Vorige

Loopbaansparen: Belgen willen vakantiedagen op lange termijn opnemen

12 januari 2021 Werkgevers
Ellen Van Grunderbeek

Vakantiedagen of overuren opsparen om op een later moment te gebruiken? 73% van de Belgen is voorstander, als hun werkgever het toelaat. Loopbaansparen zou immers een oplossing kunnen zijn voor de niet-opgebruikte vakantiedagen of overuren tijdens de coronapandemie.

Leestijd: Later lezen?

Vakantiedagen opsparen voor later

Loopbaansparen, dat werd ingevoerd door de wet werkbaar en wendbaar werk, biedt werknemers uit de privésector de mogelijkheid om vakantiedagen op te sparen voor later. Je medewerkers kunnen ervoor kiezen enkele jaren wat minder vakantiedagen op te nemen en die opgespaarde dagen dan te gebruiken voor een wereldreis, verbouwingen of om een tijdlang niet of minder te werken. Op die manier kunnen ze een deel van hun loopbaan sturen en adempauzes inlassen wanneer ze daar nood aan hebben.

Het stelsel is vrijwillig, in die zin dat je je medewerkers in geen geval kan dwingen aan loopbaansparen te doen. Verder is het enkel mogelijk om extralegale verlofdagen - dus niet de wettelijke vakantie -, overuren en vrije glijtijduren op te sparen met de bedoeling die later in de loopbaan als verlof op te nemen.

Drie op de vier Belgen wil extra vakantie of recup opsparen voor (veel) later

Met vakantie gaan was niet gemakkelijk het voorbije coronajaar. Het zal je dan ook niet verbazen dat in onze bevraging bij meer dan 2.000 werknemers, die eind vorig jaar liep, bijna drie op de vier (73%) landgenoten aangeven vakantiedagen te willen opsparen voor later.

Waarvoor werknemers deze dagen het liefst willen inzetten? Om vroeger op pensioen te gaan. Ruim de helft van de bevraagden (56%) die geïnteresseerd is in loopbaansparen, wil het opgespaarde saldo op het einde van de carrière gebruiken.

Loopbaansparen als oplossing voor overuren zorgsector

Hoewel de maatregel rond loopbaansparen al in voege is sinds 2018, kent die in de praktijk voorlopig weinig navolging. In heel wat sectoren bestaat het systeem van loopbaansparen nog niet, omdat er nog geen afspraken zijn gemaakt. Zo is de zorgsector dé sector bij uitstek waar tijdens het eerste coronajaar overuren werden opgestapeld en het moeilijk was om vakantie op te nemen. Helaas is het voor deze werknemers nog niet mogelijk om vakantiedagen op lange termijn op te sparen.

Toch kan loopbaansparen een oplossing zijn, niet alleen voor de zorg, maar ook voor andere sectoren die heel wat overuren gepresteerd hebben. Eind 2020 zaten duizenden werkende Belgen met een overschot aan vakantiedagen en overuren. Dat resulteerde in massale afwezigheden en verloven vlak voor het jaareinde, omdat werknemers nog snel hun overschot wilden kwijtspelen. Hierdoor kwamen verschillende bedrijven operationeel in problemen. Mogelijk geeft corona de implementatie van het systeem van loopbaansparen een extra duwtje.

Opleiding: Vakantierechten berekenen en herrekenen in de social profit

Alles weten over de basisprincipes voor de berekening van vakantierechten in de social profit? Volg deze praktijkopleiding boordevol oefeningen en cases.

Schrijf in

Deel dit artikel

Geschreven door Ellen Van Grunderbeek

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Kennelijk onredelijk ontslag voor contractanten in de overheid

12 april 2024
Johan Weemaes

Contractanten in de openbare sector zullen vanaf nu ook beschermd zijn tegen kennelijk onredelijk ontslag. Op 1 mei 2024 treedt deze wet in werking. Ontdek wat je moet weten als werkgever.

Lees meer
Werkgevers

De verkiezingen komen eraan: wat moet er nog beslist worden?

29 maart 2024
Ellen Van Grunderbeek

In de aanloop naar de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn er nog wat arbeidsdossiers die moeten afgewerkt worden en dus nog wat beslissingen die genomen moeten worden. Wat is de impact hiervan als werkgever?

Lees meer
Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer