Vorige

Actualiteit voor accountants: belangrijke info rond vaccinaties tijdens de werktijd, de thuiswerkcao en landingsbanen

16 maart 2021 Lieven Delzeyne Accountants

Als (gecertifieerd) accountant moet je altijd op de hoogte zijn van de laatste fiscale en juridische ontwikkelingen, zodat je je klanten actueel en gefundeerd advies kan geven. Volgende wijzigingen en nieuwigheden hebben mogelijk een impact op de werkorganisatie en het loonbeleid van je cliënteel:

Leestijd: Later lezen?

Nieuwe cao rond thuiswerken voor verplicht telewerk

Hoewel telewerken al geruime tijd de norm is, bleef een passende wetgeving voor het verplichte telewerken uit. De Nationale Arbeidsraad komt hier eindelijk aan tegemoet en publiceerde op 26 januari 2021 een nieuwe cao (nr. 149) rond thuiswerken. Doel is om een helder kader te scheppen voor verplicht thuiswerk tijdens covid en zorgen voor het goede verloop ervan binnen bedrijven.

In principe gelden voor telewerkers dezelfde arbeidsvoorwaarden als op de werkvloer. De nieuwe cao vult deze voorwaarden aan met specifieke voorwaarden, zoals de terbeschikkingstelling van materiaal en de toekenning van een onkostenvergoeding, de arbeidsduur- en regeling, gegevensbescherming, enzoverder.

Vaccinaties tijdens de werktijd

Volgens de huidige wetgeving is een werknemer die een medische raadpleging wilt inplannen, verplicht om de afspraak buiten de werkuren te plannen. Als het echter onmogelijk blijkt om de medische raadpleging in te plannen buiten de werkuren, moet de werknemer een attest van de geneesheer kunnen voorleggen, waarin staat vermeld dat de raadpleging niet mogelijk was buiten de normale werktijden.

De regering heeft een nieuw wetsvoorstel uitgewerkt in het kader van de vaccinatiestrategie in de strijd tegen COVID-19. In dit wetsvoorstel staat dat werknemers klein verlet voor de tijd die nodig is toegekend krijgen als ze zich laten vaccineren tegen het coronavirus.

Andere belangrijke wijzingen

Loonnorm 2021-2022

Om de twee jaar wordt de nieuwe loonnorm bepaald, die als basis dient voor het onderhandelen van de nieuwe tewerkstellingsakkoorden in de sectoren. De loonnorm stelt de marge van de loonstijgingen vast. Voor 2021-2022 werd de maximale marge berekend op 0,4%. Zoals te verwachten werd deze berekening gecompliceerd door de impact van covid.

Uitkering landingsbaan (voorlopig) vanaf 60 jaar

Sinds 1 januari 2021 ontvangen werknemers jonger dan 60 jaar geen uitkering meer wanneer ze een (bijzondere) landingsbaan aanvatten. De cao die een uitkering vanaf een lagere leeftijd toeliet, is niet langer van kracht. Zolang de sociale partners geen nieuwe interprofessionele cao afsluiten, wordt de landingsbaan voor deze medewerkers toegekend zonder een onderbrekingsuitkering van de RVA.

Vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing voor overuren en opleidingen

Vanaf dit jaar wordt de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing opnieuw beperkt tot 130 overuren per jaar en per werknemer.

Tot slot heeft de regering een nieuw fiscaal voordeel ingevoerd: een gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing voor opleidingen. Dit voordeel biedt werkgevers de mogelijkheid een deel van de loonkost van werknemers die opleidingen volgen, te recupereren.

Alternatieve manieren om de loonkost te optimaliseren

Op welke andere manieren kunnen werkgevers de loonkosten van hun medewerkers optimaliseren? Naast het brutoloon, bestaan er verschillende alternatieve looncomponenten waarop ingezet kan worden. Denk daarbij niet alleen aan cheques (maaltijdcheques, ecocheques, geschenkcheques), maar ook aan:

  • IT-materiaal, zoals een laptop en/of smartphone;
  • Mobiliteitsoplossingen, waaronder de fietslease en bedrijfswagen;
  • Bonussen, winstpremies en warrants.

En zoveel meer. Bij het samenstellen van het ideale loonpakket, dien je wel rekening te houden met een aantal zaken. Deze voorwaarden worden samen met tal van andere alternatieve looncomponenten besproken tijdens de volgende Up2Dates-sessies van Acerta.

Altijd op de hoogte zijn?

Volg de online Up2Dates en mis geen enkele wetswijziging, aanpassing en nieuwe regeling. Zo blijf je altijd een neuslengte voor.

Overzicht Up2Dates

Deel dit artikel

Acerta_Lieven_Delzeyne

Geschreven door Lieven Delzeyne

Sales Director Acerta

Gerelateerde artikels

Gids je klanten door het conflict Rusland-Oekraïne
Accountants

Gids je klanten door het conflict Rusland-Oekraïne

03 mei 2022

Hoe kan je je klanten begeleiden en adviseren? Welke maatregelen zijn er voor zelfstandigen die een aanzienlijke omzetdaling kennen vanwege het conflict? En wat met Oekraïners die zelfstandig willen worden in België?

Lees meer
(Gecertifieerd) accountant? Verlies deze deadlines in juni niet uit het oog
Accountants

(Gecertifieerd) accountant? Verlies deze deadlines in juni niet uit het oog

14 juni 2021 Mieke Bruyninckx

De zon schijnt over het hele land, de zomer is in zicht. Je zou voor minder beginnen wegdromen van je welverdiende vakantie. Voor je op reis of op staycation vertrekt, moet je volgende zaken nog in orde brengen.

Lees meer
Nieuw jaar, nieuwe wijzigingen die je als boekhouder en accountant moet kennen
Accountants

Nieuw jaar, nieuwe wijzigingen die je als boekhouder en accountant moet kennen

07 januari 2021 Mieke Bruyninckx

Een nieuw jaar brengt zoals gewoonlijk enkele veranderingen met zich mee. Welke updates zijn relevant voor jou als boekhouder of accountant? Krijg hier een overzicht.

Lees meer