Vorige

Groene mobiliteit loopt op rolletjes

16 september 2022 Charlotte Thijs Werkgevers

De jaarlijkse week van de mobiliteit is weer van start gegaan: het ideale moment om polshoogte te nemen van het woon-werkverkeer anno 2022. Hoe staat het met het woon-werkverkeer? En wat met de (elektrische) bedrijfswagen? Acerta zocht het uit.

Leestijd: Later lezen?

Wie fietst, die wint

De fietslease bereikte in 2022 een record. Zo’n 1,3% van de werknemers leaset een fiets via hun werkgever, dat is een stijging van 9,1% vergeleken met vorig jaar en zelfs met 127% in vergelijking met 2019. Bovendien kunnen je medewerkers er ook geld mee verdienen. Wist je dat het maximaal vrijgesteld bedrag voor de kilometervergoeding 0,24 euro per gereden kilometer bedraagt? Naast de voordelen voor het klimaat en voor de gezondheid van je medewerkers, is dat een extra duwtje in de rug om de fiets van de haak te halen.

Elektrische bedrijfswagen goed op dreef

Uit de jaarlijkse mobiliteitsbarometer van Acerta blijkt dat 22% van de bedienden een bedrijfswagen heeft, een absoluut record. De bedrijfswagen blijft zo een populair voordeel, zeker in een krappe arbeidsmarkt. We zien dat ook hier de groene golf is ingezet: 11% van de bedrijfswagens heeft een stekker of hybride motor. De omschakeling wordt versneld door de fiscale vergroening en het helpt ook dat de cataloguswaarde van hybride en elektrische auto’s de laatste jaren stagneert. Toch representeert de cataloguswaarde maar een deel van de kost van een bedrijfswagen. Je kijkt beter naar de Total Cost of Ownership (TCO). Lees ook ‘Hoeveel kost een (elektrische) bedrijfswagen werkelijk?’.

Mobiliteitsbudget wint aan populariteit

De Belg verkent naast de fiets en de (elektrische) wagen ook andere alternatieven voor het woon-werkverkeer: vijf keer meer werknemers maken gebruik van het mobiliteitsbudget in het eerste jaarhelft van 2022 dan in 2021. Werkgevers zien de nood om te verduurzamen en spelen bovendien via het mobiliteitsbudget in op de variërende noden en wensen van de medewerkers.

Deel dit artikel

Geschreven door Charlotte Thijs

Senior Consultant Acerta

Gerelateerde artikels

Personeel behouden is grootste uitdaging voor kmo’s
Werkgevers

Personeel behouden is grootste uitdaging voor kmo’s

30 september 2022 Annelies Baelus

Wat zijn de grootste hr-uitdagingen van kmo’s? Acerta, ETION en VKW Limburg vroegen het aan 500 Belgische kmo’s. Wat blijkt? Niet het aantrekken, maar wel het behouden van medewerkers staat op nummer één in de lijst met hr-uitdagingen voor de tweede jaarhelft van 2022.

Lees meer
Op vakantie met de bedrijfswagen: veelgestelde vragen
Werkgevers

Op vakantie met de bedrijfswagen: veelgestelde vragen

23 juni 2022 Ellen Van Grunderbeek

De zomervakantie is in aantocht. Wat als je medewerker op vakantie vertrekt met zijn bedrijfswagen en… een ongeval heeft? Of hij wil een bagagerek installeren? En mag je medewerker zijn tankkaart in het buitenland gebruiken? Acerta beantwoordt enkele veelgestelde vragen.

Lees meer
Hogere thuiswerkvergoeding mogelijk vanaf 1 juni 2022
Werkgevers

Hogere thuiswerkvergoeding mogelijk vanaf 1 juni 2022

01 juni 2022 Ellen Van Grunderbeek

De elektriciteitskosten zijn sterk gestegen de afgelopen maanden. Het maximumbedrag voor een thuiswerkvergoeding wordt daarom ook opgetrokken vanaf 1 juni 2022.

Lees meer