Vorige

Opnieuw strenger: wat zijn de nieuwe maatregelen?

27 juli 2020 Werkgevers
Ellen Van Grunderbeek

Op de versneld bijeengeroepen Nationale Veiligheidsraad zijn vandaag bijkomende verstrengde maatregelen aangekondigd om de heropflakkering van het coronavirus verder in te dijken. Deze maatregelen gaan in op woensdag 29 juli 2020 en gelden minstens voor de vier komende weken. De maatregelen vormen een mix van zowel nationale als lokale maatregelen en komen bovenop de recent ingegane maatregelen. Wat is er beslist?

Leestijd: Later lezen?

Niet-begeleide evenementen tot 10 personen

De niet-begeleide evenement (zoals uitstappen, samenscholingen of familiebijeenkomstenworden beperkt tot 10 personen. Kinderen tot de leeftijd van 12 jaar worden hierbij niet meegerekend.

Bij trouwfeesten mogen er maximaal 100 gasten op de ceremonie, recepties zijn beperkt tot 10 personen.

De regels voor zomerkampen en speelpleinwerking blijven onveranderd, de bubbels mogen bestaan uit 50 deelnemers en de begeleiders.

Evenementen

Lokale overheden beoordelen of plaatselijke evenementen kunnen doorgaan. Indien ze mogen doorgaan, dan moeten alle veiligheidsprotocollen blijvend worden nageleefd.

Evenementen moeten wel opnieuw kleiner worden. Het aantal aanwezige personen wordt teruggebracht tot 100 wanneer deze binnen georganiseerd worden. Wanneer de evenementen buiten georganiseerd worden, mogen er maximum 200 personen aanwezig zijn. Op deze evenementen geldt trouwens een mondmaskerverplichting.

Organisatie van het werk

Telewerken wordt opnieuw sterk aanbevolen.

Winkelen

Winkels mogen openblijven, maar het winkelen zelf wordt opnieuw beperkt. Klanten mogen bijvoorbeeld maximum 30 minuten winkelen (per winkel),  behalve als er op afspraak wordt gewerkt. Bovendien moeten ze alleen winkelen, met uitzondering voor minderjarigen of mensen die hulp nodig hebben, een regel die vroeger al werd toegepast.

De solden, die zaterdag 1 augustus van start gaan, kunnen doorgaan, rekening houdend met bovenstaande regels en de reeds besliste mondmaskerverplichting in de handelszaken en op de drukke openbare plaatsen. Hierover lees je hier meer.

Ontspanning

Voor de toegang tot onder meer sportlessen en welnesscentra geldt, net zoals in de horeca, de verplichting om contactgegevens (naam en e-mailadres of telefoonnummer) achter te laten met de uitsluitende doelstelling van snelle contactopsporing. Deze gegevens zullen gedurende 14 dagen worden bewaard en nadien meteen vernietigd. De centra die aan deze verplichting zullen moeten voldoen, worden door de overheid opgelijst.

De kaart met gratis treinritten, die iedereen krijgt, wordt uitgesteld tot september.

Deze maatregen zullen nog worden opgenomen in een Ministrieel Besluit dat in de komende dagen zal worden gepubliceerd. Acerta informeert je verder over de ontwikkelingen van de nieuwe maatregelen.

Op de hoogte blijven van alle corona-ontwikkelingen?

Raadpleeg regelmatig onze FAQ of bereid je voor op het najaar dankzij ons webinar over actuele coronamaatregelen.

Deel dit artikel

Geschreven door Ellen Van Grunderbeek

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Tijdig aan de schoolpoort

28 augustus 2023
Annelies Bries

De start van het nieuwe schooljaar. Het is weer tijd voor de werkende ouders om een nieuw evenwicht te vinden tussen de werk- en de schooluren. Wat zijn de juridische mogelijkheden?

Lees meer
Werkgevers

De coronabesmettingen stijgen opnieuw, enkele veelgestelde vragen

18 juli 2022
Nele Mertens

De coronabesmettingen gaan weer in stijgende lijn. Ook als werkgever kan je hier opnieuw mee geconfronteerd worden. Kan je mondmaskers terug invoeren op de werkvloer? Heeft je medewerker recht op tijdelijke werkloosheid wanneer het kamp van zijn kinderen wordt geannuleerd? We lijsten de meest voorkomende vragen voor je op.

Lees meer
Werkgevers

Versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid eindigt binnenkort

02 juni 2022
Nele Mertens

De versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt binnenkort stopgezet. De procedure werd initieel ingevoerd vanwege de coronapandemie, en werd later uitgebreid vanwege de watersnood en het conflict in Oekraïne.

Lees meer