Vorige

Bijkomende maatregelen in strijd tegen coronavirus

26 november 2021 Ellen Van Grunderbeek Werkgevers

Omdat de coronasituatie verder verslechtert, heeft het overlegcomité van 26 november 2021 een aantal maatregelen verstrengd. We geven je een overzicht van de bijkomende maatregelen die vanaf zaterdag 27 november of maandag 29 november ingaan. Hou er wel rekening mee dat de nodige regelgeving nog officieel moet worden gepubliceerd.

Leestijd: Later lezen?

Verplicht telewerk

Het verplichte telewerk met de terugkeerdag(en) blijft van toepassing. De periode waarbinnen je één terugkeerdag mag organiseren, wordt wel verlengd van 12 december naar 19 december. Vanaf 20 december mag je twee terugkeerdagen voorzien.

Horeca, nachtwinkels en nachtleven

Vanaf 27 november 2021 moeten cafés en restaurants de deuren sluiten van 23u tot 5u ’s ochtends. Er mogen maximum 6 personen aan tafel zitten, tenzij voor gezinnen die meer dan 6 personen tellen. Klanten mogen ook enkel nog aan tafel zitten, niet recht staan. Ook nachtwinkels moeten van 23u tot 5u ’s ochtends gesloten blijven.

Het nachtleven gaat tijdelijk op slot. Baad je een discotheek of dancing uit, dan moet je tijdelijk de deuren sluiten. 

Privéfeesten en evenementen

Privéfeesten worden verboden vanaf 27 november 2021. Huwelijksfeesten, begrafenissen met koffietafel en bijeenkomsten thuis mogen wel nog doorgaan. Word je als professionele cateraar ingeschakeld, dan moet je dezelfde voorwaarden als de horeca toepassen.

Vanaf 29 november 2021 zal je de organisatie van binnenevenementen met een staand publiek tijdelijk moeten opschorten. Binnenevenementen met een zittend publiek en buitenevenementen blijven wel mogelijk.

Andere maatregelen

De brede mondmaskerplicht vanaf 10 jaar en de combinatie van het mondmasker met het Covid Safe Ticket in de horeca en bij evenementen blijven behouden. 

Op 15 december 2021 komt het Overlegcomité opnieuw samen om het maatregelenpakket te evalueren.

Blijf op de hoogte van de sociale wetgeving

De sociale wetgeving verandert razendsnel. Als werkgever heb jij er alle belang bij zo goed mogelijk op de hoogte te blijven van de vernieuwende regelgeving. Zo kun je je ook tijdig voorbereiden.

Sociaal-juridische updates Trefzeker

Deel dit artikel

ellen-van-grunderbeek-ellips.png

Geschreven door Ellen Van Grunderbeek

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Strengere maatregelen vanwege omikronvariant
Werkgevers

Strengere maatregelen vanwege omikronvariant

30 december 2021 Ellen Van Grunderbeek

Het overlegcomité kwam op 22 december 2021 opnieuw samen om bijkomende maatregelen te treffen in de strijd tegen de oprukkende omikronvariant. We geven je een overzicht van de bijkomende maatregelen die, bovenop de bestaande maatregelen, vanaf zondag 26 december 2021 ingaan.

Lees meer
Werkgevers krijgen meer tijd om coronapremie te bestellen
Werkgevers

Werkgevers krijgen meer tijd om coronapremie te bestellen

28 december 2021 Nele Mertens

Je kan je medewerkers bedanken met een coronapremie van maximaal 500 euro. Aangezien er in sommige sectoren nog geen sectoraal akkoord is, krijgen werkgevers meer tijd om een coronapremie te bestellen.

Lees meer
Welke steunmaatregelen loodsen getroffen sectoren door vierde coronagolf?
Werkgevers

Welke steunmaatregelen loodsen getroffen sectoren door vierde coronagolf?

13 december 2021 Nele Mertens

De regering heeft op 10 december beslist om enkele bestaande steunmaatregelen te verlengen en ook om nieuwe steunmaatregelen in het leven te roepen. Via deze steunmaatregelen willen ze de sectoren die het zwaarst getroffen worden door de beperkende coronamaatregelen steunen.

Lees meer