Vorige

The Great Resignation, ook in België?

31 januari 2022 Werkgevers
Jackie Klaster

In de Verenigde Staten zouden werknemers meer dan ooit vrijwillig hun job opzeggen. Het fenomeen kreeg de naam ‘The Great Resignation’. Zien we dezelfde trend op de Belgische arbeidsmarkt? Het antwoord is ja, maar in beperkte mate.

Leestijd: Later lezen?

Jobmobiliteit piekt

In het begin van de coronapandemie was er bijna een stilstand op de Belgische arbeidsmarkt. Door de onzekerheid enerzijds en de steunmaatregelen anderzijds, werden er minder contracten van onbepaalde duur stopgezet en minder nieuwe contracten afgesloten.

In 2021 was er daarentegen opnieuw meer mobiliteit op de Belgische arbeidsmarkt, zeker in vergelijking met het coronajaar 2020. Er werden meer arbeidscontracten beëindigd (+31%), maar ook meer arbeidscontracten afgesloten (+32%). Ook in vergelijking met pre-coronajaar 2019 is er in 2021 een stijging te zien bij zowel de nieuwe (+4,8%) als beëindigde contracten (+18,1%).

Initiatief van de werknemer

Wanneer er een contractbeëindiging was in 2021, was dat meestal op initiatief van de werknemer. Slechts in 17 % was het ontslag op initiatief van de werkgever. Dat is het laagste percentage van de afgelopen drie jaar. Het zijn vooral jongere medewerkers, met een leeftijd tussen 25 en 35 jaar, die hun loopbaan meer in handen willen nemen.

Focus op retentie

Hoe kan je als bedrijf inspelen op die beweging op de arbeidsmarkt in tijden van arbeidskrapte? Je moet enerzijds je bedrijf in de kijker kunnen zetten om het geschikte personeel te vinden, maar anderzijds mag je zeker je retentiebeleid niet vergeten. Het talent dat je al in je organisatie hebt, wil je zeker en vast niet verliezen.

Verhoog de motivatie van je medewerkers door in te zetten op het ABC-model, een wetenschappelijk onderbouwde theorie waarmee je kan inzetten op de basisbehoeften van je medewerkers (Autonomie, verBondenheid en Competentie). Vergeet zeker ook de rol van de leidinggevenden niet, want zij zijn de directe lijn tussen je organisatie en medewerkers. Bij leidinggevenden die het ABC-model toepassen, kan je ongetwijfeld rekenen op een sterk gemotiveerd team.

Aan de slag rond retentiemanagement

Je medewerkers gemotiveerd houden zodat ze bij jou aan boord blijven, hoe pak je dat nu concreet aan? In de workshop retentiemanagement krijg je 3 pijlers aangereikt die je helpen om je medewerkers te behouden, te motiveren en te ondersteunen in hun groei. Met het ABC-model heb je een werkbaar kader in handen om een motiverend hr-beleid uit te bouwen. 

Deel dit artikel

Geschreven door Jackie Klaster

Consultant Acerta Career Center

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Vacature zoekt ideale kandidaat: al aan job branding gedacht?

28 juni 2024
Alexander Claassens

Bedrijven zoeken gretig naar de beste manier om hun vacature tot bij de juiste doelgroep te krijgen. In een zee van jobaanbiedingen moet je meer dan ooit opvallen. Al aan job branding gedacht? Het is de perfecte manier om te zorgen dat jouw vacature op korte termijn resultaten boekt. We leggen je uit hoe dat werkt en hoe je het aanpakt.

Lees meer
Werkgevers

Duurzame manieren om je huidige werknemers te behouden

26 juni 2024
Miet Vanhegen

Opvallende cijfers: 72% van de werkende Belgen zou hun huidige werkgever verlaten mocht zich een interessante opportuniteit voordoen. Hoe kan je als bedrijf inzetten op retentie en hoe zorg je voor een stimulerende werkomgeving waarin je huidige werknemers zich kunnen (blijven) ontwikkelen?

Lees meer
Werkgevers

Hoe vaak denken werknemers nog aan een carrièreswitch?

21 mei 2024
Jochen Bessemans

Enkele jaren geleden speelden heel wat werknemers met het idee om hun job volledig om te gooien en in te ruilen voor een andere. Uit onze recente bevraging blijkt dit vandaag niet meer het geval. Wat zijn de redenen om wel of niet te switchen en hoe kan je hier als werkgever op inspelen?

Lees meer