Vorige

Wat zijn de gevolgen van de nieuwe maatregelen voor werkgevers?

20 oktober 2020 Werkgevers
Amandine Boseret

Door de evolutie van de coronapandemie heeft de nieuwe regering op zondag 18 oktober een nieuw ministerieel besluit ondertekend, dat afgelopen maandag in werking trad. Wat zijn de gevolgen hiervan voor werkgevers?

Leestijd: Later lezen?

Telewerk is 'de regel'

Sinds 19 oktober is telewerken de regel. Dit betekent dat werknemers thuiswerk verrichten, tenzij:

  • de aard van hun werk het niet toelaat;
  • de voortzetting van het beheer van de onderneming, van de activiteiten en van de diensten het niet toelaat.

Indien telewerk niet mogelijk is, moeten werkgevers passende preventieve maatregelen nemen om de regels rond sociale afstand te waarborgen en het hoogste beschermingsniveau te kunnen bieden.

Bovendien kan je als werkgever georganiseerde terugkeermomenten inplannen voor de werknemers, maar steeds mits strikte naleving van de gezondheidsvoorschriften.

De avondklok

In principe is het verboden om tussen middernacht en 5 uur ‘s morgens op de openbare weg te vertoeven. Je medewerkers mogen zich echter tijdens de avondklok verplaatsen als dit nodig is om hun werk uit te voeren, en zelfs om naar hun werkplaats te gaan.

De horeca moet dicht

De sector van de horeca en andere eet- en drinkgelegenheden moesten sluiten. Deze activiteiten zijn wel toegestaan:

  • meeneem- en bezorgmaaltijden en frisdranken om mee te nemen tot 22 uur aanbieden;
  • voor de horecabedrijven die alle soorten accommodatie aanbieden (bijvoorbeeld hotels): maaltijden aan hun klanten bieden;
  • de grootkeukens (bijvoorbeeld schoolkantines);
  • de cateringdiensten die de receptie na begrafenissen organiseren, en dit voor maximaal 40 personen.

En de winkels?

De winkels mogen openblijven, maar de verkoop van alcohol is vanaf 20 uur verboden. Nachtwinkels moeten om 22 uur sluiten.

Wat is het lot van andere sectoren?

Voorlopig moeten werkgevers van andere sectoren het protocol dat op sectoraal niveau is opgesteld blijven naleven. De regering heeft de sectoren opgedragen hun huidige protocollen te herbekijken om ze indien nodig te verstrengen met het oog op de huidige epidemiologische situatie.

Deze sectorale protocollen zouden tegen 24 oktober moeten worden afgewerkt.

Is dat alles?

De hierboven uiteengezette maatregelen zijn 'aanvullend'. Dit zijn de minimumvoorschriften die in het hele land moeten worden nageleefd. Elke regio, provincie, stad of zelfs gemeente kan echter beslissen om strengere regels in te voeren. Hetzelfde geldt voor de sectoren.

Blijf op de hoogte van de laatste stand van zaken

Lees alles nog eens na op onze corona-FAQ. Daar vind je ook een overzicht van alle afgelopen en toekomstige maatregelen.

Raadpleeg onze FAQ

Deel dit artikel

Amandine Boseret_acerta

Geschreven door Amandine Boseret

Juridisch adviseur bij Acerta

Gerelateerde artikels

Werkgevers

Wat verandert er voor werkgevers in april 2024?

28 maart 2024
Miet Vanhegen

De wetgeving verandert aan een snel tempo en als werkgever is het belangrijk dat je op de hoogte blijft en weet welke wijzigingen een impact kunnen hebben op jouw organisatie. Wij lijsten alle belangrijkste wijzigingen op voor april 2024.

Lees meer
Werkgevers

Collectief ontslag: hoe pak je dit aan als bedrijf?

20 maart 2024
Glenn van Oevelen

Moet je bedrijf noodgedwongen overgaan tot ontslag? Er zijn heel wat vragen: wat moet je meteen in orde brengen, welke procedures moet je volgen en wat met je werknemers?

Lees meer
Werkgevers

Thuiswerkbeleid opnieuw evalueren: zo pak je het aan

20 maart 2024
Ellen Van Grunderbeek

De meeste werkgevers zien hun werknemers in de toekomst terug wat vaker naar kantoor komen. Maar hoe kijken werknemers hier naar? Een nieuw thuiswerkbeleid of een aangepaste versie ervan komt niet van vandaag op morgen.

Lees meer