Vorige

3 op 10 werkgevers stelt werknemers tewerk in het buitenland

25 augustus 2020 Werkgevers
Christophe Hameeuw

Ondernemen voorbij de landgrenzen betekent al snel mensen internationaal tewerkstellen. Het betekent mensen van hier naar daar detacheren, of elders lokale mensen in dienst nemen. Nog voor je er erg in hebt, ben je naast internationaal ondernemer ook internationaal werkgever. Hieronder lees je enkele van de opmerkelijkste resultaten van Acerta’s bevraging over internationale tewerkstelling.

Leestijd: Later lezen?

'Help, ik stel mensen tewerk in het buitenland'

Groeien is al uitdagend genoeg zonder drempels die er niet zouden moeten zijn, zoals het personeelsbeheer van je medewerkers in het buitenland. Wat zijn nu de wettelijke verplichtingen van een detachering? Waar wordt een werknemer die in het buitenland werkt belast? En is een buitenlands werknemer goedkoper? Je bent lang niet de enige werkgever met vragen over internationale tewerkstelling.

Ondernemen stopt immers niet aan landsgrenzen en mensen inzetten dus ook niet. Heb je werknemers in het buitenland, dan wil je minstens zeker zijn dat je de hr-administratie 100% in orde hebt. Want actief zijn in het buitenland is zo al uitdagend genoeg.

30% heeft Belgische werknemers in het buitenland

Maar liefst 3 op 10 (30%) werkgevers bevestigde Belgische werknemers tewerk te stellen in het buitenland. Sommige werkgevers hebben een vestiging in het buitenland (11%), andere voeren een internationale tewerkstelling op projectmatige basis (11%) en een minderheid doet dit voor hun Belgische onderneming en op structurele basis (9%).

Buitenlandse werknemers in het buitenland, een realiteit voor 1 op 4 werkgevers

Opvallend is dat meer dan 1 op 4 werkgevers-respondenten van het Acerta-panel buitenlandse werknemers tewerkstelt in het buitenland. Daar kunnen verschillende aanleidingen en motivaties voor zijn: omdat ze er een vestiging hebben (40%), omdat ze via buitenlandse medewerkers in het buitenland toegang hopen te krijgen tot een lokale afzetmarkt (28%) en omdat er hier een schaarste is aan de specifieke profielen die ze daar nodig hebben (13%). Aangezien het ondertussen in vele sectoren mogelijk is om van thuis uit te werken,  zullen  werkgevers in de toekomst allicht  nog meer geschikte buitenlandse profielen in het buitenland laten telewerken.   

Ook de loonkost speelt een rol

Dat ‘de loonkost van een arbeidskracht goedkoper is dan in België’ (8%) en dat ‘buitenlandse werknemers tegen een lager loon willen werken dan Belgische werknemers’ (6%) vallen net buiten de top drie van voornaamste redenen om buitenlandse werknemers tewerk te stellen in het buitenland. Werkgevers gaan er dus effectief van uit dat tewerkstellen in het buitenland goedkoper zou zijn. Het gaat hier echter over perceptie: of het daadwerkelijk goedkoper is verschilt van land tot land, de hoogte van het loon en diverse andere factoren.

Plannen in het buitenland?

Heb of plan jij ook activiteiten in het buitenland en zit je ook met vragen over internationale tewerkstelling? Laat hr-administratie je internationale ambities niet stuiten. Wij helpen je graag.

Internationale payroll

Deel dit artikel

Geschreven door Christophe Hameeuw

Managing consultant Tax & International

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Aanpassing economisch immigratiebeleid: wat moet je weten?

27 maart 2024
Christophe Hameeuw

Op 8 maart 2024 heeft de Vlaamse Regering een aangepast economisch immigratiebeleid goedgekeurd. Wat betekent dit voor jou als werkgever? Wat verandert er en wat blijft behouden? Ontdek het in onze blog.

Lees meer
Werkgevers

Het bijzonder aanslagstelsel voor buitenlandse kaderleden en specialisten zal uitdoven

09 november 2023
Christophe Hameeuw

Op 1 januari 2022 wordt het bijzonder belastingstelsel voor buitenlandse kaderleden aangepast. Dankzij deze informatie kan je nagaan of jouw huidige of toekomstige werknemers in het nieuwe BBIB/BBIO kunnen instappen.

Lees meer
Werkgevers

Telewerken in het buitenland: wat met sociale zekerheid?

27 juni 2023
Christophe Hameeuw

Vanaf 1 juli 2023 is het onder bepaalde voorwaarden mogelijk om beperkt telewerk vanuit het buitenland toe te laten, zonder dat hierdoor de sociale zekerheid in het gedrang komt.

Lees meer