Vorige

Versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht opnieuw mogelijk

06 november 2020 Nele Mertens Werkgevers

Nu ons land opnieuw in lockdown is, moeten heel wat werkgevers weer hun activiteiten stopzetten. De regering heeft dan ook beslist om de procedure voor het toepassen van tijdelijke werkloosheid opnieuw te versoepelen, zoals het geval was in de maanden maart tot en met augustus. Er zijn dus ook geen overgangsmaatregelen meer voor de overschakeling van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht naar economische werkloosheid.

Leestijd: Later lezen?

Wat heeft dit tot gevolg voor jou als werkgever?

A. Je was al erkend als hard getroffen werkgever (meer dan 20% werkloosheid in het tweede kwartaal van 2020) of bent actief in een hard getroffen sector?

Voor jou verandert er niets. Ook voor de komende maanden blijf je de versoepelde procedure toepassen voor de dagen van tijdelijke werkloosheid die het gevolg zijn van de corona maatregelen.

B. Je behoorde niet tot de hard getroffen werkgevers?

Dan moest je sinds 1 september ofwel gebruik maken van economische werkloosheid bij gebrek aan werk ofwel de klassieke procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht volgen bij een quarantaine of bij een sluiting van de school of crèche.

Jij kan voor de maanden oktober tot en met maart 2021 weer de versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht gaan toepassen. Wat houdt dit in?

  • Je hoeft geen voorafgaandelijke meldingen meer te doen aan de RVA
  • Je hoeft geen C3.2A controleformulieren meer af te leveren aan je werknemers
  • Je moet geen melding eerste dag meer doen zoals wel het geval is bij economische werkloosheid
  • De dagen van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht geef je maandelijks door via de ASR aangifte scenario 5. Een aangifte scenario 2 is niet meer nodig.

Opgelet! Denk er wel aan dat je voor deze periodes van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht een meldingsplicht hebt. Telkens wanneer je een nieuwe periode van tijdelijke werkloosheid invoert of het aantal dagen van werkloosheid verhoogt, moet je de betrokken werknemers hiervan op de hoogte stellen. Een model dat je hiervoor kan gebruiken, vind je hier.

Blijf op de hoogte van de laatste updates

Acerta houdt je op de hoogte van de laatste updates. Lees onze FAQ of neem een abonnement op onze maandelijkse online infosessies over sociaal-juridische updates.

FAQ Sociaal-juridische updates

Deel dit artikel

Nele Mertens

Geschreven door Nele Mertens

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Bedrijven mogen afscheid nemen van mondmaskers en vaccinatiegraad opvragen
Werkgevers

Bedrijven mogen afscheid nemen van mondmaskers en vaccinatiegraad opvragen

30 september 2021 Miet Vanhegen

Vanaf 1 oktober 2021 is het dragen van een mondmasker niet langer verplicht, toch kunnen de regionale overheden het dragen van een mondmasker wél nog verplichten. Bovendien kunnen bedrijven ook de vaccinatiegraad binnen hun onderneming opvragen.

Lees meer
Welke coronasteunmaatregelen lopen af op 30 september 2021?
Werkgevers

Welke coronasteunmaatregelen lopen af op 30 september 2021?

29 september 2021 Ellen Van Grunderbeek

Slechts een deel van de economische coronasteunmaatregelen wordt verlengd, dat kondigde de federale regering afgelopen vrijdag aan. Op welke steunmaatregelen zal je niet langer een beroep kunnen doen?

Lees meer
Tijdelijke werkloosheid wordt verlengd tot eind 2021
Werkgevers

Tijdelijke werkloosheid wordt verlengd tot eind 2021

23 september 2021 Nele Mertens

Moet je nog steeds beroep doen op tijdelijke werkloosheid na 30 september? Dan zal je dat tot het einde van het jaar nog kunnen doen via de versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht.

Lees meer