Vorige

Hoe kan je je apothekers laten helpen in een vaccinatiecentrum?

26 maart 2021 Ellen Van Grunderbeek Werkgevers

De overheid rekent op de inzet van apothekers om de vaccinatiecampagne te ondersteunen. Hoe kan jij als werkgever je apothekers (werknemers) die ondersteuning laten geven?

Leestijd: Later lezen?

Wat kan een apotheker doen in een vaccinatiecentrum?

De expertise van apothekers is belangrijk om de kwaliteit van de vaccins te bewaken, en dit vanaf de ontvangst tot de effectieve prik. Apothekers kunnen ook de bereiding van de vaccins superviseren en de nodige ondersteuning bieden.

Hoe kan je je apothekers (medewerkers) laten helpen?

Je apothekers inzetten in de vaccinatiecampagne? Er zijn verschillende scenario’s om dit mogelijk te maken. We geven je een overzicht.

1. Je apotheker-werknemer kan tijdens de arbeidstijd bepaald in de arbeidsovereenkomst actief zijn in het vaccinatiecentrum

Je kan je medewerker tijdelijk ter beschikking stellen aan het vaccinatiecentrum. Dit gebeurt steeds in onderling overleg met je medewerker. Je medewerker blijft het gewone loon en de eventuele andere voordelen ontvangen. Je factureert de loonkost via factuur door aan het vaccinatiecentrum.  

2. Je apotheker-werknemer kan buiten de arbeidstijd bepaald in de arbeidsovereenkomst actief zijn in het vaccinatiecentrum

Je medewerker werkt volgens het gewone uurrooster bij jou in de apotheek en kan ’s avonds, op vrije dagen en in het weekend flexibel aan de slag in het vaccinatiecentrum.

Dat kan ook weer op verschillende manieren geregeld worden:

  • via het sluiten van dagcontracten via een uitzendkantoor;
  • met een deeltijdse arbeidsovereenkomst met het vaccinatiecentrum;
  • als zelfstandige in bijberoep als je medewerker daartoe de nodige administratieve formaliteiten heeft vervuld.

In elk van deze gevallen wijzigt er niets voor jou als werkgever, want wat de medewerker in de vrije tijd doet, valt buiten de arbeidsrelatie.

Kan je apotheker helpen als vrijwilliger?

Omwille van de door de overheid toegekende uurvergoeding aan farmaceutisch experten, kunnen zij niet als vrijwilliger beschouwd worden. De vergoeding overstijgt het vrijwilligersplafond. Dat sluit niet uit dat je medewerkers als vrijwilliger actief kunnen zijn. Hiervoor wordt die echter niet betaald maar wordt een onkostenvergoeding toegekend:

  • of een reële onkostenvergoeding op basis van voorgelegde bewijsstukken (bv. kasbonnetje, treinticket…);
  • of een forfaitaire kostenvergoeding (maximum 35,41 euro per dag en maximum 2.600,90 euro per jaar). De verhoogde jaarvergoeding geldt voorlopig tem 31 maart 2021 voor vrijwilligerswerk dat rechtstreeks verband houdt met de gezondheidscrisis. De regering voorziet een verlenging van de jaarvergoeding voor de vaccinatievrijwilligers tot eind 2021. 

Ontdek het platform Bridge

Wissel je werknemers tijdelijk uit met een andere werkgever. Meer informatie vind je op ons platform Bridge, of herbekijk ons webinar.

Ontdek Bridge Herbekijk het webinar

Deel dit artikel

ellen-van-grunderbeek-ellips.png

Geschreven door Ellen Van Grunderbeek

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Als je de terugkeer van je medewerkers naar kantoor wil voorbereiden ...
Werkgevers

Als je de terugkeer van je medewerkers naar kantoor wil voorbereiden ...

17 augustus 2021 Miet Vanhegen

Werken op kantoor heeft om verschillende redenen meerwaarde: de sociale cohesie kan worden versterkt, er kan opnieuw live overleg doorgaan, het draagt bij tot het mentaal welzijn van je medewerkers … Wellicht ben ook jij bezig de terugkeer naar de werkvloer ‘na corona’ voor te bereiden?

Lees meer
Tewerkstelling groeit voor het eerst sinds begin coronacrisis
Werkgevers

Tewerkstelling groeit voor het eerst sinds begin coronacrisis

02 augustus 2021 Nele Mertens

Positief nieuws voor de economie, want de negatieve impact van de coronacrisis lijkt verleden tijd. Toch als we kijken naar het aantal arbeidscontracten van bepaalde en onbepaalde duur.

Lees meer
Coronasteunmaatregelen officieel verlengd tot en met 30 september 2021
Werkgevers

Coronasteunmaatregelen officieel verlengd tot en met 30 september 2021

30 juli 2021 Ellen Van Grunderbeek

De verlenging van de tijdelijke coronasteunmaatregelen, die al aangekondigd werd op 17 mei door de regering, is nu ook officieel gepubliceerd. Acerta geeft je een overzicht van de coronasteunmaatregelen waarop je alvast tot en met 30 september beroep kan doen.

Lees meer