Vorige

Zet deze data van de Sociale Verkiezingen in je agenda

22 maart 2019 Werkgevers

Of je er nu klaar voor bent of niet: in mei 2020 worden er weer sociale verkiezingen georganiseerd. Dat lijkt veraf, maar rekening houdende met een procedure die welgeteld 150 dagen duurt, betekent dit dat de aftrap reeds gegeven wordt in december 2019. De kans is echter groot dat je nu al, in de aanloop naar die start, volop voorbereidingen aan het treffen bent.

Eind vorige week keurde de Kamercommissie het wetsontwerp ter voorbereiding van de sociale verkiezingen goed. Hieronder highlighten we de drie belangrijkste punten en periodes die bepalend zijn voor de organisatie van de sociale verkiezingen binnen jouw onderneming.*

Leestijd: Later lezen?

Sociale verkiezingen van 11 tot en met 24 mei 2020

Eindelijk zijn de exacte data bekend: in het goedgekeurde wetsontwerp staat dat werknemers van bedrijven met meer dan 50 werknemers tussen 11 en 24 mei 2020 nieuwe afgevaardigden voor het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk kiezen. Bedrijven met een gemiddelde vanaf 100 werknemers stemmen dan uiteraard ook voor een nieuwe Ondernemingsraad.

Binnen deze tijdspanne selecteer je 1 of meerdere verkiezingsdagen. In functie van de gekozen verkiezingsdatum (= dag Y), worden de procedure van 150 dagen en alle andere data van de verkiezingskalender definitief vastgelegd.

Vervroegde referteperiode voor berekening tewerkstellingsdrempel

De tewerkstellingsdrempel werd de voorbije jaren altijd berekend op basis van het voorafgaande kalenderjaar. Gezien de sociale verkiezingen de eerstvolgende keer in 2020 plaatsvinden, zou dit dus het huidige jaar zijn. Maar doordat het startschot van de verkiezingsprocedure al halverwege december 2019 wordt gegeven, bestaat het risico dat je nog niet met zekerheid weet of je die strikte tewerkstellingsdrempel haalt of niet. En of je dus al dan niet de plicht om sociale verkiezingen te organiseren moet naleven.

Om die reden valt de referteperiode voor de berekening van de tewerkstellingsdrempel tussen 1 oktober 2018 en 30 september 2019. Dit betekent dat de referteperiode sinds enige tijd loopt en dat wijzigingen in de tewerkstelling nu al een impact hebben op het al dan niet behalen van de gemiddelde tewerkstelling. De periode is zowel van toepassing op werknemers die een tewerkstelling van minstens 3/4de hebben, als minder.

Uitzendkrachten tellen mee voor het tweede kwartaal van 2019

Ook het voorstel van de Nationale Arbeidsraad om de periode voor het berekenen van het aantal uitzendkrachten te vervroegen, kreeg groen licht. Om het aantal uitzendkrachten te berekenen, moet je kijken naar het tweede kwartaal van 2019 (van 1 april 2019 tot en met 30 juni 2019). Voorheen telden uitzendkrachten ook telkens mee voor slechts één kwartaal, maar werd er altijd gekozen voor het laatste kwartaal van het voorafgaande kalenderjaar.

Bovendien krijgen uitzendkrachten voortaan stemrecht, als ze:

  • 65 dagen ononderbroken tewerkgesteld zijn;
  • 3 maanden niet-ononderbroken tewerkgesteld zijn.

Hier is de referteperiode 6 maanden voorafgaand aan dag X. Verder dienen uitzendkrachten opnieuw een register bij te houden.

(*In afwachting van publicatie in Belgisch Staatsblad.)

Vertrouw op de expertise van Acerta

Reken op onze experten voor advies rond de sociale verkiezingen. We adviseren, springen bij waar je dat nodig hebt, of ondersteunen je doorheen het proces. Zo ben jij verzekerd van verkiezingen die vlekkeloos en volgens het boekje verlopen.

Lees meer

Deel dit artikel

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Kennelijk onredelijk ontslag voor contractanten in de overheid

12 april 2024
Johan Weemaes

Contractanten in de openbare sector zullen vanaf nu ook beschermd zijn tegen kennelijk onredelijk ontslag. Op 1 mei 2024 treedt deze wet in werking. Ontdek wat je moet weten als werkgever.

Lees meer
Werkgevers

De verkiezingen komen eraan: wat moet er nog beslist worden?

29 maart 2024
Ellen Van Grunderbeek

In de aanloop naar de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn er nog wat arbeidsdossiers die moeten afgewerkt worden en dus nog wat beslissingen die genomen moeten worden. Wat is de impact hiervan als werkgever?

Lees meer
Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer