Vorige

Regering verlengt corona-steunmaatregelen

08 juni 2020 Werkgevers
Nele Mertens

De superkern heeft op zaterdag 6 juni een derde luik van het relanceplan goedgekeurd. Deze maatregelen moeten onze economie en arbeidsmarkt beschermen tegen de impact van de coronacrisis. 

Leestijd: Later lezen?

Sinds begin maart, toen duidelijk werd welke impact de verspreiding van het coronavirus zou hebben op ons land en de rest van de wereld, werden heel wat maatregelen in het leven geroepen om de koopkracht van burgers te garanderen en de economie te steunen doorheen deze zware periode.

Nu de meeste werkgevers hun werknemers terug aan de slag kunnen laten gaan en zelfs een van de meest zwaar getroffen sectoren, de horeca, weer kan starten, is gebleken dat er nog steeds nood is aan ondersteunende maatregelen. De kern van de regering, bijgestaan door de tien partijen die de federale regering steunen, hebben daarom op zaterdag 6 juni samen gezeten om bestaande maatregelen te verlengen en nieuwe in het leven te roepen.

Wat hebben ze beslist dat jou als werkgever aanbelangt?

  • Tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt verlengd, zoals we al aankondigden in ons bericht van 12 mei. De verlenging geldt tot 31 augustus voor alle werkgevers die er nood aan hebben en zelfs tot 31 december voor de zwaarst getroffen sectoren zoals de horeca.
  • Werkgevers die veel werknemers op tijdelijke werkloosheid hebben moeten zetten, kunnen de komende drie maanden een gedeelte bijhouden van het bedrag aan bedrijfsvoorheffing dat ze normaal gezien moeten doorstorten aan de fiscus.
  • Het corona-ouderschapsverlof, waardoor ouders van kinderen jonger dan 12 jaar oud vier vijfden of halftijds kunnen gaan werken, wordt eveneens verlengd tot 31 augustus. Je vindt alle informatie over het corona-ouderschapsverlof hier.
  • Werkgevers zullen werknemers consumptiecheques kunnen aanbieden voor een bedrag van 300 euro. De werknemer kan deze besteden voor de aankoop van goederen of diensten in de zwaarst getroffen sectoren. Bijvoorbeeld een horeca- of cultuurcheque dus. Voor de werkgever zullen deze cheques volledig aftrekbaar en onbelast zijn.
  • Voor zelfstandigen wordt het overbruggingsrecht verlengd tot 31 augustus. Wat betreft de zwaarst getroffen sectoren kan het zelfs tot 31 december verlengd worden en er komen ook wijzigingen aan. Zo zal een heropstart-overbruggingsrecht voorzien worden voor wie nog niet meteen op volle kracht kan hervatten.
  • De btw op alles wat je eet en drinkt, met uitzondering van alcohol, zal voor de horeca-uitbaters verlaagd worden naar 6 procent en dit tot 31 december.

Deze maatregelen worden nog aangevuld met andere initiatieven die de burgers ten goede komen, zoals bijvoorbeeld tien gratis treinritten. Let wel, al deze maatregelen moeten nog geofficialiseerd worden in wetgevende teksten.

Neem een vliegende herstart met het relanceplan van Acerta

In het aanbod van dit relanceplan vind je tools, support en advies om je personeelsbeleid toekomstgericht te organiseren.

Bekijk het relanceplan

Deel dit artikel

Nele Mertens_acerta

Geschreven door Nele Mertens

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Tijdig aan de schoolpoort

28 augustus 2023
Annelies Bries

De start van het nieuwe schooljaar. Het is weer tijd voor de werkende ouders om een nieuw evenwicht te vinden tussen de werk- en de schooluren. Wat zijn de juridische mogelijkheden?

Lees meer
Werkgevers

De coronabesmettingen stijgen opnieuw, enkele veelgestelde vragen

18 juli 2022
Nele Mertens

De coronabesmettingen gaan weer in stijgende lijn. Ook als werkgever kan je hier opnieuw mee geconfronteerd worden. Kan je mondmaskers terug invoeren op de werkvloer? Heeft je medewerker recht op tijdelijke werkloosheid wanneer het kamp van zijn kinderen wordt geannuleerd? We lijsten de meest voorkomende vragen voor je op.

Lees meer
Werkgevers

Versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid eindigt binnenkort

02 juni 2022
Nele Mertens

De versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt binnenkort stopgezet. De procedure werd initieel ingevoerd vanwege de coronapandemie, en werd later uitgebreid vanwege de watersnood en het conflict in Oekraïne.

Lees meer