Opleiding: Vakantierechten berekenen en herrekenen in de social profit
Alles weten over de basisprincipes voor de berekening van vakantierechten in de social profit? Volg deze praktijkopleiding boordevol oefeningen en cases.
Vakantiedagen of overuren opsparen om op een later moment te gebruiken? 73% van de Belgen is voorstander, als hun werkgever het toelaat. Loopbaansparen zou immers een oplossing kunnen zijn voor de niet-opgebruikte vakantiedagen of overuren tijdens de coronapandemie.
Loopbaansparen, dat werd ingevoerd door de wet werkbaar en wendbaar werk, biedt werknemers uit de privésector de mogelijkheid om vakantiedagen op te sparen voor later. Je medewerkers kunnen ervoor kiezen enkele jaren wat minder vakantiedagen op te nemen en die opgespaarde dagen dan te gebruiken voor een wereldreis, verbouwingen of om een tijdlang niet of minder te werken. Op die manier kunnen ze een deel van hun loopbaan sturen en adempauzes inlassen wanneer ze daar nood aan hebben.
Het stelsel is vrijwillig, in die zin dat je je medewerkers in geen geval kan dwingen aan loopbaansparen te doen. Verder is het enkel mogelijk om extralegale verlofdagen - dus niet de wettelijke vakantie -, overuren en vrije glijtijduren op te sparen met de bedoeling die later in de loopbaan als verlof op te nemen.
Met vakantie gaan was niet gemakkelijk het voorbije coronajaar. Het zal je dan ook niet verbazen dat in onze bevraging bij meer dan 2.000 werknemers, die eind vorig jaar liep, bijna drie op de vier (73%) landgenoten aangeven vakantiedagen te willen opsparen voor later.
Waarvoor werknemers deze dagen het liefst willen inzetten? Om vroeger op pensioen te gaan. Ruim de helft van de bevraagden (56%) die geïnteresseerd is in loopbaansparen, wil het opgespaarde saldo op het einde van de carrière gebruiken.
Hoewel de maatregel rond loopbaansparen al in voege is sinds 2018, kent die in de praktijk voorlopig weinig navolging. In heel wat sectoren bestaat het systeem van loopbaansparen nog niet, omdat er nog geen afspraken zijn gemaakt. Zo is de zorgsector dé sector bij uitstek waar tijdens het eerste coronajaar overuren werden opgestapeld en het moeilijk was om vakantie op te nemen. Helaas is het voor deze werknemers nog niet mogelijk om vakantiedagen op lange termijn op te sparen.
Toch kan loopbaansparen een oplossing zijn, niet alleen voor de zorg, maar ook voor andere sectoren die heel wat overuren gepresteerd hebben. Eind 2020 zaten duizenden werkende Belgen met een overschot aan vakantiedagen en overuren. Dat resulteerde in massale afwezigheden en verloven vlak voor het jaareinde, omdat werknemers nog snel hun overschot wilden kwijtspelen. Hierdoor kwamen verschillende bedrijven operationeel in problemen. Mogelijk geeft corona de implementatie van het systeem van loopbaansparen een extra duwtje.
Alles weten over de basisprincipes voor de berekening van vakantierechten in de social profit? Volg deze praktijkopleiding boordevol oefeningen en cases.
De start van het nieuwe schooljaar. Het is weer tijd voor de werkende ouders om een nieuw evenwicht te vinden tussen de werk- en de schooluren. Wat zijn de juridische mogelijkheden?
Lees meerDe aanwezigheidsregistratie in de schoonmaaksector breidt uit
Vanaf 1 januari zullen er op meer momenten en arbeidsplaatsen verplichte aanwezigheidsregistraties moeten voorzien worden voor alle onderhouds-en/of reinigingsactiviteiten van onroerende goederen. Bekijk wat voor jouw organisatie van toepassing is.
Lees meerWat als je werknemer vastzit op zijn vakantiebestemming?
De zomer is volop aan de gang en dat betekent voor veel werknemers maar één ding: vakantie! Het kan echter voorvallen dat een werknemer pas later terugkeert dan voorzien door externe factoren buiten zijn of haar wil om. Een vertraagde vlucht of extreem noodweer kunnen ervoor zorgen dat een werknemer niet tijdig het werk kan hervatten. Wat doe je da...
Lees meer