Vorige

Arbeidsartsen mogen COVID-19-test en quarantaineattest voorschrijven

04 november 2020 Werkgevers
Miet Vanhegen

Arbeidsartsen kunnen voortaan COVID-19-testvoorschriften en quarantaineattesten uitschrijven. Bovendien speelt de arbeidsarts een belangrijke rol in de contact-tracing in ondernemingen, volgens de nieuwe richtlijnen van Sciensano.

Leestijd: Later lezen?
Voor wie mag de arbeidsarts een COVID-19-test of quarantaineattest voorschrijven?

Arbeidsartsen kunnen COVID19-testen en quarantaineattesten voorschrijven voor:

  • werknemers die in dienst zijn bij de onderneming waarvoor de arbeidsarts optreedt én die symptomatisch zijn, of de voorbije twee dagen een hoog risico contact hebben gehad met een (vermoedelijk) besmet persoon.
  • personen die de voorbije twee dagen regelmatig aanwezig zijn geweest in de onderneming (bijvoorbeeld extern schoonmaakpersoneel), waarvoor de arbeidsarts optreedt, én die symptomatisch zijn, of de voorbije twee dagen een hoog risico contact hebben gehad met een (vermoedelijk) besmet persoon.
Wat is de rol van de arbeidsarts bij contact tracing?

Een interne arbeidsarts, of een arts van een externe preventiedienst binnen de onderneming, mag beslissen om een COVID-19-test (te laten) uitvoeren. De arts kan zelf een staal afnemen of een staal laten afnemen in een staalafnamepost.

Via een webtoepassing kan de arbeidsarts de resultaten raadplegen en de testresultaten van de voorbije 14 dagen binnen de onderneming in kaart brengen. Hierdoor kan hij de hoog en de laag risico contacten in de onderneming identificeren, rekening houdend met de maatregelen die de werkgever heeft genomen. Op basis van de analyse kan de arbeidsarts aanbevelingen doen wanneer de geldende preventiemaatregelen binnen een onderneming onvoldoende blijken om een (nieuwe) uitbraak te vermijden of onder controle te houden.

Opleiding: Wat is de rol van de arbeidsgeneesheer?

Door recente wetswijzigingen heeft de arbeidsgeneesheer een belangrijkere rol gekregen. Kom alles te weten over de rol van de arbeidsarts in deze opleiding

Schrijf je in

Deel dit artikel

Geschreven door Miet Vanhegen

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Tijdig aan de schoolpoort

28 augustus 2023
Annelies Bries

De start van het nieuwe schooljaar. Het is weer tijd voor de werkende ouders om een nieuw evenwicht te vinden tussen de werk- en de schooluren. Wat zijn de juridische mogelijkheden?

Lees meer
Werkgevers

De coronabesmettingen stijgen opnieuw, enkele veelgestelde vragen

18 juli 2022
Nele Mertens

De coronabesmettingen gaan weer in stijgende lijn. Ook als werkgever kan je hier opnieuw mee geconfronteerd worden. Kan je mondmaskers terug invoeren op de werkvloer? Heeft je medewerker recht op tijdelijke werkloosheid wanneer het kamp van zijn kinderen wordt geannuleerd? We lijsten de meest voorkomende vragen voor je op.

Lees meer
Werkgevers

Versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid eindigt binnenkort

02 juni 2022
Nele Mertens

De versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt binnenkort stopgezet. De procedure werd initieel ingevoerd vanwege de coronapandemie, en werd later uitgebreid vanwege de watersnood en het conflict in Oekraïne.

Lees meer