Vorige

Eenmalige premie voor tijdelijk werklozen

15 december 2020 Werkgevers
Nele Mertens

De federale regering belooft een premie voor werknemers die een bepaald aantal dagen tijdelijk werkloos geweest zijn in 2020. Wie komt er in aanmerking voor deze premie? En hoeveel bedraagt de premie?

Leestijd: Later lezen?

Voor wie is de premie?

De RVA kondigt op zijn website aan dat werknemers die in de periode van maart tot en met november 2020 minstens 53 uitkeringen als tijdelijk werkloze hebben gekregen, recht hebben op een eenmalige premie. Het gaat daarbij zowel om uitkeringen voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht als voor economische werkloosheid.

Let op: het gaat over een aantal uitkeringen en niet over een aantal dagen. De werkloosheidsreglementering betaalt immers uitkeringen uit in de zesdagenweek. Voltijdse werknemers die normaal gezien 5 dagen per week werken, maar volledig tijdelijk werkloos waren, krijgen voor die week dan ook 6 volle uitkeringen.

Hoeveel bedraagt de premie?

  • Vanaf de 53e uitkering zal een bijkomende premie berekend worden van 10 euro per uitkering, met een minimum van 150 euro, voor voltijdse werknemers.
  • Voor deeltijdse werknemers bedraagt de premie 5 euro per uitkering vanaf de 53e, met een minimum van 75 euro.

Op de berekende premie wordt 15 procent bedrijfsvoorheffing ingehouden.

Welke procedure moeten je werknemers volgen?

Je werknemers moeten niets doen om de premie aan te vragen. De uitbetalingsinstellingen zullen het nodige doen om de premie te berekenen en te betalen. Een eerste deel zal betaald worden vanaf de betalingen voor december 2020, op basis van de informatie die de uitbetalingsinstellingen hebben over de maanden maart tot en met oktober. De informatie over de maand november zal pas later bekend zijn. Indien werknemers nog recht hebben op een bijkomende premie, zal die betaald worden in mei of juni 2021.

Deel je werknemers met andere werkgevers

Pak je personeelsoverschot of -tekort aan door je werknemers tijdelijk uit te wisselen met een andere werkgever. Meer informatie vind je op ons deelplatform Bridge, of herbekijk ons webinar.

Deel dit artikel

Nele Mertens_acerta

Geschreven door Nele Mertens

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Werkgevers

De coronabesmettingen stijgen opnieuw, enkele veelgestelde vragen

18 juli 2022
Nele Mertens

De coronabesmettingen gaan weer in stijgende lijn. Ook als werkgever kan je hier opnieuw mee geconfronteerd worden. Kan je mondmaskers terug invoeren op de werkvloer? Heeft je medewerker recht op tijdelijke werkloosheid wanneer het kamp van zijn kinderen wordt geannuleerd? We lijsten de meest voorkomende vragen voor je op.

Lees meer
Werkgevers

Versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid eindigt binnenkort

02 juni 2022
Nele Mertens

De versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt binnenkort stopgezet. De procedure werd initieel ingevoerd vanwege de coronapandemie, en werd later uitgebreid vanwege de watersnood en het conflict in Oekraïne.

Lees meer
Werkgevers

Vaarwel verplicht thuiswerk. Welke regels zijn er (nog) van toepassing?

07 maart 2022
Ellen Van Grunderbeek

We nemen afscheid van het coronatelewerk, je medewerkers hoeven dus niet meer verplicht te telewerken. Welke andere spelregels zijn wel/niet van toepassing met code geel? We geven je een overzicht.

Lees meer