Zo vermijd je opgestapelde vakantiedagen
De vakantieplanning was in 2020 een uitdaging voor werkgevers. Heel wat werknemers stelden hun vakantieplannen uit vanwege de coronacrisis. Niet verwonderlijk dat er op het eind van het jaar nog ongebruikte vakantiedagen waren: 75% van de bedienden had nog extralegale vakantiedagen over. Werk maken van een goede vakantieplanning is de boodschap.
Vakantiedagen van 2020 naar 2021
Uit cijfers van Acerta blijkt dat Belgische bedienden uit de private sector gemiddeld 2,5 extralegale vakantiedagen overgedragen hebben van 2020 naar 2021. Waarom spreken we enkel van de extralegale vakantiedagen? Wel, de wettelijke vakantiedagen mogen niet overgedragen worden. Werknemers zijn verplicht al hun wettelijke vakantiedagen op te nemen.
Daarnaast toont de analyse ook aan dat wel drie op de vier bedienden eind 2020 nog extralegale vakantiedagen over hadden. Voorgaande jaren waren dat er beduidend minder. De coronacrisis heeft hier duidelijk een rol gespeeld. Opvallend is ook dat er in november en december nog een eindspurt werd ingezet: in die periode hebben werknemers opvallend meer vakantiedagen opgenomen dan andere jaren. Dankzij die eindspurt, blijft de impact voor bedrijven al bij al beperkt. Hierdoor kunnen werkgevers en werknemers met een (zo goed als) propere lei opnieuw aan de vakantieplanning beginnen.
Maak werk van een goede vakantieplanning
Als werkgever vermijd je best het scenario waar iedereen op hetzelfde moment zijn vakantiedagen wil opnemen. Anders riskeer je dat de bedrijfsvoering in het gedrang komt. Hoe je dat precies doet? Volg deze drie stappen naar een succesvol vakantiebeleid.
Ontdek Acerta Connect Employee Self Service: de makkelijkste manier om verlofaanvragen te beheren
Dankzij Acerta Connect ESS kunnen je werknemers hun verlofopname, ziekteverlof, thuiswerkdagen etc. nu ook aangeven via hun smartphone. Handig en tijdbesparend!
Ontdek Acerta Connect ESS
Geschreven door Marijke Beelen
Juridisch adviseur bij Acerta