Vorige

Mantelzorgverlof: alle regels op een rij

24 augustus 2021 Werkgevers
Annelies Bries

Sinds 1 september 2020 heeft je werknemer de mogelijkheid om, naast de bestaande mogelijkheden voor tijdskrediet en thematische verloven, een specifiek thematisch verlof voor mantelzorg te vragen.

Leestijd: Later lezen?

Mantelzorg

De mogelijkheid voor werknemers om mantelzorgverlof te nemen om hulp of bijstand te verstrekken aan een als zorgbehoevend erkend persoon, werd al aangekondigd sinds oktober vorig jaar. In de praktijk was het echter nog niet mogelijk. Om het zorgverlof te kunnen nemen, moet de werknemer eerst een erkenning krijgen als mantelzorger van zijn ziekenfonds. 

Aanvragen voor erkenning als mantelzorger kunnen gebeuren sinds 1 september 2020. Vanaf dan zullen in praktijk ook mantelzorgverloven kunnen aangevraagd worden.

Meer informatie over de voorwaarden om een erkenning te kunnen bekomen en de voorwaarden waaraan de zorgbehoevende persoon moet voldoen, kan je vinden in afdeling 12.I, II, D van de Sociale Gids in Trefzeker.

Wat zijn de mogelijkheden?

Je voltijdse en deeltijdse werknemers kunnen hun loopbaan volledig schorsen gedurende ten hoogste drie maanden per zorgbehoevende persoon. Deze duur kan opgesplitst worden in periodes van 1 maand of een veelvoud ervan. Een voltijdse werknemer kan eveneens kiezen voor een halftijdse of een 1/5 vermindering van zijn loopbaan gedurende ten hoogste zes maanden per patiënt. Deze duur kan opgesplitst worden in periodes van 2 maanden of een veelvoud daarvan.

Over de gehele loopbaan mag er maximum 6 maanden gebruik gemaakt worden van het voltijds mantelzorgverlof. Worden de prestaties verminderd met 1/2 of 1/5 dan kan dat gedurende maximum 12 maanden over de gehele loopbaan. Hieronder een overzicht:

Vorm Duur per zorgbehoevende Maximale duur beroepsloopbaan Anciënniteits-voorwaarde Tewerkstellings-voorwaarde
Voltijds 3 maanden 6 maanden Geen Geen
1/2 6 maanden 12 maanden Geen Voltijds
1/5 6 maanden 12 maanden Geen Voltijds

 

Aanvraagprocedure

Wil je werknemer mantelzorg nemen, dan moet hij je daarvan schriftelijk op de hoogte brengen per aangetekend schrijven of door u een brief te overhandigen waarvan u een duplicaat tekent voor ontvangst. Bij deze brief moet een bewijs gevoegd zijn van de erkenning als mantelzorger. Deze aanvraag moet minstens 7 dagen voor de ingangsdatum van het verlof gebeuren. Je kan wel een kortere of langere termijn overeenkomen. Dat gebeurt dan best schriftelijk.

Uitkering RVA

Als je werknemer zijn loopbaan vermindert of schorst in het kader van mantelzorgverlof, heeft hij  recht op een uitkering van RVA. In afwachting van een specifiek Koninklijk besluit dat specifieke bedragen voor de mantelzorger vastleggen, is het bedrag van de uitkering dezelfde als deze die van toepassing is voor het verlof voor bijstand of verzorging van een zwaar ziek gezins- of familielid. RVA zal hiervoor vermoedelijk specifieke aanvraagformulieren ter beschikking stellen. 

Zijn er alternatieven?

Heeft je werknemer er nood aan om zijn loopbaan te onderbreken of te verminderen om een zieke persoon te verzorgen of voldoet hij niet aan de voorwaarden voor het mantelzorgverlof, dan heeft hij ook nog volgende mogelijkheden:

  • Tijdskrediet voor het verzorgen van een zwaar ziek kind;
  • Tijdskrediet voor het verzorgen van een zwaar ziek gezins- of familielid;
  • Tijdskrediet voor het verstrekken van palliatieve zorgen;
  • Thematisch verlof voor bijstand aan een zwaar ziek gezins- of familielid;
  • Thematisch verlof voor het verstrekken van palliatieve zorgen.

Meer toelichting over de modaliteiten en voorwaarden van deze bestaande mogelijkheden kan u terugvinden in afdeling 12.I en 12.II van de Sociale Gids in Trefzeker.

Trefzeker: dé kennisbank voor hr-professionals

Trefzeker zit boordevol actuele sociaal-juridische informatie – ook per paritair comité. We volgen de regelgeving op de voet op en passen de teksten dagelijks aan.

Deel dit artikel

Annelies Bries_acerta

Geschreven door Annelies Bries

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Kennelijk onredelijk ontslag voor contractanten in de overheid

12 april 2024
Johan Weemaes

Contractanten in de openbare sector zullen vanaf nu ook beschermd zijn tegen kennelijk onredelijk ontslag. Op 1 mei 2024 treedt deze wet in werking. Ontdek wat je moet weten als werkgever.

Lees meer
Werkgevers

De verkiezingen komen eraan: wat moet er nog beslist worden?

29 maart 2024
Ellen Van Grunderbeek

In de aanloop naar de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn er nog wat arbeidsdossiers die moeten afgewerkt worden en dus nog wat beslissingen die genomen moeten worden. Wat is de impact hiervan als werkgever?

Lees meer
Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer