Vorige

Zal tijdelijke werkloosheid gevolgen hebben voor lopende opzeggingstermijnen?

08 juni 2020 Werkgevers
Amandine Boseret

De Raad van State heeft een advies gegeven over het wetsvoorstel tot schorsing van de opzeggingstermijnen.

Leestijd: Later lezen?

Waarover gaat het?

Ons nieuwsbericht van 15 mei 2020 ging in op het wetsvoorstel op basis waarvan opzeggingen die na 5 mei nog niet zouden zijn afgelopen, alsnog zouden worden geschorst (met terugwerkende kracht) omwille van tijdelijke werkloosheid ‘corona’.

Dat betekent dat, wanneer het wetsvoorstel zou worden aangenomen, alle werknemers van wie de opzeggingstermijn na 5 mei verstrijkt, recht zouden hebben op een opzeggingsvergoeding die gelijk is aan het loon voor de dagen van tijdelijke werkloosheid ‘corona’ die werden ingezet tijdens hun opzeggingstermijn.

Negatief advies van de Raad van State

Op 5 juni 2020 heeft de Raad van State een negatief advies gegeven over de terugwerkende kracht van de geplande schorsing van de opzeggingstermijn wegens tijdelijke werkloosheid ‘corona’.

Volgens dit advies kan de wet geen invloed hebben op de opzeggingstermijnen die vóór de publicatie van de genoemde wet zijn verstreken. Enkel de lopende opzeggingstermijnen op het ogenblik van de publicatie van de wet in het Belgisch Staatsblad zouden beïnvloed kunnen worden.

Wat betekent dit concreet?

Voorlopig is er nog geen wet gepubliceerd en verandert er nog niets concreet.

Het wetsvoorstel moet nog verder besproken en gestemd worden in het parlement. Er zijn twee mogelijkheden:

  • Ofwel volgt het parlement het advies van de Raad van State. De wet zal dan enkel uitwerking hebben op lopende opzeggingstermijnen op het moment van publicatie in het Staatsblad.
  • Ofwel volgt het parlement het advies van de Raad van State niet. Dat zou betekenen dat de opzeggingstermijnen die een aanvang nemen vanaf 1 maart en aflopen na 5 mei alsnog worden geschorst voor periodes van tijdelijke werkloosheid corona.

Voor reeds verstreken opzeggingstermijnen zou de werkgever dus alle dagen van tijdelijke werkloosheid die binnen de opzeggingstermijn vallen, moeten betalen.

Voor opzeggingstermijnen die nog lopen wordt de opzeggingstermijn verlengd met het aantal dagen tijdelijke werkloosheid dat zich tijdens de opzeggingstermijn heeft voorgedaan.

Zolang hierover geen goedgekeurde regelgeving voorhanden is, bestaat er vooralsnog geen zekerheid.

Veelgestelde vragen

Acerta houd je op de hoogte van verdere ontwikkelingen in dit dossier. Raadpleeg regelmatig onze 'veelgestelde vragen'.

Naar de FAQ

Deel dit artikel

Amandine Boseret_acerta

Geschreven door Amandine Boseret

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Kennelijk onredelijk ontslag voor contractanten in de overheid

12 april 2024
Johan Weemaes

Contractanten in de openbare sector zullen vanaf nu ook beschermd zijn tegen kennelijk onredelijk ontslag. Op 1 mei 2024 treedt deze wet in werking. Ontdek wat je moet weten als werkgever.

Lees meer
Werkgevers

De verkiezingen komen eraan: wat moet er nog beslist worden?

29 maart 2024
Ellen Van Grunderbeek

In de aanloop naar de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn er nog wat arbeidsdossiers die moeten afgewerkt worden en dus nog wat beslissingen die genomen moeten worden. Wat is de impact hiervan als werkgever?

Lees meer
Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer