Vorige

Acerta Podcast #3: hoe succesvol leidinggeven vanop afstand?

02 februari 2021 Nele Ronsmans Werkgevers

Hoewel leidinggeven vanop afstand en leidinggeven ‘van dichtbij’ in de kern niet zo heel veel van elkaar verschillen, komen er bij het afstandswerken extra uitdagingen kijken. In de nieuwste aflevering van de Acerta podcast vertel ik je hoe je leidinggeven op afstand best aanpakt, en hoe je je medewerkers gemotiveerd houdt.

Leestijd: Later lezen?

Het ABC van leidinggeven vanop afstand

Om je medewerkers gemotiveerd te houden, moet je weten wat hen drijft. De Self Determination Methodology of zelfdeterminatietheorie stelt dat mensen drie basisbehoeften hebben, die - indien bevredigd - leiden tot het optimaal functioneren en de groei van een persoon:

  • Autonomie: mate waarin medewerkers autonoom kunnen werken en/of beslissingen nemen, binnen een ruimer kader dat je als organisatie geeft;
  • Betrokkenheid: mate waarin het individu zich verbonden voelt tot de organisatie;
  • Competentie: mate waarin de medewerker zich bekwaam/ondersteunt voelt om zijn of haar job uit te voelen.

Belangrijk is het vinden van de juiste verhouding tussen deze drie behoeften. Want Autonomie zonder Betrokkenheid en/of Competentie leidt algauw tot ‘desengagement’. Als leidinggevende doe je er dus goed aan je medewerkers inspraak en verantwoordelijkheid te bieden, in combinatie met de juiste bedrijfscultuur, ondersteunende tools en opleidingen.

Leiderschap op maat

Het ABC mag dan wel voor iedereen relevant zijn, qua invulling bestaat er geen ‘one-size-fits-all’ formule. Iedere medewerker is anders, en ieder mens heeft andere behoeften. Het is dan ook een kunst om je leiderschapsstijl af te stemmen op de verschillende individuen.

Daarin schuilt wellicht de grootste uitdaging van leidinggeven in tijden van thuiswerken en afstandswerken: hoe speel je in op al deze individuele noden, zonder het ‘groter geheel’ uit het oog te verliezen? Op welke manier bewaak je de teamcohesie en creëer je verbondenheid? Wat doe je met de ‘fysieke controle’ die nu zo goed als helemaal wegvalt?

Richting en ruimte geven

Volgens de zelfdeterminatietheorie vermindert het overmatig controleren van je medewerkers hun intrinsieke motivatie. Met andere woorden: een leidinggevende die voortdurend over je schouder meekijkt draagt niet bij aan een gevoel van autonomie en verantwoordelijkheid.

Maar in essentie gaat leidinggeven, of het nu vanop afstand of dichtbij is, niet over controle. Leidinggeven gaat over het geven van richting en ruimte: de richting (wat en waarom) wordt bepaald door jou als leidinggevende. De ruimte (hoe) biedt fantastische opportuniteiten voor zelfsturing. Door de controle los te laten, en je medewerkers een duidelijk kader te bieden waarin ze vrij kunnen bewegen, krijg je meer betrokken medewerkers. You get what you give: geef je medewerkers vertrouwen, en je wordt beloond met medewerkers die verantwoordelijkheid durven opnemen.

Meer tips voor leidinggeven vanop afstand? Beluister de podcast

Wil je weten hoe je in tijden van afstandswerken meer aandacht kan besteden aan de Autonomie, Betrokkenheid en Competenties van je medewerkers? Beluister de derde aflevering van de Acerta Podcast, waarin Senior Consultant Nele Ronsmans je vertelt hoe je je individuele medewerkers en teams succesvol aanstuurt vanop afstand.

Acerta Podcast #3

Deel dit artikel

Acerta_Nele Ronsmans

Geschreven door Nele Ronsmans

Senior Consultant Acerta Consult

Gerelateerde artikels

Evaluaties in tijden van telewerk
Werkgevers

Evaluaties in tijden van telewerk

05 januari 2022 Hannelore Van Meldert

Het jaarlijkse evaluatiegesprek is ook in tijden van telewerk noodzakelijk. Maar hoe pak je dit het beste aan? En moeten we onze evaluatierondes niet ruimer bekijken? Onze tips lees je in deze blog.

Lees meer
Extra maatregelen in de strijd tegen het coronavirus
Werkgevers

Extra maatregelen in de strijd tegen het coronavirus

06 december 2021 Annelies Bries

Het overlegcomité kwam op 3 december 2021 vervroegd samen om bijkomende maatregelen te treffen in de strijd tegen het coronavirus. We bekijken welke impact dit mogelijks heeft op jou en je medewerkers.

Lees meer
Bijkomende maatregelen in strijd tegen coronavirus
Werkgevers

Bijkomende maatregelen in strijd tegen coronavirus

26 november 2021 Ellen Van Grunderbeek

Omdat de coronasituatie verder verslechtert, heeft het overlegcomité van 26 november 2021 een aantal maatregelen verstrengd. We geven je een overzicht van de bijkomende maatregelen die vanaf zaterdag 27 november of maandag 29 november ingaan.

Lees meer