Vorige

Versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht opnieuw mogelijk

06 november 2020 Nele Mertens Werkgevers

Nu ons land opnieuw in lockdown is, moeten heel wat werkgevers weer hun activiteiten stopzetten. De regering heeft dan ook beslist om de procedure voor het toepassen van tijdelijke werkloosheid opnieuw te versoepelen, zoals het geval was in de maanden maart tot en met augustus. Er zijn dus ook geen overgangsmaatregelen meer voor de overschakeling van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht naar economische werkloosheid.

Leestijd: Later lezen?

Wat heeft dit tot gevolg voor jou als werkgever?

A. Je was al erkend als hard getroffen werkgever (meer dan 20% werkloosheid in het tweede kwartaal van 2020) of bent actief in een hard getroffen sector?

Voor jou verandert er niets. Ook voor de komende maanden blijf je de versoepelde procedure toepassen voor de dagen van tijdelijke werkloosheid die het gevolg zijn van de corona maatregelen.

B. Je behoorde niet tot de hard getroffen werkgevers?

Dan moest je sinds 1 september ofwel gebruik maken van economische werkloosheid bij gebrek aan werk ofwel de klassieke procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht volgen bij een quarantaine of bij een sluiting van de school of crèche.

Jij kan voor de maanden oktober tot en met maart 2021 weer de versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht gaan toepassen. Wat houdt dit in?

  • Je hoeft geen voorafgaandelijke meldingen meer te doen aan de RVA
  • Je hoeft geen C3.2A controleformulieren meer af te leveren aan je werknemers
  • Je moet geen melding eerste dag meer doen zoals wel het geval is bij economische werkloosheid
  • De dagen van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht geef je maandelijks door via de ASR aangifte scenario 5. Een aangifte scenario 2 is niet meer nodig.

Opgelet! Denk er wel aan dat je voor deze periodes van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht een meldingsplicht hebt. Telkens wanneer je een nieuwe periode van tijdelijke werkloosheid invoert of het aantal dagen van werkloosheid verhoogt, moet je de betrokken werknemers hiervan op de hoogte stellen. Een model dat je hiervoor kan gebruiken, vind je hier.

Blijf op de hoogte van de laatste updates

Acerta houdt je op de hoogte van de laatste updates. Lees onze FAQ of neem een abonnement op onze maandelijkse online infosessies over sociaal-juridische updates.

FAQ Sociaal-juridische updates

Deel dit artikel

Nele Mertens

Geschreven door Nele Mertens

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

‘Alle hens aan dek’: Vlaams relanceplan krijgt stilaan vorm
Werkgevers

‘Alle hens aan dek’: Vlaams relanceplan krijgt stilaan vorm

28 april 2021 Inge Verdonck

De Vlaamse Regering en de Vlaamse sociale partners hebben een akkoord bereikt over de relance van de Vlaamse arbeidsmarkt. Doel van het plan is zoveel mogelijk mensen aan het werk te krijgen om onze gehavende economie opnieuw op de rails te krijgen.

Lees meer
Geen reisverbod meer: gevolgen voor werkgevers
Werkgevers

Geen reisverbod meer: gevolgen voor werkgevers

27 april 2021 Ellen Van Grunderbeek

Het verbod op niet-essentiële reizen is sinds 19 april opgeheven. Door het opheffen van het reisverbod herleven de eerder ingevoerde regels van testen en quarantaine. We brengen de gevolgen in kaart als je werknemer de komende periode de grens oversteekt.

Lees meer
Nieuw steunpakket voor horeca en zwaar getroffen sectoren
Werkgevers

Nieuw steunpakket voor horeca en zwaar getroffen sectoren

22 april 2021 Ellen Van Grunderbeek

De federale regering heeft een bijkomend sociaaleconomisch steunpakket klaar voor de heropstart van verschillende sectoren. In dit artikel geven we je een overzicht van de nieuwe steunmaatregelen.

Lees meer