Vorige

Sociale verkiezingen 2020: zet ze vandaag op jouw to do lijst

04 december 2018 Werkgevers
Leestijd: Later lezen?

De sociale verkiezingen van 2020 komen eraan. Dat klinkt nu misschien nog veraf maar voor je het weet zit je in de voorbereidende fase die met dag X-60 van start gaat. X-60 valt in december 2019, midden in de eindejaarspiek. Een periode waarin je wellicht volop bezig bent met andere projecten. Daarom is het belangrijk om nu al een goed plan te hebben om de verkiezingsprocedure vlotjes te laten verlopen. Wij frissen de 4 kernmomenten alvast even voor jou op.

X-60: december 2019

X-60 valt in 2019, midden in de drukke eindejaarsperiode, namelijk tussen 11 en 24 december. Reden genoeg om op voorhand de nodige formaliteiten in orde te brengen. Want naast de typische drukte heb je misschien in die dagen ook te maken met een sluitingsperiode of medewerkers die van hun jaarlijks kerstverlof genieten. Hoe dan ook zal je op dag X-60, 150 dagen voor verkiezingsdag Y, cruciale informatie moeten aankondigen. Het belangrijkste blijft uiteraard de structuur van de technische bedrijfseenheid (TBE) en of deze structuur veranderde ten opzichte van de sociale verkiezingen in 2016. Daarnaast moet je die dag een lijst kunnen voorleggen van de functietitels van het leidinggevend- en kaderpersoneel.

Mogelijke wijziging referteperiode

Een week voor het einde van de referteperiode, moet je dus al een inschatting kunnen doen over enkele belangrijke drempels (bijvoorbeeld een gemiddelde tewerkstelling van 50 werknemers voor het CPBW of een gemiddelde van 100 werknemers voor een OR). Hier stelde zich in het verleden typisch een praktisch probleem: de referteperiode is nog niet volledig voorbij wanneer je deze inschatting maakt. Het kan dus perfect dat je de verkiezingsprocedure opstart en enkele dagen later ontdekt dat je dit niet eens moest doen. Daarom is er een wetsvoorstel om de periode van drempelberekening te vervroegen met 1 kwartaal. Dat betekent dat de referteperiode zou lopen van 1 oktober 2018 tot 30 september 2019.

X-30 januari 2020: de beschermingsperiode

30 dagen voor dag X begint ‘de occulte periode’ voor de werkgever. Vanaf die dag zijn de kandidaten voor de sociale verkiezingen beschermd voor ontslag. Wie precies de kandidaten zijn, is voor jou als werkgever nog niet bekend op dat ogenblik. Concreet is er een periode van 65 dagen waarin jij niet weet wie zich kandidaat stelde voor de sociale verkiezingen. Wil je tijdens die periode toch een medewerker ontslaan om bijvoorbeeld dwingende of economische redenen? Laat je dan zeker juridisch adviseren.

X februari 2020 : start van de eigenlijke verkiezingsperiode

Vanaf nu wordt het allemaal erg praktisch. Op dag X maak je verkiezingsdatum Y bekend.

Die kon je voorheen nog wijzigen, maar vanaf dag X moet de exacte verkiezingsdatum definitief vastliggen. Verder informeer je iedereen via aanplakking over de uurregeling van de verkiezingen en de wijze van stemming (elektronisch of niet), het aantal mandaten, de kiezerslijsten en de namenlijsten van het leidinggevend personeel en de kaderleden. Iedereen die op dag X tewerkgesteld is in de onderneming, zal de kans krijgen om deel te nemen aan de sociale verkiezingen.

Y mei 2020: D-day

Op dag Y is het eindelijk zover. Jouw medewerkers trekken hopelijk massaal naar de stemhokjes. In 2020 zal die dag tussen 11 en 24 mei vallen. Wees waakzaam dat iedereen de kans krijgt om te gaan stemmen. Zijn jouw medewerkers continu op de baan? Dan kan je hen de mogelijkheid geven om per brief te stemmen, al is dat wel aan enkele strikte voorwaarden verbonden. Let er op dat elk stembureau wordt bemand door een voorzitter, secretaris en vier bijzitters. Na de stemming vindt dezelfde dag de telling plaats en worden de resultaten bekend gemaakt.

Vertrouw op de expertise van Acerta

Reken op onze experten voor advies rond de sociale verkiezingen. We adviseren, springen bij waar je dat nodig hebt, of ondersteunen je doorheen het proces. Zo ben jij verzekerd van verkiezingen die vlekkeloos en volgens het boekje verlopen.

Meer info over sociale verkiezingen

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Kennelijk onredelijk ontslag voor contractanten in de overheid

12 april 2024
Johan Weemaes

Contractanten in de openbare sector zullen vanaf nu ook beschermd zijn tegen kennelijk onredelijk ontslag. Op 1 mei 2024 treedt deze wet in werking. Ontdek wat je moet weten als werkgever.

Lees meer
Werkgevers

De verkiezingen komen eraan: wat moet er nog beslist worden?

29 maart 2024
Ellen Van Grunderbeek

In de aanloop naar de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn er nog wat arbeidsdossiers die moeten afgewerkt worden en dus nog wat beslissingen die genomen moeten worden. Wat is de impact hiervan als werkgever?

Lees meer
Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer