Veelgestelde vragen
Acerta houd je op de hoogte van verdere ontwikkelingen in dit dossier. Raadpleeg regelmatig onze 'veelgestelde vragen'.
Naar de FAQ
De Raad van State heeft een advies gegeven over het wetsvoorstel tot schorsing van de opzeggingstermijnen.
Ons nieuwsbericht van 15 mei 2020 ging in op het wetsvoorstel op basis waarvan opzeggingen die na 5 mei nog niet zouden zijn afgelopen, alsnog zouden worden geschorst (met terugwerkende kracht) omwille van tijdelijke werkloosheid ‘corona’.
Dat betekent dat, wanneer het wetsvoorstel zou worden aangenomen, alle werknemers van wie de opzeggingstermijn na 5 mei verstrijkt, recht zouden hebben op een opzeggingsvergoeding die gelijk is aan het loon voor de dagen van tijdelijke werkloosheid ‘corona’ die werden ingezet tijdens hun opzeggingstermijn.
Op 5 juni 2020 heeft de Raad van State een negatief advies gegeven over de terugwerkende kracht van de geplande schorsing van de opzeggingstermijn wegens tijdelijke werkloosheid ‘corona’.
Volgens dit advies kan de wet geen invloed hebben op de opzeggingstermijnen die vóór de publicatie van de genoemde wet zijn verstreken. Enkel de lopende opzeggingstermijnen op het ogenblik van de publicatie van de wet in het Belgisch Staatsblad zouden beïnvloed kunnen worden.
Voorlopig is er nog geen wet gepubliceerd en verandert er nog niets concreet.
Het wetsvoorstel moet nog verder besproken en gestemd worden in het parlement. Er zijn twee mogelijkheden:
Voor reeds verstreken opzeggingstermijnen zou de werkgever dus alle dagen van tijdelijke werkloosheid die binnen de opzeggingstermijn vallen, moeten betalen.
Voor opzeggingstermijnen die nog lopen wordt de opzeggingstermijn verlengd met het aantal dagen tijdelijke werkloosheid dat zich tijdens de opzeggingstermijn heeft voorgedaan.
Zolang hierover geen goedgekeurde regelgeving voorhanden is, bestaat er vooralsnog geen zekerheid.
Acerta houd je op de hoogte van verdere ontwikkelingen in dit dossier. Raadpleeg regelmatig onze 'veelgestelde vragen'.
Naar de FAQLoopbaansparen: Belgen willen vakantiedagen op lange termijn opnemen
Vakantiedagen of overuren opsparen om op een later moment te gebruiken? Loopbaansparen zou een oplossing kunnen zijn voor de niet-opgebruikte vakantiedagen tijdens de coronapandemie.
Lees meerLandingsbaan: uitkering (voorlopig) altijd vanaf 60 jaar
Via een landingsbaan kunnen oudere medewerkers minder gaan werken in aanloop naar hun pensioen. Voortaan krijgen werknemers maar een uitkering vanaf 60 jaar.
Lees meerHet jaar 2020 was op z’n minst gezegd bewogen. Veranderingen volgden elkaar in een sneltempo op vanwege de coronapandemie. Vooruitblikken doen we voorzichtig.
Lees meer