Vorige

Duaal leren en studenten

16 juli 2020 Werkgevers
Emmily Clerckx

Nu de zomermaanden weer van start zijn gegaan heb je mogelijks nood aan extra werkkrachten om het werk op te vangen van je werknemers die met verlof zijn. Studenten bieden hier een interessante oplossing.

Heb je leerlingen alternerend leren in dienst, dan is het in principe verboden om hen tewerk te stellen in de schoolvakanties. Gelukkig kan je hen sinds kort tijdens de zomermaanden als jobstudent tewerkstellen in je onderneming. Acerta zet voor jou alles even op een rijtje.

Leestijd: Later lezen?

Wat is duaal leren?

Duaal leren, ook alternerend leren genoemd, is een systeem waarbij leerlingen afwisselend les volgen in een erkende onderwijsinstelling en daarnaast praktijkervaring opdoen op de werkvloer. De algemene regels omtrent duaal leren vind je hier terug.

Wat is de huidige regelgeving?

De algemene regel is dat een leerling die bij jou een alternerende opleiding volgt niet als jobstudent mag werken in jouw onderneming. Het gevolg hiervan is dat de leerling de kennis die hij bij jou heeft opgedaan enkel in een ander (mogelijks concurrerend) bedrijf zal kunnen gebruiken in zijn hoedanigheid als jobstudent.

Om tegemoet te komen aan de nadelige gevolgen van deze regeling wordt er een uitzondering gemaakt voor de zomermaanden.

Uitzondering tijdens de zomermaanden

Tijdens de maanden juli en augustus van 2020 kan je een leerling met een Overeenkomst Alternerende Opleiding (zogenaamde ‘OAO’) of Stageovereenkomst Alternerende Opleiding (‘SAO’) tewerkstellen als jobstudent in jouw bedrijf. De studentenovereenkomst die je dan met je leerling afsluit staat volledig los van de overeenkomst in het kader van alternerend leren.

Merk hierbij wel op dat deze uitzondering beperkt is tot deze twee maanden. Tijdens de andere maanden van het jaar blijft het verboden een leerling alternerend leren in jouw bedrijf tewerk te stellen als jobstudent.

Let op!

Het algemeen verbod om leerlingen alternerend leren, in hun hoedanigheid leerling, tijdens de schoolvakanties tewerk te stellen blijft gelden. Dit staat los van hun statuut als jobstudent. Meer informatie hierover en mogelijke uitzonderingen op dit verbod vind je hier.

Kom meer te weten

Deel dit artikel

Geschreven door Emmily Clerckx

Juridisch adviseur Kenniscentrum

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Flexi-jobbers aannemen: hoe begin je daaraan?

18 april 2024
Sophie Vantomme

Wil je graag beroep doen op een flexi-jobber, maar weet je niet hoe je hier precies aan begint? Er zijn een aantal voorwaarden waaraan zowel jij als de flexi-jobber moeten voldoen.

Lees meer
Werkgevers

Kennelijk onredelijk ontslag voor contractanten in de overheid

12 april 2024
Johan Weemaes

Contractanten in de openbare sector zullen vanaf nu ook beschermd zijn tegen kennelijk onredelijk ontslag. Op 1 mei 2024 treedt deze wet in werking. Ontdek wat je moet weten als werkgever.

Lees meer
Werkgevers

De verkiezingen komen eraan: wat moet er nog beslist worden?

29 maart 2024
Ellen Van Grunderbeek

In de aanloop naar de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn er nog wat arbeidsdossiers die moeten afgewerkt worden en dus nog wat beslissingen die genomen moeten worden. Wat is de impact hiervan als werkgever?

Lees meer