Vorige

Mag een werknemer zich laten vaccineren tijdens de werkuren?

21 januari 2021 Werkgevers
Amandine Boseret

De vaccinatiecampagne is alvast gestart, maar wanneer vinden de vaccinaties precies plaats? Kunnen je werknemers gevaccineerd worden tijdens de werkuren en onder welke voorwaarden? De huidige wetgeving is duidelijk, maar er ligt ook een nieuw wetsvoorstel over de vaccinatiestrategie klaar. We leggen beide situaties uit.

Leestijd: Later lezen?

Huidige wetgeving

Gewettigde, maar onbezoldigde afwezigheid

Volgens de huidige wetgeving is een werknemer die een medische raadpleging wilt inplannen, verplicht om de afspraak buiten de werkuren te plannen. Als het echter onmogelijk blijkt om de medische raadpleging in te plannen buiten de werkuren, moet de werknemer een attest van de geneesheer kunnen voorleggen, waarin staat vermeld dat de raadpleging niet mogelijk was buiten de normale werktijden.

Op basis van dit attest heeft je werknemer het recht om afwezig te zijn voor het medisch onderzoek, maar in principe zal hij geen bezoldiging ontvangen voor deze uren. Het betreft dus een gewettigde, maar onbezoldigde afwezigheid. Je kan echter afspreken met je werknemer om de verloren uren “in te halen” op een ander moment van de dag. Opgelet, dit heeft geen betrekking op de prenatale raadplegingen.

Bijgevolg zou een werknemer die zich moet laten vaccineren tijdens de normale werktijden, gewettigd, doch onbezoldigd afwezig zijn.

Vaccinatie op de werkplaats

Bepaalde werkgevers kunnen vaccinaties op de werkplaats organiseren onder begeleiding van de arbeidsgeneesheer. In dat geval zal de tijd die wordt uitgetrokken voor de vaccinatie worden beschouwd als bezoldigde arbeidstijd en zal de vaccinatie ook moeten gebeuren tijdens de normale werktijden.

Wetsvoorstel vaccinatiestrategie

De regering heeft een nieuw wetsvoorstel uitgewerkt in het kader van de vaccinatiestrategie in de strijd tegen COVID-19. In dit wetsvoorstel staat dat werknemers klein verlet voor de tijd die nodig is toegekend krijgen als ze zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Klein verlet is een gewettigde afwezigheid onder bepaalde omstandigheden (zoals een huwelijk, geboorte, begrafenis...) waarvoor de werkgever de normale bezoldiging moet uitkeren aan de werknemer. Aangezien het huidige vaccin twee keer toegediend moet worden, zou de werknemer uiteindelijk recht hebben op twee keer klein verlet betaald door de werkgever.

De regering onderzoekt ook andere pistes, zoals vaccinatie van werknemers op de werkplaats met de ondersteuning van de arbeidsgeneesheer, vaccinaties buiten de normale werktijden... Momenteel moeten we wachten op een definitief besluit.

Deel dit artikel

Amandine Boseret_acerta

Geschreven door Amandine Boseret

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

De coronabesmettingen stijgen opnieuw, enkele veelgestelde vragen

18 juli 2022
Nele Mertens

De coronabesmettingen gaan weer in stijgende lijn. Ook als werkgever kan je hier opnieuw mee geconfronteerd worden. Kan je mondmaskers terug invoeren op de werkvloer? Heeft je medewerker recht op tijdelijke werkloosheid wanneer het kamp van zijn kinderen wordt geannuleerd? We lijsten de meest voorkomende vragen voor je op.

Lees meer
Werkgevers

Versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid eindigt binnenkort

02 juni 2022
Nele Mertens

De versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt binnenkort stopgezet. De procedure werd initieel ingevoerd vanwege de coronapandemie, en werd later uitgebreid vanwege de watersnood en het conflict in Oekraïne.

Lees meer
Werkgevers

Vaarwel verplicht thuiswerk. Welke regels zijn er (nog) van toepassing?

07 maart 2022
Ellen Van Grunderbeek

We nemen afscheid van het coronatelewerk, je medewerkers hoeven dus niet meer verplicht te telewerken. Welke andere spelregels zijn wel/niet van toepassing met code geel? We geven je een overzicht.

Lees meer