Vorige

The Great Resignation, ook in België?

31 januari 2022 Jackie Klaster Werkgevers

In de Verenigde Staten zouden werknemers meer dan ooit vrijwillig hun job opzeggen. Het fenomeen kreeg de naam ‘The Great Resignation’. Zien we dezelfde trend op de Belgische arbeidsmarkt? Het antwoord is ja, maar in beperkte mate.

Leestijd: Later lezen?

Jobmobiliteit piekt

In het begin van de coronapandemie was er bijna een stilstand op de Belgische arbeidsmarkt. Door de onzekerheid enerzijds en de steunmaatregelen anderzijds, werden er minder contracten van onbepaalde duur stopgezet en minder nieuwe contracten afgesloten.

In 2021 was er daarentegen opnieuw meer mobiliteit op de Belgische arbeidsmarkt, zeker in vergelijking met het coronajaar 2020. Er werden meer arbeidscontracten beëindigd (+31%), maar ook meer arbeidscontracten afgesloten (+32%). Ook in vergelijking met pre-coronajaar 2019 is er in 2021 een stijging te zien bij zowel de nieuwe (+4,8%) als beëindigde contracten (+18,1%).

Initiatief van de werknemer

Wanneer er een contractbeëindiging was in 2021, was dat meestal op initiatief van de werknemer. Slechts in 17 % was het ontslag op initiatief van de werkgever. Dat is het laagste percentage van de afgelopen drie jaar. Het zijn vooral jongere medewerkers, met een leeftijd tussen 25 en 35 jaar, die hun loopbaan meer in handen willen nemen.

Focus op retentie

Hoe kan je als bedrijf inspelen op die beweging op de arbeidsmarkt in tijden van arbeidskrapte? Je moet enerzijds je bedrijf in de kijker kunnen zetten om het geschikte personeel te vinden, maar anderzijds mag je zeker je retentiebeleid niet vergeten. Het talent dat je al in je organisatie hebt, wil je zeker en vast niet verliezen.

Verhoog de motivatie van je medewerkers door in te zetten op het ABC-model, een wetenschappelijk onderbouwde theorie waarmee je kan inzetten op de basisbehoeften van je medewerkers (Autonomie, verBondenheid en Competentie). Vergeet zeker ook de rol van de leidinggevenden niet, want zij zijn de directe lijn tussen je organisatie en medewerkers. Bij leidinggevenden die het ABC-model toepassen, kan je ongetwijfeld rekenen op een sterk gemotiveerd team.

Aan de slag rond retentiemanagement

Je medewerkers gemotiveerd houden zodat ze bij jou aan boord blijven, hoe pak je dat nu concreet aan? In de workshop retentiemanagement krijg je 3 pijlers aangereikt die je helpen om je medewerkers te behouden, te motiveren en te ondersteunen in hun groei. Met het ABC-model heb je een werkbaar kader in handen om een motiverend hr-beleid uit te bouwen. 

Workshop retentiemanagement Motiveren met het ABC-model

Deel dit artikel

acerta-jackie-klaster.png

Geschreven door Jackie Klaster

Consultant Acerta Career Center

Gerelateerde artikels

Een eerste werknemer: wanneer waag jij de sprong?
Werkgevers

Een eerste werknemer: wanneer waag jij de sprong?

28 maart 2023 Leen Smeets

Heb je al enkele jaren op de teller als zelfstandige? Dan overweeg je misschien om te starten met personeel. Een op de drie zelfstandigen die werkgever wordt, werft binnen de eerste twee jaar zijn eerste medewerker aan. En jij? Waag(de) jij de sprong al?

Lees meer
Meer zij-instromers en mannen in de zorg
Werkgevers

Meer zij-instromers en mannen in de zorg

15 maart 2023 Ellen Van Grunderbeek

Het zijn uitdagende tijden voor de zorgsector. Enerzijds stijgt de nood aan zorgkundige profielen door de vergrijzende samenleving, anderzijds raken de bestaande vacatures maar moeizaam ingevuld.

Lees meer
Zo blijven jouw mensen verliefd op hun job
Werkgevers

Zo blijven jouw mensen verliefd op hun job

14 februari 2023 Hannelore Van Meldert

Nog geen jaar aan de slag, en het bedrijf al verlaten? Het gebeurt vaker dan je denkt. Hoe zorg je ervoor dat je medewerker verliefd blijft op zijn job?

Lees meer