?

18 januari 2024
Kate Hansen

Kmo’s zijn voorzichtiger om bijkomend personeel aan te werven. Toch zijn er andere manieren om het juiste talent te vinden en in te zetten in tijden van arbeidskrapte.

Lees meer