Vorige

Nieuwe maatregelen genomen door het Overlegcomité

25 maart 2021 Werkgevers
Annelies Bries

Door de verhoging van het aantal ziekenhuisopnames en het toenemen van het aantal coronabesmettingen, is het Overlegcomité vandaag, 24 maart 2021 vervroegd samengekomen. Er werd besloten om een ‘Paaspauze’ in te lassen gedurende een periode van 4 weken.

Leestijd: Later lezen?

Nieuwe maatregelen vanaf 27 maart 2021

De volgende maatregelen zullen ingaan vanaf zaterdag 27 maart 2021 en gelden voor 4 weken:

  • Niet-essentiële winkels mogen geopend blijven, maar kunnen enkel nog werken op afspraak. Er mag dan alleen gewinkeld worden of met één andere persoon van hetzelfde gezin. Bestellen en afhalen mag nog wel;  
  • De niet-medische contactberoepen, zoals kappers, schoonheidssalons, niet-medische pedicurezaken, massagesalons, tatoeage- en piercingsalons, zullen de deuren opnieuw moeten sluiten;
  • De lessen van het lager, secundair en hoger onderwijs worden opgeschort van 29 maart tot en met 2 april. Kleuterscholen blijven open.

Moet je je onderneming sluiten, kan je je werknemers niet meer of minder tewerkstellen omwille van de opgelegde corona-maatregelen en/of moet je werknemer voor de kinderen zorgen omwille van het sluiten van de scholen? Dan kan je voor hen beroep doen op tijdelijke werkloosheid wegens corona-overmacht.

Bestaande maatregelen blijven gelden

De volgende maatregelen zijn al van toepassing en blijven van toepassing maar werden extra benadrukt tijdens de persconferentie door het Overlegcomité:

  • De verplichting om te telewerken blijft gelden. Telewerk is verplicht voor alle ondernemingen en diensten tenzij dit onmogelijk is omwille van de aard van de functie of de continuïteit van de onderneming.

Hierop zal sterker gecontroleerd worden. Zo vernemen we dat het verplicht zou worden om een register bij te houden waarin de planning staat van wie er wanneer aanwezig zal zijn op de werkvloer. Wordt een overtreding vastgesteld, dan kan dit leiden tot het verplicht opleggen van de sluiting van de onderneming;

Je kan hierboven de maatregelen lezen zoals ze werden toegelicht in de persconferentie van het Overlegcomité. De concrete uitwerking van die maatregelen, onder meer met betrekking tot het register bij niet toepassing van telewerk, moet nog gebeuren in het Ministerieel Besluit.

Blijf op de hoogte

Check regelmatig onze FAQ voor meer informatie. Deze wordt dagelijks opgevolgd en aangepast, zodat je altijd op de hoogte bent van de meest recente ontwikkelingen.

FAQ Werkgevers

Deel dit artikel

Annelies Bries_acerta

Geschreven door Annelies Bries

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Tijdig aan de schoolpoort

28 augustus 2023
Annelies Bries

De start van het nieuwe schooljaar. Het is weer tijd voor de werkende ouders om een nieuw evenwicht te vinden tussen de werk- en de schooluren. Wat zijn de juridische mogelijkheden?

Lees meer
Werkgevers

De coronabesmettingen stijgen opnieuw, enkele veelgestelde vragen

18 juli 2022
Nele Mertens

De coronabesmettingen gaan weer in stijgende lijn. Ook als werkgever kan je hier opnieuw mee geconfronteerd worden. Kan je mondmaskers terug invoeren op de werkvloer? Heeft je medewerker recht op tijdelijke werkloosheid wanneer het kamp van zijn kinderen wordt geannuleerd? We lijsten de meest voorkomende vragen voor je op.

Lees meer
Werkgevers

Versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid eindigt binnenkort

02 juni 2022
Nele Mertens

De versoepelde procedure voor tijdelijke werkloosheid wegens overmacht wordt binnenkort stopgezet. De procedure werd initieel ingevoerd vanwege de coronapandemie, en werd later uitgebreid vanwege de watersnood en het conflict in Oekraïne.

Lees meer