Vorige

Hoe kan je je apothekers laten helpen in een vaccinatiecentrum?

26 maart 2021 Ellen Van Grunderbeek Werkgevers

De overheid rekent op de inzet van apothekers om de vaccinatiecampagne te ondersteunen. Hoe kan jij als werkgever je apothekers (werknemers) die ondersteuning laten geven?

Leestijd: Later lezen?

Wat kan een apotheker doen in een vaccinatiecentrum?

De expertise van apothekers is belangrijk om de kwaliteit van de vaccins te bewaken, en dit vanaf de ontvangst tot de effectieve prik. Apothekers kunnen ook de bereiding van de vaccins superviseren en de nodige ondersteuning bieden.

Hoe kan je je apothekers (medewerkers) laten helpen?

Je apothekers inzetten in de vaccinatiecampagne? Er zijn verschillende scenario’s om dit mogelijk te maken. We geven je een overzicht.

1. Je apotheker-werknemer kan tijdens de arbeidstijd bepaald in de arbeidsovereenkomst actief zijn in het vaccinatiecentrum

Je kan je medewerker tijdelijk ter beschikking stellen aan het vaccinatiecentrum. Dit gebeurt steeds in onderling overleg met je medewerker. Je medewerker blijft het gewone loon en de eventuele andere voordelen ontvangen. Je factureert de loonkost via factuur door aan het vaccinatiecentrum.  

2. Je apotheker-werknemer kan buiten de arbeidstijd bepaald in de arbeidsovereenkomst actief zijn in het vaccinatiecentrum

Je medewerker werkt volgens het gewone uurrooster bij jou in de apotheek en kan ’s avonds, op vrije dagen en in het weekend flexibel aan de slag in het vaccinatiecentrum.

Dat kan ook weer op verschillende manieren geregeld worden:

  • via het sluiten van dagcontracten via een uitzendkantoor;
  • met een deeltijdse arbeidsovereenkomst met het vaccinatiecentrum;
  • als zelfstandige in bijberoep als je medewerker daartoe de nodige administratieve formaliteiten heeft vervuld.

In elk van deze gevallen wijzigt er niets voor jou als werkgever, want wat de medewerker in de vrije tijd doet, valt buiten de arbeidsrelatie.

Kan je apotheker helpen als vrijwilliger?

Omwille van de door de overheid toegekende uurvergoeding aan farmaceutisch experten, kunnen zij niet als vrijwilliger beschouwd worden. De vergoeding overstijgt het vrijwilligersplafond. Dat sluit niet uit dat je medewerkers als vrijwilliger actief kunnen zijn. Hiervoor wordt die echter niet betaald maar wordt een onkostenvergoeding toegekend:

  • of een reële onkostenvergoeding op basis van voorgelegde bewijsstukken (bv. kasbonnetje, treinticket…);
  • of een forfaitaire kostenvergoeding (maximum 35,41 euro per dag en maximum 2.600,90 euro per jaar). De verhoogde jaarvergoeding geldt voorlopig tem 31 maart 2021 voor vrijwilligerswerk dat rechtstreeks verband houdt met de gezondheidscrisis. De regering voorziet een verlenging van de jaarvergoeding voor de vaccinatievrijwilligers tot eind 2021. 

Ontdek het platform Bridge

Wissel je werknemers tijdelijk uit met een andere werkgever. Meer informatie vind je op ons platform Bridge, of herbekijk ons webinar.

Ontdek Bridge Herbekijk het webinar

Deel dit artikel

Geschreven door Ellen Van Grunderbeek

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Sneltesten op de werkvloer zijn mogelijk
Werkgevers

Sneltesten op de werkvloer zijn mogelijk

13 april 2021 Miet Vanhegen

Sneltesten kunnen ingezet worden op de werkvloer. Veel werkgevers zitten echter nog met praktische vragen. Acerta geeft een antwoord op enkele veelgestelde vragen.

Lees meer
Nieuwe en verlengde steunmaatregelen
Werkgevers

Nieuwe en verlengde steunmaatregelen

13 april 2021 Annelies Bries

Op 13 april werd in het Belgisch staatsblad een wet gepubliceerd met steunmaatregelen voor werkgevers en werknemers. Acerta geeft je een overzicht van de nieuwe en verlengde steunmaatregelen.

Lees meer
Het coronavaccin tijdens de werkuren: wat met arbeidsongevallen?
Werkgevers

Het coronavaccin tijdens de werkuren: wat met arbeidsongevallen?

12 april 2021 Ellen Van Grunderbeek

Wanneer je medewerker zich tijdens de werkdag verplaatst naar het vaccinatiecentrum en een ongeval heeft, wordt het ongeval dan als een arbeids(weg)ongeval beschouwd?

Lees meer