Vorige

Hoe kan je je apothekers laten helpen in een vaccinatiecentrum?

26 maart 2021 Ellen Van Grunderbeek Werkgevers

De overheid rekent op de inzet van apothekers om de vaccinatiecampagne te ondersteunen. Hoe kan jij als werkgever je apothekers (werknemers) die ondersteuning laten geven?

Leestijd: Later lezen?

Wat kan een apotheker doen in een vaccinatiecentrum?

De expertise van apothekers is belangrijk om de kwaliteit van de vaccins te bewaken, en dit vanaf de ontvangst tot de effectieve prik. Apothekers kunnen ook de bereiding van de vaccins superviseren en de nodige ondersteuning bieden.

Hoe kan je je apothekers (medewerkers) laten helpen?

Je apothekers inzetten in de vaccinatiecampagne? Er zijn verschillende scenario’s om dit mogelijk te maken. We geven je een overzicht.

1. Je apotheker-werknemer kan tijdens de arbeidstijd bepaald in de arbeidsovereenkomst actief zijn in het vaccinatiecentrum

Je kan je medewerker tijdelijk ter beschikking stellen aan het vaccinatiecentrum. Dit gebeurt steeds in onderling overleg met je medewerker. Je medewerker blijft het gewone loon en de eventuele andere voordelen ontvangen. Je factureert de loonkost via factuur door aan het vaccinatiecentrum.  

2. Je apotheker-werknemer kan buiten de arbeidstijd bepaald in de arbeidsovereenkomst actief zijn in het vaccinatiecentrum

Je medewerker werkt volgens het gewone uurrooster bij jou in de apotheek en kan ’s avonds, op vrije dagen en in het weekend flexibel aan de slag in het vaccinatiecentrum.

Dat kan ook weer op verschillende manieren geregeld worden:

  • via het sluiten van dagcontracten via een uitzendkantoor;
  • met een deeltijdse arbeidsovereenkomst met het vaccinatiecentrum;
  • als zelfstandige in bijberoep als je medewerker daartoe de nodige administratieve formaliteiten heeft vervuld.

In elk van deze gevallen wijzigt er niets voor jou als werkgever, want wat de medewerker in de vrije tijd doet, valt buiten de arbeidsrelatie.

Kan je apotheker helpen als vrijwilliger?

Omwille van de door de overheid toegekende uurvergoeding aan farmaceutisch experten, kunnen zij niet als vrijwilliger beschouwd worden. De vergoeding overstijgt het vrijwilligersplafond. Dat sluit niet uit dat je medewerkers als vrijwilliger actief kunnen zijn. Hiervoor wordt die echter niet betaald maar wordt een onkostenvergoeding toegekend:

  • of een reële onkostenvergoeding op basis van voorgelegde bewijsstukken (bv. kasbonnetje, treinticket…);
  • of een forfaitaire kostenvergoeding (maximum 35,41 euro per dag en maximum 2.600,90 euro per jaar). De verhoogde jaarvergoeding geldt voorlopig tem 31 maart 2021 voor vrijwilligerswerk dat rechtstreeks verband houdt met de gezondheidscrisis. De regering voorziet een verlenging van de jaarvergoeding voor de vaccinatievrijwilligers tot eind 2021. 

Ontdek het platform Bridge

Wissel je werknemers tijdelijk uit met een andere werkgever. Meer informatie vind je op ons platform Bridge, of herbekijk ons webinar.

Ontdek Bridge Herbekijk het webinar

Deel dit artikel

ellen-van-grunderbeek-ellips.png

Geschreven door Ellen Van Grunderbeek

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Strengere maatregelen vanwege omikronvariant
Werkgevers

Strengere maatregelen vanwege omikronvariant

30 december 2021 Ellen Van Grunderbeek

Het overlegcomité kwam op 22 december 2021 opnieuw samen om bijkomende maatregelen te treffen in de strijd tegen de oprukkende omikronvariant. We geven je een overzicht van de bijkomende maatregelen die, bovenop de bestaande maatregelen, vanaf zondag 26 december 2021 ingaan.

Lees meer
Werkgevers krijgen meer tijd om coronapremie te bestellen
Werkgevers

Werkgevers krijgen meer tijd om coronapremie te bestellen

28 december 2021 Nele Mertens

Je kan je medewerkers bedanken met een coronapremie van maximaal 500 euro. Aangezien er in sommige sectoren nog geen sectoraal akkoord is, krijgen werkgevers meer tijd om een coronapremie te bestellen.

Lees meer
Welke steunmaatregelen loodsen getroffen sectoren door vierde coronagolf?
Werkgevers

Welke steunmaatregelen loodsen getroffen sectoren door vierde coronagolf?

13 december 2021 Nele Mertens

De regering heeft op 10 december beslist om enkele bestaande steunmaatregelen te verlengen en ook om nieuwe steunmaatregelen in het leven te roepen. Via deze steunmaatregelen willen ze de sectoren die het zwaarst getroffen worden door de beperkende coronamaatregelen steunen.

Lees meer