Vorige

Tijd voor een overgang van een lineaire naar circulaire economie

21 augustus 2020 Werkgevers
Tom Vlieghe

Corona heeft lelijk huisgehouden in onze economie. In juni 2020 - in volle crisis – vroegen Acerta en werkgeversorganisatie Etion bedrijfsleiders naar hun visie op corona en een circulaire economie. De opvallendste conclusie? Bedrijven beseffen dat ze voor een ommekeer staan en dat ze duurzamer moeten ondernemen, en omspringen met grondstoffen, materialen én talenten.

Leestijd: Later lezen?

Never waste a good crisis

Nu COVID-19 ons dwingt om ons bijna dagelijks aan te passen aan een nieuwe situatie, lijkt de toekomst zo ver weg. Wat staat ons nog te wachten? Momenteel alvast meer flexibel werken en het groeiende besef dat onze huidige consumptie-economie misschien toch niet zo duurzaam is. Het is plots niet meer zo normaal dat we naar hartenlust consumeren en verspillen. Een circulaire economie dient zich aan.

Circulaire economie blijkt tijdens crisissen een doeltreffend vaccin te zijn. Ook tijdens de coronacrisis: onder circulaire economie verstaan we een economie zonder ‘waste’, zonder afval, zowel van grondstoffen als van energie. 59,1% van de bedrijfsleiders die deelnamen aan onze gezamenlijke bevraging, zegt dat corona de omschakeling naar een circulaire economie een fikse duw in de rug geeft.

Telewerken op een digitale, duurzame werkvloer

Als we weer naar ‘business as usual’ gaan, dan gaan we gewoon verder waar we even stilgezet waren. Voor 85% van de bevraagden wordt duurzaam ondernemen dan ook het nieuwe normaal.

Wat dat betreft is er duidelijk een draagvlak voor zo’n circulaire economie in onze bedrijfswereld. Het merendeel van de bedrijfsleiders is het er niet alleen over eens dat het vermijden van afval en het verlies van grondstoffen en energie niet meer ‘houdbaar’ is voor onze planeet, 85,5% vindt ook dat het inzetten op digitale communicatie via telewerk en vergaderen vanop afstand een belangrijke hefboom naar duurzaam en circulair ondernemen vormt. En als er één ding is dat corona heeft bewezen, dan is het dat thuiswerken wèl succesvol kan zijn. Voor het klimaat, en voor de productiviteit op de (digitale) werkvloer.

Circulaire loopbaan en arbeidsmarkt zonder uitval

Ongetwijfeld zullen circulaire businessmodellen de komende maanden en jaren aan belang winnen. En die lijn moeten bedrijven doortrekken naar hun hr-beleid: door te streven naar een circulaire loopbaan, waar we talent ‘her-winnen’, binnen en buiten de organisatie. Want ook talent is schaars, en verdient een duurzame aanpak.

Vertrek dus vanuit de individuele talenten van je medewerkers en focus op hoe ieders talent kan bijdragen tot het grotere geheel. Een circulaire loopbaan vergt immers meer mobiliteit en verscheidenheid, zonder je medewerkers op onzekerheden te laten teren. Heb je ‘te veel’ talent, maar wil je hen niet laten gaan? Of heb je net een tekort aan talent? Het delen van werknemers, binnen de organisatie en/of over organisaties heen, leidt tot een betere benutting van talent. Bovendien voorkom je uitval, en dat terwijl je medewerkers nieuwe ervaringen en talenten ontwikkelen.

Werknemers delen met andere werkgevers?

Op zoek naar extra werknemers? Of wil je werknemers delen met andere werkgevers? Meld je nu aan voor deelplatform ‘Bridge’.

Aanmelden

Deel dit artikel

Tom Vlieghe_acerta

Geschreven door Tom Vlieghe

Director Acerta Consult

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Wat als je werknemer vastzit op zijn vakantiebestemming?

22 juli 2024
Dries Rutten

De zomer is volop aan de gang en dat betekent voor veel werknemers maar één ding: vakantie! Het kan echter voorvallen dat een werknemer pas later terugkeert dan voorzien door externe factoren buiten zijn of haar wil om. Een vertraagde vlucht of extreem noodweer kunnen ervoor zorgen dat een werknemer niet tijdig het werk kan hervatten. Wat doe je da...

Lees meer
Werkgevers

Duurzame manieren om je huidige werknemers te behouden

26 juni 2024
Miet Vanhegen

Opvallende cijfers: 72% van de werkende Belgen zou hun huidige werkgever verlaten mocht zich een interessante opportuniteit voordoen. Hoe kan je als bedrijf inzetten op retentie en hoe zorg je voor een stimulerende werkomgeving waarin je huidige werknemers zich kunnen (blijven) ontwikkelen?

Lees meer
Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers vanaf 1 juli 2024?

24 juni 2024
Amandine Boseret

Vanaf 1 juli verandert er opnieuw heel wat op sociaal-juridisch vlak. Deze wijzigingen kunnen een impact hebben op jou als werkgever en op jouw werknemers. Als je hiervan op tijd op de hoogte bent, kan je de nieuwe regels correct toepassen. In dit artikel vind je een beknopt overzicht van de belangrijkste veranderingen die vanaf 1 juli ingaan.

Lees meer