Vorige

Nieuwe maatregelen vanaf 21 december 2020

21 december 2020 Werkgevers
Ellen Van Grunderbeek

Afgelopen vrijdag heeft het Overlegcomité, na de samenkomst om de coronasituatie en de te nemen maatregelen ter bestrijding daarvan te bespreken, enkele nieuwe maatregelen genomen. Gezien de actuele stand van de pandemie volgden er geen versoepelingen.

De aangekondigde maatregelen treden op verschillende momenten in werking en lopen (voorlopig) tot 15 januari 2021.

Leestijd: Later lezen?

Deze nieuwe coronamaatregelen heeft het Overlegcomité genomen

Vanaf maandag 21 december moeten skipistes, langlaufpistes en skicentra de deuren sluiten.

Reizen blijft ten strengste afgeraden. Volgende nieuwe maatregelen gelden:

  • bij terugkomst na een reis uit een rode zone geldt een verplichte quarantaine van 7 dagen, met aansluitend negatief testresultaat. De controle op de naleving van deze verplichte quarantaine wordt versterkt. Deze quarantaine is niet verplicht wanneer uit het Passenger Location Form zou blijken dat de kans op besmetting laag is omwille van het gestelde gedrag. De berekening van deze risico-score op het Passenger Location Form wordt wel verstrengd. Daarnaast komt er ook een versterkte controle op het invullen van het Passenger Location Form bij aankomst in België.
  • wegens het gemuteerd coronavirus dat opgedoken is in het Verenigd Koninkrijk zijn alle reizen naar België vanuit het Verenigd Koninkrijk door middel van passagiersvervoer verboden. Deze maatregel geldt thans voor 24 uur en in afwachting van verdere maatregelen.
  • werkgevers of gebruikers actief in de bouwsector, de land- en tuinbouw en de schoonmaak moeten vóór de aanvang van de werkzaamheden nagaan of de werknemer waarop zij beroep doen een negatief testresultaat kan voorleggen. De test moet ten vroegste 48 uur voor aankomst op het Belgische grondgebied zijn uitgevoerd.

Nieuwe maatregelen vanaf 25 december 2020

Niet Belgische residenten die terugkeren uit een rode zone moeten een negatief testresultaat kunnen voorleggen, van een test die ten vroegste 48 uren voor aankomst op Belgisch grondgebied werd afgenomen. De vervoersmaatschappij zal het beschikken over het negatief testresultaat controleren en desgevallend het instappen kunnen weigeren.

Nieuwe maatregelen vanaf 1 januari 2021

Door de Brexit wordt de toelating om te reizen naar het Verenigd Koninkrijk geschrapt.

Andere maatregelen

De geldende maatregelen zoals het verplichte telewerk blijven onverkort gelden. Er komt een versterkte controle op telewerk, zowel in de privé- als in de publieke sector.

Veelgestelde vragen coronavirus

Een volledig overzicht van de geldende maatregelen vind je in de FAQ.

FAQ werkgevers

Deel dit artikel

Geschreven door Ellen Van Grunderbeek

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Kennelijk onredelijk ontslag voor contractanten in de overheid

12 april 2024
Johan Weemaes

Contractanten in de openbare sector zullen vanaf nu ook beschermd zijn tegen kennelijk onredelijk ontslag. Op 1 mei 2024 treedt deze wet in werking. Ontdek wat je moet weten als werkgever.

Lees meer
Werkgevers

De verkiezingen komen eraan: wat moet er nog beslist worden?

29 maart 2024
Ellen Van Grunderbeek

In de aanloop naar de verkiezingen op 9 juni 2024 zijn er nog wat arbeidsdossiers die moeten afgewerkt worden en dus nog wat beslissingen die genomen moeten worden. Wat is de impact hiervan als werkgever?

Lees meer
Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer