Vorige

Tijdelijke werklozen (nog steeds) aan de slag in de cruciale sectoren

09 april 2021 Ellen Van Grunderbeek Werkgevers

De aanhoudende coronapandemie plaatst werkgevers uit de cruciale sectoren voor zware uitdagingen. Denk maar aan de niet aflatende druk op zorgverleners of aan de oogstpiekperiodes in land- en tuinbouw. Door het verminderde aantal werkkrachten, kunnen ze extra handen gebruiken om piekperiodes op te vangen. Sinds het begin van de coronacrisis kunnen tijdelijke werklozen deze sectoren ondersteunen. Wens je als werkgever beroep te doen op tijdelijk werkloze medewerkers om je onderneming draaiende te houden? We lijsten de mogelijkheden voor je op.

Leestijd: Later lezen?

Wie kan je inzetten?

Wil je tijdelijke werklozen tewerk stellen in je onderneming? Hou dan rekening met hun statuut voor je ze in dienst neemt. Deze vorm van tewerkstelling is enkel mogelijk wanneer de arbeidsovereenkomst tijdelijk of volledig geschorst is wegens overmacht of om economische redenen. Je kan iemand die tijdelijk werkloos is vanwege arbeidsongeschiktheid niet inzetten.

Tijdens deze tewerkstelling ontvangen de medewerkers het afgesproken loon, dat ze cumuleren met 75 % van hun werkloosheidsuitkering.

Kan jij je beroepen op tijdelijke werklozen?

Tijdens de eerste coronagolf konden enkel werkgevers in de vitale sectoren (land-, tuin en bosbouwsector) beroep doen op tijdelijk werklozen. Tijdens de tweede golf werd de maatregel verbreed naar een reeks bijkomende sectoren die sterk te lijden hadden onder de gezondheidscrisis. Zo kunnen sinds 1 oktober 2020 tijdelijk werklozen ook versterking bieden aan de zorgsector (de ziekenhuizen, de woonzorgcentra, de kinderopvang…), het onderwijs of aan de slag gaan als contacttracer.

De federale regering kondigde in het recentste maatregelenpakket (12 februari 2021) aan dat de maatregel voor de inzet van tijdelijk werklozen in de verschillende sectoren zou worden verlengd tot 30 juni 2021. Aan de lijst van de zorgsectoren zijn nu ook de vaccinatiecentra toegevoegd. Deze wet zou binnenkort gepubliceerd worden.

Bovendien kunnen tijdelijke werklozen ook in cruciale sectoren ingezet worden tot 30 juni 2021, volgens een recent Koninklijk Besluit. Niet zeker of jouw onderneming tot de cruciale sectoren behoort? Je kan de lijst hier terugvinden.

Wil jij ook werkpieken kunnen opvangen?

Heb je zelf ook extra handen nodig voor de verhoogde werkdruk, maar behoor je niet tot een van de sectoren die beroep kan doen op de steunmaatregel? Met Bridge van Acerta, vind je tijdelijke werkkrachten.

Ontdek het platform Bridge

Deel dit artikel

ellen-van-grunderbeek-ellips.png

Geschreven door Ellen Van Grunderbeek

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Tijdig aan de schoolpoort
Werkgevers

Tijdig aan de schoolpoort

23 augustus 2022 Annelies Bries

Vanaf 1 september zullen de meeste leerlingen (voorlopig) weer voltijds naar school kunnen. Daardoor zou het voor sommige werknemers nuttig zijn om de werkdag op bepaalde dagen wat vroeger te beëindigen of later te starten. Wat zijn de juridische mogelijkheden?

Lees meer
De coronabesmettingen stijgen opnieuw, enkele veelgestelde vragen
Werkgevers

De coronabesmettingen stijgen opnieuw, enkele veelgestelde vragen

18 juli 2022 Nele Mertens

De coronabesmettingen gaan weer in stijgende lijn. Ook als werkgever kan je hier opnieuw mee geconfronteerd worden. Kan je mondmaskers terug invoeren op de werkvloer? Heeft je medewerker recht op tijdelijke werkloosheid wanneer het kamp van zijn kinderen wordt geannuleerd? We lijsten de meest voorkomende vragen voor je op.

Lees meer
Versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid eindigt binnenkort
Werkgevers

Versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid eindigt binnenkort

02 juni 2022 Nele Mertens

De versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt binnenkort stopgezet. De procedure werd initieel ingevoerd vanwege de coronapandemie, en werd later uitgebreid vanwege de watersnood en het conflict in Oekraïne.

Lees meer