Vorige

Onderhandelingen loonmarge 2021-2022: de regering is aan zet

29 april 2021 Werkgevers
Tom Dirix

De onderhandelingen voor het interprofessioneel akkoord (IPA), waarin afspraken rond werk en verloning worden opgenomen, verliepen bijzonder moeizaam. Het grote struikelblok is de loonmarge. De vakbonden hebben aangekondigd niet meer verder te onderhandelen over de loonmarge, en dat betekent dat de regering nu aan zet is.

Leestijd: Later lezen?

Akkoord over welvaartsenveloppe, maar niet over loonmarge

In een poging om de onderhandelingen te laten vlotten, had de regering de dossiers ‘welvaartsenveloppe’ en ‘loonmarge’ losgekoppeld. De sociale partners bereikten dan ook effectief een akkoord over de welvaartsenveloppe. Je leest er hier meer over.

De onderhandelingen over de loonmarge hebben echter niet tot een akkoord geleid. Bovendien hebben de vakbonden aangekondigd dat ze er niet verder over zullen onderhandelen, terwijl ze tot 1 mei hadden om een akkoord te bereiken. Aangezien er geen nieuwe onderhandelingen meer ingepland zijn, zal de regering vanaf 1 mei aan zet zijn om via Koninklijk Besluit de loonmarge vast te stellen voor de periode 2021-2022.

Wat is het discussiepunt bij de loonmarge?

Het grootste discussiepunt gaat over een eenmalige verhoging, bovenop de voorziene maximale loonmarge van 0,4 %, in ondernemingen die, ondanks de coronacrisis, toch nog mooie cijfers konden voorleggen. Het gaat om de hoogte van die verhoging (wel of niet met een plafond), alsook de criteria om te bepalen welke ondernemingen in aanmerkingen zouden komen om over een dergelijk voordeel te kunnen onderhandelen.

Welke andere dossiers wachten nog op een akkoord?

Het IPA omvat naast de welvaartsenveloppen en loonmarge ook nog andere dossiers. Denk maar aan landingsbanen of minimumlonen. Ook deze dossiers wachten op een akkoord om ofwel verlengd of aangepast te worden.

Het blijft afwachten of de andere dossiers, na de publicatie van de loonmarge in een Koninklijk Besluit, nog aan bod zullen komen in het overleg.

Eenvoudig je loonkosten berekenen?

Tijdens een gratis webinar ontdek je hoe je via Acerta’s ‘Budgetmodule’ gemakkelijk loonkostsimulaties kan uitvoeren én alle aanpassingen in een handomdraai kan doorvoeren.

Schrijf je in

Deel dit artikel

Tom Dirix_acerta

Geschreven door Tom Dirix

domeinverantwoordelijke kenniscentrum

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Loontransparantie: van richtlijn naar beleid

24 mei 2024
Dries Rutten

Binnen anderhalf jaar treedt de Europese richtlijn in werking. Wat betekent dit concreet voor bedrijven en hoe transparant zijn werkgevers vandaag al?

Lees meer
Werkgevers

Noodweer en overstromingen: wat moet je weten als werkgever?

22 mei 2024
Dries Rutten

Hevige regenval teistert ons land met overstromingen en wateroverlast tot gevolg. Misschien voel je dit ook in jouw werkorganisatie? We zetten op een rij welke mogelijkheden er zijn om met de gevolgen van het noodweer om te gaan.

Lees meer
Werkgevers

Hoe de (zomer)vakantie goed organiseren?

22 mei 2024
Marijke Beelen

De zomervakantie kondigt zich aan en dat betekent dat agenda’s op elkaar moeten worden afgestemd. Hoe pak je dat als werkgever het beste aan? Welke soorten afwezigheid kunnen werknemers opnemen?

Lees meer