Vorige

Wat moet je doen als je werknemer tijdens de kerstvakantie naar het buitenland is gegaan?

31 december 2020 Werkgevers
Ellen Van Grunderbeek

Het overlegcomité heeft op 30 december 2020 besloten de reisregels aan te scherpen. De verstrengingen gebeuren om te vermijden dat terugkerende reizigers na de kerstvakantie het aantal besmetting doen stijgen en de nieuwe variant van COVID-19 meebrengen.

Hieronder sommen we de nieuwe regels op. Deze gelden vanaf vandaag 31 december 2020 tot (voorlopig) 15 januari 2021.

Leestijd: Later lezen?

Mijn werknemer is op vakantie in het buitenland

1. Moet mijn werknemer in quarantaine?

Iedereen, inwoners en niet-inwoners, die meer dan 48 uur in een rode zone verblijft, wordt geacht hoogrisicontacten gehad te hebben. Daarom geldt er een verplichte quarantaine die kan worden beëindigd na een negatieve coronatest op dag 7 van de quarantaine. De verplichting tot het invullen van het Passenger Location Form blijft eveneens gelden.

Ben je actief in een essentiële sector en oefent je medewerker een kritische functie uit, dan kan hij toch naar de werkplaats komen, mits een attest van de werkgever. De lijst van essentiële sectoren vind je hier.

2. Moet mijn werknemer zich laten testen?

Inwoners die terugkeren uit een rode zone en daar langer dan 48 uur verbleven, moeten zich op dag 1 én dag 7 van de quarantaine verplicht laten testen.

3. Heeft mijn werknemer recht op tijdelijke werkloosheid?

Als je werknemer thuis kan werken, blijft telewerk verplicht.

Kan je werknemer niet telewerken, heeft hij geen recht op tijdelijke werkloosheid voor de duur van de quarantaine. Het staat de werknemer wel vrij om met jou overeen te komen om vakantiedagen op te nemen of inhaalrust. Dit gebeurt steeds in onderling overleg.

Mijn werknemer is om professionele redenen in het buitenland

Voor inwoners die om professionele redenen langer dan 48 uur in het buitenland verbleven, is tot 4 januari een afwijking op de quarantaineverplichting mogelijk, indien het gaat om een buitenlandse professionele verplaatsing die door de werkgever is geattesteerd. De verplichting tot het invullen van het Passenger Location Form blijft eveneens gelden.

Gaat je werknemer in quarantaine, dan heeft die wel recht op tijdelijke werkloosheid. Deze zal worden aangevraagd op basis van een quarantainegetuigschrift.

Vanaf 4 januari 2021 zal de beoordeling van het Passenger Location Form rekening houden met die professionele verplaatsingen die door de werkgever zijn geattesteerd.

Deze reisregels gelden bovenop de bestaande maatregelen. Zo moet elke niet-inwoner sinds 25 december 2020 een negatieve test kunnen voorleggen bij aankomst in ons land. Over deze maatregelen lees je hier meer.

Veelgestelde vragen coronavirus

Een volledig overzicht van de geldende maatregelen vind je in de FAQ voor werkgevers.

FAQ Werkgevers

Deel dit artikel

Geschreven door Ellen Van Grunderbeek

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Wat als je werknemer vastzit op zijn vakantiebestemming?

22 juli 2024
Dries Rutten

De zomer is volop aan de gang en dat betekent voor veel werknemers maar één ding: vakantie! Het kan echter voorvallen dat een werknemer pas later terugkeert dan voorzien door externe factoren buiten zijn of haar wil om. Een vertraagde vlucht of extreem noodweer kunnen ervoor zorgen dat een werknemer niet tijdig het werk kan hervatten. Wat doe je da...

Lees meer
Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers vanaf 1 juli 2024?

24 juni 2024
Amandine Boseret

Vanaf 1 juli verandert er opnieuw heel wat op sociaal-juridisch vlak. Deze wijzigingen kunnen een impact hebben op jou als werkgever en op jouw werknemers. Als je hiervan op tijd op de hoogte bent, kan je de nieuwe regels correct toepassen. In dit artikel vind je een beknopt overzicht van de belangrijkste veranderingen die vanaf 1 juli ingaan.

Lees meer
Werkgevers

Loopbaanonderbreking vroeger beëindigen: weldra minder nadelen

29 mei 2024
Amandine Boseret

Binnenkort moeten werknemers geen uitkeringen meer terugbetalen wanneer ze vroegtijdig hun loopbaanonderbreking stopzetten. Er gelden nog steeds wel een aantal voorwaarden.

Lees meer