Vorige

Tewerkstelling groeit voor het eerst sinds begin coronacrisis

02 augustus 2021 Werkgevers
Nele Mertens

Positief nieuws voor de economie, want de negatieve impact van de coronacrisis lijkt verleden tijd. Toch als we kijken naar het aantal arbeidscontracten van bepaalde en onbepaalde duur. In juni 2021 waren er voor het eerst meer jobs dan in januari 2020, voor de coronacrisis. Dat blijkt uit een analyse van Acerta op basis van de gegevens van meer dan 30.000 bedrijven. Er zijn bovendien niet alleen meer lopende arbeidscontracten, ook het aantal vacatures blijft verder stijgen volgens cijfers van de VDAB.

Leestijd: Later lezen?

Jobs, jobs, jobs

In België is de tewerkstelling in België gemiddeld gegroeid met 1,4 % ten opzichte van januari 2020. Die groeibeweging vond voornamelijk de laatste zes maanden plaatsen: sinds begin dit jaar steeg de tewerkstelling al met 4,3 %. Bedrijven zijn dus opnieuw aan het aanwerven. Hoogstwaarschijnlijk hebben de steunmaatregelen van de regering organisaties geholpen om de moeilijke periode te overbruggen.

Niet in alle sectoren

Hoewel de bouwsector en de voedingssector zelfs bleven groeien tijdens de coronacrisis, hebben niet alle sectoren een groei gekend. De horeca en metaal- en maakindustrie hebben (nog) niet hun precorona personeelsbestand bereikt.

Opvallend is ook dat kleine ondernemingen (minder dan 20 werknemers) een grilliger parcours achter de rug hebben dan de grotere ondernemingen. Zij hadden in juni 2020 nog meer personeel in dienst dan in pre-coronatijden, maar in januari 2021 kenden zij dan weer een sterke daling in hun personeelsbestand. Ondertussen hebben die kleine bedrijven niet alleen de negatieve curve weggewerkt, ze hebben zelfs meer personeel in dienst dan voor de coronacrisis (+7,9 %).

Van stabiliteit naar groei

Ook de focus van de regering is stilaan aan het shiften van ‘jobstabiliteit’ naar ‘jobgroei’. Terwijl de regering in eerste instantie heeft ingezet op het ‘overleven’ van organisaties en op jobstabiliteit (bijvoorbeeld d.m.v. tijdelijke werkloosheid), ligt de focus nu meer op jobgroei. Zo is er een relancevermindering aangekondigd voor het derde kwartaal voor alle sectoren, onder de voorwaarde dat de tijdelijke werkloosheid verminderd wordt of er nieuwe jobs gecreëerd worden.

Arbeidskrapte blijft probleem

Het is ongetwijfeld positief nieuws voor de economie dat de tewerkstelling voorbij het niveau van voor de coronacrisis ligt. De arbeidskrapte laat zich echter ook hard voelen, en bedrijven moeten alles in de strijd gooien om talentvolle medewerkers aan boord te halen en houden. Hoe kan je organisatie de arbeidskrapte de baas blijven? Door te investeren in talent vanaf de rekrutering, maar ook doorheen de loopbaan van je medewerkers. Je hoort meer over de ‘kracht van talent’ in onze podcast.

Eerste hulp bij aanwerven

Nood aan een open blik op jouw rekruteringsvraag? Doe beroep op een partner die met je meedenkt en buiten de lijntjes van jouw vacatures kan kijken. Acerta Consult heeft de experten in huis die jou net dat stapje verder helpen. Nood aan inspiratie, expertise of helpende handen? 

Bekijk de mogelijkheden

Deel dit artikel

Nele Mertens_acerta

Geschreven door Nele Mertens

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Tijdig aan de schoolpoort

28 augustus 2023
Annelies Bries

De start van het nieuwe schooljaar. Het is weer tijd voor de werkende ouders om een nieuw evenwicht te vinden tussen de werk- en de schooluren. Wat zijn de juridische mogelijkheden?

Lees meer
Werkgevers

De coronabesmettingen stijgen opnieuw, enkele veelgestelde vragen

18 juli 2022
Nele Mertens

De coronabesmettingen gaan weer in stijgende lijn. Ook als werkgever kan je hier opnieuw mee geconfronteerd worden. Kan je mondmaskers terug invoeren op de werkvloer? Heeft je medewerker recht op tijdelijke werkloosheid wanneer het kamp van zijn kinderen wordt geannuleerd? We lijsten de meest voorkomende vragen voor je op.

Lees meer
Werkgevers

Versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid eindigt binnenkort

02 juni 2022
Nele Mertens

De versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt binnenkort stopgezet. De procedure werd initieel ingevoerd vanwege de coronapandemie, en werd later uitgebreid vanwege de watersnood en het conflict in Oekraïne.

Lees meer