Vorige

Versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht opnieuw mogelijk

06 november 2020 Nele Mertens Werkgevers

Nu ons land opnieuw in lockdown is, moeten heel wat werkgevers weer hun activiteiten stopzetten. De regering heeft dan ook beslist om de procedure voor het toepassen van tijdelijke werkloosheid opnieuw te versoepelen, zoals het geval was in de maanden maart tot en met augustus. Er zijn dus ook geen overgangsmaatregelen meer voor de overschakeling van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht naar economische werkloosheid.

Leestijd: Later lezen?

Wat heeft dit tot gevolg voor jou als werkgever?

A. Je was al erkend als hard getroffen werkgever (meer dan 20% werkloosheid in het tweede kwartaal van 2020) of bent actief in een hard getroffen sector?

Voor jou verandert er niets. Ook voor de komende maanden blijf je de versoepelde procedure toepassen voor de dagen van tijdelijke werkloosheid die het gevolg zijn van de corona maatregelen.

B. Je behoorde niet tot de hard getroffen werkgevers?

Dan moest je sinds 1 september ofwel gebruik maken van economische werkloosheid bij gebrek aan werk ofwel de klassieke procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht volgen bij een quarantaine of bij een sluiting van de school of crèche.

Jij kan voor de maanden oktober tot en met maart 2021 weer de versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht gaan toepassen. Wat houdt dit in?

  • Je hoeft geen voorafgaandelijke meldingen meer te doen aan de RVA
  • Je hoeft geen C3.2A controleformulieren meer af te leveren aan je werknemers
  • Je moet geen melding eerste dag meer doen zoals wel het geval is bij economische werkloosheid
  • De dagen van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht geef je maandelijks door via de ASR aangifte scenario 5. Een aangifte scenario 2 is niet meer nodig.

Opgelet! Denk er wel aan dat je voor deze periodes van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht een meldingsplicht hebt. Telkens wanneer je een nieuwe periode van tijdelijke werkloosheid invoert of het aantal dagen van werkloosheid verhoogt, moet je de betrokken werknemers hiervan op de hoogte stellen. Een model dat je hiervoor kan gebruiken, vind je hier.

Blijf op de hoogte van de laatste updates

Acerta houdt je op de hoogte van de laatste updates. Lees onze FAQ of neem een abonnement op onze maandelijkse online infosessies over sociaal-juridische updates.

FAQ Sociaal-juridische updates

Deel dit artikel

Nele Mertens

Geschreven door Nele Mertens

juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

VUB en Acerta: opvallend laag kort ziekteverzuim
Werkgevers

VUB en Acerta: opvallend laag kort ziekteverzuim

18 februari 2021 Kristel Minten

In november en december 2020 ging gemiddeld 1,8% van de werkuren verloren door kort ziekteverzuim, oftewel afwezigheden van minder dan een maand. De cijfers werden vastgesteld op basis van de cijfers van 28.500 bedrijven.

Lees meer
Federale steunmaatregelen: verlengd en uitgebreid
Werkgevers

Federale steunmaatregelen: verlengd en uitgebreid

15 februari 2021 Nele Mertens

Vrijdag 12 februari besliste de federale regering over de steunmaatregelen voor werkgevers en werknemers. In deze blog geven we je een overzicht van de verlengde en nieuwe steunmaatregelen die interessant zijn voor de werkgever.

Lees meer
Steun de vaccinatiecampagne, laat je medewerker(s) als vrijwilliger(s) helpen
Werkgevers

Steun de vaccinatiecampagne, laat je medewerker(s) als vrijwilliger(s) helpen

12 februari 2021 Amandine Boseret

Het coronavaccin geeft werkgevers en werknemers terug perspectief. Als werkgever kan je de vaccinatiecampagne steunen door je medewerkers te laten helpen als vrijwilliger.

Lees meer