Vorige

Duaal leren en studenten

16 juli 2020 Emmily Clerckx Werkgevers

Nu de zomermaanden weer van start zijn gegaan heb je mogelijks nood aan extra werkkrachten om het werk op te vangen van je werknemers die met verlof zijn. Studenten bieden hier een interessante oplossing.

Heb je leerlingen alternerend leren in dienst, dan is het in principe verboden om hen tewerk te stellen in de schoolvakanties. Gelukkig kan je hen sinds kort tijdens de zomermaanden als jobstudent tewerkstellen in je onderneming. Acerta zet voor jou alles even op een rijtje.

Leestijd: Later lezen?

Wat is duaal leren?

Duaal leren, ook alternerend leren genoemd, is een systeem waarbij leerlingen afwisselend les volgen in een erkende onderwijsinstelling en daarnaast praktijkervaring opdoen op de werkvloer. De algemene regels omtrent duaal leren vind je hier terug.

Wat is de huidige regelgeving?

De algemene regel is dat een leerling die bij jou een alternerende opleiding volgt niet als jobstudent mag werken in jouw onderneming. Het gevolg hiervan is dat de leerling de kennis die hij bij jou heeft opgedaan enkel in een ander (mogelijks concurrerend) bedrijf zal kunnen gebruiken in zijn hoedanigheid als jobstudent.

Om tegemoet te komen aan de nadelige gevolgen van deze regeling wordt er een uitzondering gemaakt voor de zomermaanden.

Uitzondering tijdens de zomermaanden

Tijdens de maanden juli en augustus van 2020 kan je een leerling met een Overeenkomst Alternerende Opleiding (zogenaamde ‘OAO’) of Stageovereenkomst Alternerende Opleiding (‘SAO’) tewerkstellen als jobstudent in jouw bedrijf. De studentenovereenkomst die je dan met je leerling afsluit staat volledig los van de overeenkomst in het kader van alternerend leren.

Merk hierbij wel op dat deze uitzondering beperkt is tot deze twee maanden. Tijdens de andere maanden van het jaar blijft het verboden een leerling alternerend leren in jouw bedrijf tewerk te stellen als jobstudent.

Let op!

Het algemeen verbod om leerlingen alternerend leren, in hun hoedanigheid leerling, tijdens de schoolvakanties tewerk te stellen blijft gelden. Dit staat los van hun statuut als jobstudent. Meer informatie hierover en mogelijke uitzonderingen op dit verbod vind je hier.

Kom meer te weten

Deel dit artikel

Geschreven door Emmily Clerckx

Juridisch adviseur Kenniscentrum

Gerelateerde artikels

Koopkrachtpremie: wat weten we al?
Werkgevers

Koopkrachtpremie: wat weten we al?

01 juni 2023 Ellen Van Grunderbeek

De regering bereikte eind november 2022 een akkoord over de loonmarge 2023-2024. In dit akkoord is een koopkrachtpremie voorzien. Die moet worden toegekend onder de vorm van consumptiecheques, uit te reiken vanaf 1 juni 2023.

Lees meer
Het nieuwe rechtspositiebesluit: welke implicaties zijn er?
Werkgevers

Het nieuwe rechtspositiebesluit: welke implicaties zijn er?

10 mei 2023 Johan Weemaes

Het nieuwe rechtspositiebesluit voor Vlaamse lokale besturen is in werking en geeft lokale besturen meer vrijheid om een hr-beleid op maat te ontwikkelen. Ben je verplicht om je bestaande rechtspositieregeling aan te passen?

Lees meer
Veranderingen in Vlaamse doelgroepverminderingen
Werkgevers

Veranderingen in Vlaamse doelgroepverminderingen

05 mei 2023 Liselot Baert

Als werkgever betaal je elk kwartaal sociale zekerheidsbijdragen aan de RSZ, maar wist je dat je in aanmerking kunt komen voor een doelgroepvermindering? Dit betekent een aanzienlijke korting op je loonkost gedurende een aantal kwartalen. Echter, de komende tijd zullen er enkele wijzigingen plaatsvinden in bepaalde bestaande doelgroepverminderingen...

Lees meer