Vorige

Versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht opnieuw mogelijk

06 november 2020 Werkgevers
Nele Mertens

Nu ons land opnieuw in lockdown is, moeten heel wat werkgevers weer hun activiteiten stopzetten. De regering heeft dan ook beslist om de procedure voor het toepassen van tijdelijke werkloosheid opnieuw te versoepelen, zoals het geval was in de maanden maart tot en met augustus. Er zijn dus ook geen overgangsmaatregelen meer voor de overschakeling van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht naar economische werkloosheid.

Leestijd: Later lezen?

Wat heeft dit tot gevolg voor jou als werkgever?

A. Je was al erkend als hard getroffen werkgever (meer dan 20% werkloosheid in het tweede kwartaal van 2020) of bent actief in een hard getroffen sector?

Voor jou verandert er niets. Ook voor de komende maanden blijf je de versoepelde procedure toepassen voor de dagen van tijdelijke werkloosheid die het gevolg zijn van de corona maatregelen.

B. Je behoorde niet tot de hard getroffen werkgevers?

Dan moest je sinds 1 september ofwel gebruik maken van economische werkloosheid bij gebrek aan werk ofwel de klassieke procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht volgen bij een quarantaine of bij een sluiting van de school of crèche.

Jij kan voor de maanden oktober tot en met maart 2021 weer de versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht gaan toepassen. Wat houdt dit in?

  • Je hoeft geen voorafgaandelijke meldingen meer te doen aan de RVA
  • Je hoeft geen C3.2A controleformulieren meer af te leveren aan je werknemers
  • Je moet geen melding eerste dag meer doen zoals wel het geval is bij economische werkloosheid
  • De dagen van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht geef je maandelijks door via de ASR aangifte scenario 5. Een aangifte scenario 2 is niet meer nodig.

Opgelet! Denk er wel aan dat je voor deze periodes van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht een meldingsplicht hebt. Telkens wanneer je een nieuwe periode van tijdelijke werkloosheid invoert of het aantal dagen van werkloosheid verhoogt, moet je de betrokken werknemers hiervan op de hoogte stellen. Een model dat je hiervoor kan gebruiken, vind je hier.

Blijf op de hoogte van de laatste updates

Acerta houdt je op de hoogte van de laatste updates. Lees onze FAQ of neem een abonnement op onze maandelijkse online infosessies over sociaal-juridische updates.

Deel dit artikel

Nele Mertens_acerta

Geschreven door Nele Mertens

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Werkgevers

De coronabesmettingen stijgen opnieuw, enkele veelgestelde vragen

18 juli 2022
Nele Mertens

De coronabesmettingen gaan weer in stijgende lijn. Ook als werkgever kan je hier opnieuw mee geconfronteerd worden. Kan je mondmaskers terug invoeren op de werkvloer? Heeft je medewerker recht op tijdelijke werkloosheid wanneer het kamp van zijn kinderen wordt geannuleerd? We lijsten de meest voorkomende vragen voor je op.

Lees meer
Werkgevers

Versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid eindigt binnenkort

02 juni 2022
Nele Mertens

De versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt binnenkort stopgezet. De procedure werd initieel ingevoerd vanwege de coronapandemie, en werd later uitgebreid vanwege de watersnood en het conflict in Oekraïne.

Lees meer
Werkgevers

Vaarwel verplicht thuiswerk. Welke regels zijn er (nog) van toepassing?

07 maart 2022
Ellen Van Grunderbeek

We nemen afscheid van het coronatelewerk, je medewerkers hoeven dus niet meer verplicht te telewerken. Welke andere spelregels zijn wel/niet van toepassing met code geel? We geven je een overzicht.

Lees meer