Vorige

Wat als je medewerker educatief verlof aanvraagt?

11 oktober 2018 Werkgevers

September is weer achter de rug. Scholieren haalden de boekentas van onder het stof en studenten feestten het nieuwe academiejaar in. Misschien is het daardoor bij jouw medewerkers ook beginnen kriebelen om weer te gaan studeren. Kiezen zij voor een opleiding erkend in het kader van betaald educatief verlof? Dan mogen jouw medewerkers afwezig zijn om zich bij te scholen met behoud van (begrensd) loon. Hoeveel verlofuren zij krijgen hangt af van de aard van de opleiding, de overlap met de arbeidstijd en het aantal effectief gevolgde lessen. Werknemers die hun skills en kennis blijven ontwikkelen, kan je als werkgever alleen maar aanmoedigen. Om alles vlot te laten verlopen werden er enkele regels in een wettelijk kader gegoten. Wij zetten alles op een rijtje.

Leestijd: Later lezen?

Educatief verlof aanvragen

Volgt de opleiding hetzelfde stramien als een typisch schooljaar? Dan moet je medewerker uiterlijk op 31 oktober zijn educatief verlof aanvragen. Het verlof wordt dan ingepland en opgenomen tussen de start en het einde van de opleiding. Jouw leergierige medewerker kan niet enkel verlof inplannen om cursussen en lessen bij te wonen maar ook om zijn examens voor te bereiden en af te leggen. Struikelt hij net voor de eindmeet en slaagt je medewerker niet voor zijn examens? Dan mag hij eventueel een saldo aan educatief verlof opnemen tijdens de tweede zittijd op voorwaarde dat hij jou hiervan een getuigschrift overhandigt.

Educatief verlof plannen

Komt de aanvraag tot educatief verlof ongelegen voor jou als werkgever? Dan hebben we helaas slechts nieuws voor jou, gezien je de aanvraag niet kan weigeren. De planning van het verlof daarentegen moet wél in onderling overleg tussen jou en je medewerker gebeuren. Het kan natuurlijk niet de bedoeling zijn dat de goede werking van de onderneming ondermijnd wordt.              
Telt jouw onderneming minder dan 20 werknemers? Dan kan jij je verzetten tegen een gelijktijdige afwezigheid van meer dan 10% van jouw medewerkers. In ondernemingen met 20 tot 50 medewerkers kan dat bij gelijktijdige afwezigheid van meer dan 10% medewerkers die dezelfde functie uitoefenen. Hetzelfde geldt als je onderneming meer dan 50 medewerkers telt, al moet in dat geval de ondernemingsraad vooraf vaststellen wat onder ‘dezelfde functie’ wordt verstaan. In alle gevallen moet je echter minstens één medewerker de toestemming geven om afwezig te zijn.

Educatief verlof vervalt

Misschien was jouw medewerker wat overmoedig of is de opleiding niet wat hij gehoopt had en geeft hij er de brui aan. In dat geval vervalt natuurlijk zijn recht op educatief verlof. Je medewerker moet jou binnen de 5 dagen op de hoogte stellen van zijn stopzetting of onderbreking. Ook wanneer je medewerker een fervent brosser blijkt te zijn en meer dan 10% ongewettigd afwezig is tijdens de lessen verliest hij zijn recht op betaald educatief voor een periode van 6 maanden die start op het einde van het schooltrimester.

 

Heb je vragen over educatief verlof?

Contacteer ons op het nummer 016 24 53 24 of per email.

Per email

Nieuwsbrief

Schrijf in op onze nieuwsbrief voor werkgevers en ontvang 1 maal per kwartaal interessante informatie.

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Duurzame manieren om je huidige werknemers te behouden

26 juni 2024
Miet Vanhegen

Opvallende cijfers: 72% van de werkende Belgen zou hun huidige werkgever verlaten mocht zich een interessante opportuniteit voordoen. Hoe kan je als bedrijf inzetten op retentie en hoe zorg je voor een stimulerende werkomgeving waarin je huidige werknemers zich kunnen (blijven) ontwikkelen?

Lees meer
Werkgevers

Lange(re) loopbanen voor werknemers?

17 juni 2024
Miet Vanhegen

Werknemers blijven steeds langer bij dezelfde werkgever en dat is best positief. Maar zorg voor voldoende groei-en ontwikkelingskansen, zodat je werknemers op een duurzame manier doorstromen naar nieuwe of andere functies.

Lees meer
Werkgevers

Loontransparantie: van richtlijn naar beleid

24 mei 2024
Dries Rutten

Binnen anderhalf jaar treedt de Europese richtlijn in werking. Wat betekent dit concreet voor bedrijven en hoe transparant zijn werkgevers vandaag al?

Lees meer