Vorige

Toeleveranciers van verplicht gesloten bedrijven krijgen ook steun

23 december 2020 Werkgevers
Nele Mertens

Toeleveranciers van verplicht gesloten bedrijven krijgen steun van de overheid. Wie wordt er precies beschouwd als toeleverancier? Onder welke voorwaarden kunnen zij een premie aanvragen?

Leestijd: Later lezen?

Wie is toeleverancier?

Bedrijven die zich toeleverancier noemen, moeten kunnen aantonen dat minstens 20 procent van hun omzet bestaat uit het leveren van goederen of diensten aan verplicht gesloten sectoren of activiteiten.

  • Het gaat om de omzet van 2019, tenzij je als bedrijf pas gestart bent in 2020. Dan kan je aan de hand van de omzet van 2020 het bewijs leveren.
  • Welke de verplicht gesloten sectoren en activiteiten zijn, vind je hier.

Wanneer heeft een toeleverancier recht op de premie?

Kan je aan de RSZ aantonen dat je toeleverancier bent, dan heb je recht op de premie als je voor het tweede of het vierde kwartaal van 2020 een daling kunt aantonen van minstens 65 procent. Een daling van…

…minstens 65 procent van je omzet als je btw-plichtig bent, naar keuze:

  • in het tweede kwartaal van 2020, in vergelijking met het tweede kwartaal van 2019 of het eerste kwartaal van 2020.
  • in het vierde kwartaal van 2020, in vergelijking met het vierde kwartaal van 2019 of het derde kwartaal van 2020.

… minstens 65 procent van je loonmassa als je niet btw-plichtig bent of geen periodieke btw-aangifte indient, naar keuze:

  • in het tweede kwartaal van 2020, in vergelijking met het tweede kwartaal van 2019 of het eerste kwartaal van 2020.
  • in het vierde kwartaal van 2020, in vergelijking met het vierde kwartaal van 2019 of het derde kwartaal van 2020.

Hoe vraag je de premie aan?

Meen je in aanmerking te komen voor de premie, dan vraag je die online aan via een toepassing van de RSZ.

  • Vraag je de premie aan voor het tweede kwartaal van 2020, dan is de deadline 15 januari 2021.
  • Vraag je de premie aan voor het vierde kwartaal van 2020, dan is de deadline 15 februari 2021.

Je kan ook voor beide periodes de aanvraag doen. Voldoe je aan de voorwaarden voor beide periodes, dan krijg je echter enkel het hoogste bedrag van de twee premies toegekend.

Nadat je de aanvraag hebt gedaan, krijg je een overzicht te zien in je e-box.

Hoe wordt de premie berekend en betaald?

De RSZ zal eerst en vooral nagaan of je wel voldoet aan de voorwaarden. Is dat het geval, dan berekenen ze het bedrag van de premie waarop je recht hebt.

De premie komt overeen met de netto patronale basisbijdragen voor al je werknemers, met uitzondering van de flexi-jobwerknemers en de werknemers die niet op je DmfA-aangifte vermeld staan, en de patronale solidariteitsbijdragen voor studenten.

  • De premie wordt eerst berekend op het eerste kwartaal van 2020.
  • Daarna wordt de premie berekend op het derde kwartaal van 2020.
  • Het hoogste van de twee bedragen krijg je toegekend.

Heb je ook de premie voor de verplicht gesloten sectoren aangevraagd en heb je eveneens recht op de premie van toeleveranciers, dan krijg je een bijkomende premie uitbetaald ten belope van het verschil tussen de twee premies, op voorwaarde dat de premie toeleverancier hoger is.

Je ontvangt de bevestiging over het recht op de premie en het bedrag ervan eveneens in je e-box. Heb je niet voor de e-box gekozen als communicatiemiddel, dan krijg je de informatie ook op papier toegestuurd.

De premie wordt eerst door de RSZ gebruikt om openstaande facturen aan bijdragen aan te zuiveren. Blijft er een saldo over, dan kan je kiezen om dit te laten uitbetalen of om het te gebruiken om je toekomstige RSZ-facturen alvast te betalen.

Te weinig werk? Deel je werknemers

Pak je personeelsoverschot of -tekort aan door je werknemers tijdelijk uit te wisselen met een andere werkgever. Meer informatie vind je op ons deelplatform Bridge, of herbekijk ons webinar.

Deel dit artikel

Nele Mertens_acerta

Geschreven door Nele Mertens

Juridisch adviseur

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Wat als je werknemer vastzit op zijn vakantiebestemming?

22 juli 2024
Dries Rutten

De zomer is volop aan de gang en dat betekent voor veel werknemers maar één ding: vakantie! Het kan echter voorvallen dat een werknemer pas later terugkeert dan voorzien door externe factoren buiten zijn of haar wil om. Een vertraagde vlucht of extreem noodweer kunnen ervoor zorgen dat een werknemer niet tijdig het werk kan hervatten. Wat doe je da...

Lees meer
Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers vanaf 1 juli 2024?

24 juni 2024
Amandine Boseret

Vanaf 1 juli verandert er opnieuw heel wat op sociaal-juridisch vlak. Deze wijzigingen kunnen een impact hebben op jou als werkgever en op jouw werknemers. Als je hiervan op tijd op de hoogte bent, kan je de nieuwe regels correct toepassen. In dit artikel vind je een beknopt overzicht van de belangrijkste veranderingen die vanaf 1 juli ingaan.

Lees meer
Werkgevers

Loopbaanonderbreking vroeger beëindigen: weldra minder nadelen

29 mei 2024
Amandine Boseret

Binnenkort moeten werknemers geen uitkeringen meer terugbetalen wanneer ze vroegtijdig hun loopbaanonderbreking stopzetten. Er gelden nog steeds wel een aantal voorwaarden.

Lees meer