Vorige

Zo vermijd je opgestapelde vakantiedagen

19 februari 2021 Werkgevers
Marijke Beelen

De vakantieplanning was in 2020 een uitdaging voor werkgevers. Heel wat werknemers stelden hun vakantieplannen uit vanwege de coronacrisis. Niet verwonderlijk dat er op het eind van het jaar nog ongebruikte vakantiedagen waren: 75% van de bedienden had nog extralegale vakantiedagen over. Werk maken van een goede vakantieplanning is de boodschap.

Leestijd: Later lezen?

Vakantiedagen van 2020 naar 2021

Uit cijfers van Acerta blijkt dat Belgische bedienden uit de private sector gemiddeld 2,5 extralegale vakantiedagen overgedragen hebben van 2020 naar 2021. Waarom spreken we enkel van de extralegale vakantiedagen? Wel, de wettelijke vakantiedagen mogen niet overgedragen worden. Werknemers zijn verplicht al hun wettelijke vakantiedagen op te nemen.

Extralegale vakantie bedienden_acerta

Daarnaast toont de analyse ook aan dat wel drie op de vier bedienden eind 2020 nog extralegale vakantiedagen over hadden. Voorgaande jaren waren dat er beduidend minder. De coronacrisis heeft hier duidelijk een rol gespeeld. Opvallend is ook dat er in november en december nog een eindspurt werd ingezet: in die periode hebben werknemers opvallend meer vakantiedagen opgenomen dan andere jaren. Dankzij die eindspurt, blijft de impact voor bedrijven al bij al beperkt. Hierdoor kunnen werkgevers en werknemers met een (zo goed als) propere lei opnieuw aan de vakantieplanning beginnen.

Maak werk van een goede vakantieplanning

Als werkgever vermijd je best het scenario waar iedereen op hetzelfde moment zijn vakantiedagen wil opnemen. Anders riskeer je dat de bedrijfsvoering in het gedrang komt. Hoe je dat precies doet? Volg deze drie stappen naar een succesvol vakantiebeleid.

Ontdek Acerta Connect Employee Self Service: de makkelijkste manier om verlofaanvragen te beheren

Dankzij Acerta Connect ESS kunnen je werknemers hun verlofopname, ziekteverlof, thuiswerkdagen etc. nu ook aangeven via hun smartphone. Handig en tijdbesparend!

Ontdek Acerta Connect ESS

Deel dit artikel

Marijke Beelen_acerta

Geschreven door Marijke Beelen

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Kennelijk onredelijk ontslag voor contractanten in de overheid

12 april 2024
Johan Weemaes

Contractanten in de openbare sector zullen vanaf nu ook beschermd zijn tegen kennelijk onredelijk ontslag. Op 1 mei 2024 treedt deze wet in werking. Ontdek wat je moet weten als werkgever.

Lees meer
Werkgevers

De verkiezingen komen eraan: wat moet er nog beslist worden?

29 maart 2024
Ellen Van Grunderbeek

In de aanloop naar de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn er nog wat arbeidsdossiers die moeten afgewerkt worden en dus nog wat beslissingen die genomen moeten worden. Wat is de impact hiervan als werkgever?

Lees meer
Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer