Vorige

Sociale verkiezingen: hot topics

06 februari 2019 Werkgevers

De sociale verkiezingen van 2020 komen er aan. En hoewel het voor veel werkgevers nog aanvoelt als een ver-van-hun-bed-show, zijn er toch enkele onderwerpen die je vandaag al kan aansnijden. Weet je bijvoorbeeld hoe je de samenstelling van de technische bedrijfseenheid moet bepalen? Of op welke manier je het aantal ‘gewoonlijk gemiddelde medewerkers’ moet berekenen? De ontslagbescherming gedurende de occulte periode is zo’n ander hot topic waarvan je maar beter op de hoogte bent. De sociale verkiezingen zullen sneller dan je denkt hét gespreksonderwerp zijn op vergaderingen met de vakbondsvertegenwoordiging.

Leestijd: Later lezen?

De technische bedrijfseenheid: het belangrijkste begrip in de procedure

Mocht je nog twijfelen, het heeft absoluut geen zin om als werkgever verschillende juridische entiteiten op te richten die allen onder de 50 werknemers (gewoonlijk en gemiddeld) blijven. Bij discussie kijkt men sowieso naar economische en sociale criteria om vast te stellen welke juridische entiteiten men moet samennemen om één of meerdere TBE’s te vormen. Economische criteria kunnen de volgende zijn: “Hebben de verschillende juridische entiteiten gemeenschappelijke aandeelhouders? Hebben zij eenzelfde uithangbord? Zijn zij afhankelijk van de beslissingsmacht op sommige vlakken?”. Sociale criteria kunnen dan weer de volgende zijn: “Is er één HR-dienst die de verschillende juridische entiteiten bijstaat bij vragen? Wordt er een gemeenschappelijk loonbeleid gehanteerd? Worden er gemeenschappelijke personeelsfeesten georganiseerd?,...”.             
Klinkt dit allemaal wat overweldigend? Geen zorgen, de samenstelling van de TBE hoeft niet altijd zo ingewikkeld te zijn. Heeft jouw bedrijf geen moeder-, dochter-, of zusterondernemingen en telt de ‘gewoonlijk gemiddelde tewerkstelling’ 50 en eventueel 100 werknemers? Dan valt de juridische entiteit gewoon samen met de technische bedrijfseenheid.

Flirten met de grens

We hebben het al gehad over de ‘gewoonlijk gemiddelde tewerkstelling’ waar de grenzen 50 zijn voor het comité voor preventie en bescherming op het werk en 100 voor de ondernemingsraad. Flirt je met de grens van 50 of 100 werknemers? Dan is het cruciaal om te weten hoe je deze cijfers berekent. De gouden regel is dat iedereen met een Dimona-aangifte meegeteld wordt, dus ook jobstudenten. We spreken over ‘gemiddeld’, omdat het hier een berekening betreft van de gemiddelde tewerkstellingsperiode gedurende de referteperiode. ‘Gewoonlijk’ wordt dan weer geijkt aan de hand van een normale flow binnen het bedrijf.

De valkuilen van de occulte periode

Wil je de samenwerking met één van jouw medewerkers stopzetten? Dan doe je dit beter voor de occulte periode. Gedurende deze periode ben je immers 65 dagen in het ongewisse over wie de kandidaten van de sociale verkiezingen zijn. Alle kandidaten zijn beschermd tegen ontslag gedurende 65 voorafgaande dagen aan de bekendmaking van de kandidaten én de hele periode van de verkiezingen die, in geval het een verkozen kandidaat betreft, doorloopt tot het begin van de volgende installatie van de organen. Wilt dit nu zeggen dat het voor jou volledig uitgesloten is om een medewerker te ontslaan? Uiteraard niet. Als je op voorhand een aanvraag indient bij het paritair comité om iemand te ontslaan omwille van economische en financiële redenen én je krijgt hiervoor toestemming, dan stelt zich geen probleem. Een andere mogelijkheid is een ontslag om dringende redenen, maar dit dient voorgeleid te worden bij de Arbeidsrechtbank.

Wees voorbereid en zorg voor een goed plan om de verkiezingsprocedure vlotjes te laten verlopen.

Sociale verkiezingen: meer weten?

We staan tot jouw beschikking. Neem contact met ons op 016 24 53 24 of per email.

Per email

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Vlaamse regering gevormd: welke maatregelen uit het akkoord zijn relevant voor werkgevers?

30 september 2024
Ellen Van Grunderbeek

Op 28 september 2024 sloten de Vlaamse onderhandelaars een nieuw Vlaams regeerakkoord voor de periode 2024-2029. De nieuwe afspraken moeten bijdragen aan een welvarend Vlaanderen met een arbeidsmarkt die klaar is voor de toekomst. We bieden je een overzicht van de belangrijkste arbeidsmarktmaatregelen.

Lees meer
Werkgevers

Wat als je werknemer vastzit op zijn vakantiebestemming?

16 september 2024
Dries Rutten

De zomer is volop aan de gang en dat betekent voor veel werknemers maar één ding: vakantie! Het kan echter voorvallen dat een werknemer pas later terugkeert dan voorzien door externe factoren buiten zijn of haar wil om. Een vertraagde vlucht of extreem noodweer kunnen ervoor zorgen dat een werknemer niet tijdig het werk kan hervatten. Wat doe je da...

Lees meer
Werkgevers

Tijdig aan de schoolpoort

21 augustus 2024
Annelies Bries

De start van het nieuwe schooljaar. Het is weer tijd voor de werkende ouders om een nieuw evenwicht te vinden tussen de werk- en de schooluren. Wat zijn de juridische mogelijkheden?

Lees meer