De Commissie sociale zaken heeft op 26 mei 2021 unaniem een wetsvoorstel goedgekeurd om het aantal dagen klein verlet bij overlijden, ook wel rouwverlof genoemd, uit te breiden en dat voor zowel werknemers, ambtenaren als zelfstandigen.
Bij overlijden van de echtgenoot of echtgenote of samenwonende partner van de werknemer, het kind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e) of samenwonende partner of een pleegkind in het kader van een langdurige pleegzorg wordt het rouwverlof uitgebreid naar tien dagen. De eerste drie dagen moeten door de werknemer opgenomen worden tijdens de periode die begint met de dag van het overlijden en eindigt de dag van de begrafenis. De bijkomende zeven dagen kunnen door de werknemer opgenomen worden binnen het jaar na de dag van het overlijden. Er kan van deze perioden waarbinnen deze dagen moeten worden opgenomen, afgeweken worden op vraag van de werknemer, mits een akkoord van de werkgever.
Bij het overlijden van de pleegvader of pleegmoeder van de werknemer in het kader van langdurige pleegzorg op het moment van het overlijden, wordt bovendien rouwverlof toegekend ten belope van drie dagen.
In het geval van overlijden van een pleegkind van de werknemer of van zijn echtgeno(o)t(e) of samenwonende partner in het kader van kortdurende pleegzorg op het moment van het overlijden, heeft de werknemer recht op één dag klein verlet, op te nemen op de dag van de begrafenis.
Het wetsvoorstel moet nog in de plenaire Kamer gestemd worden alvorens de uitbreiding een feit is.
Meer weten? Volg de opleiding rond afwezigheden op het werk
Werknemers kunnen om verschillende redenen afwezig zijn op het werk. Rouwverlof is er daar één van. Soms is een afwezigheid te wijten is aan meerdere oorzaken tegelijkertijd of aan opeenvolgende oorzaken zoals bijvoorbeeld ziekte tijdens een vakantieperiode, samenloop van tijdelijke werkloosheid en zwangerschapsrust, ziekte en economische werkloosheid,…Welke regels zijn dan van toepassing? Welke afwezigheid heeft voorrang? ? Moet je gewaarborgd loon betalen of ontvangt de werknemer uitkeringen in de sociale zekerheid? Hoe geef je die afwezigheid aan? Tijdens deze opleiding krijg je een duidelijk inzicht in deze complexe juridische regelgeving.
Schrijf in