Vorige

Actualiteit voor accountants: belangrijke info rond vaccinaties tijdens de werktijd, de thuiswerkcao en landingsbanen

16 maart 2021 Accountants
Lieven Delzeyne

Als (gecertifieerd) accountant moet je altijd op de hoogte zijn van de laatste fiscale en juridische ontwikkelingen, zodat je je klanten actueel en gefundeerd advies kan geven. Volgende wijzigingen en nieuwigheden hebben mogelijk een impact op de werkorganisatie en het loonbeleid van je cliënteel:

Leestijd: Later lezen?

Nieuwe cao rond thuiswerken voor verplicht telewerk

Hoewel telewerken al geruime tijd de norm is, bleef een passende wetgeving voor het verplichte telewerken uit. De Nationale Arbeidsraad komt hier eindelijk aan tegemoet en publiceerde op 26 januari 2021 een nieuwe cao (nr. 149) rond thuiswerken. Doel is om een helder kader te scheppen voor verplicht thuiswerk tijdens covid en zorgen voor het goede verloop ervan binnen bedrijven.

In principe gelden voor telewerkers dezelfde arbeidsvoorwaarden als op de werkvloer. De nieuwe cao vult deze voorwaarden aan met specifieke voorwaarden, zoals de terbeschikkingstelling van materiaal en de toekenning van een onkostenvergoeding, de arbeidsduur- en regeling, gegevensbescherming, enzoverder.

Vaccinaties tijdens de werktijd

Volgens de huidige wetgeving is een werknemer die een medische raadpleging wilt inplannen, verplicht om de afspraak buiten de werkuren te plannen. Als het echter onmogelijk blijkt om de medische raadpleging in te plannen buiten de werkuren, moet de werknemer een attest van de geneesheer kunnen voorleggen, waarin staat vermeld dat de raadpleging niet mogelijk was buiten de normale werktijden.

De regering heeft een nieuw wetsvoorstel uitgewerkt in het kader van de vaccinatiestrategie in de strijd tegen COVID-19. In dit wetsvoorstel staat dat werknemers klein verlet voor de tijd die nodig is toegekend krijgen als ze zich laten vaccineren tegen het coronavirus.

Andere belangrijke wijzingen

Loonnorm 2021-2022

Om de twee jaar wordt de nieuwe loonnorm bepaald, die als basis dient voor het onderhandelen van de nieuwe tewerkstellingsakkoorden in de sectoren. De loonnorm stelt de marge van de loonstijgingen vast. Voor 2021-2022 werd de maximale marge berekend op 0,4%. Zoals te verwachten werd deze berekening gecompliceerd door de impact van covid.

Uitkering landingsbaan (voorlopig) vanaf 60 jaar

Sinds 1 januari 2021 ontvangen werknemers jonger dan 60 jaar geen uitkering meer wanneer ze een (bijzondere) landingsbaan aanvatten. De cao die een uitkering vanaf een lagere leeftijd toeliet, is niet langer van kracht. Zolang de sociale partners geen nieuwe interprofessionele cao afsluiten, wordt de landingsbaan voor deze medewerkers toegekend zonder een onderbrekingsuitkering van de RVA.

Vrijstelling doorstorting bedrijfsvoorheffing voor overuren en opleidingen

Vanaf dit jaar wordt de vrijstelling van doorstorting van bedrijfsvoorheffing opnieuw beperkt tot 130 overuren per jaar en per werknemer.

Tot slot heeft de regering een nieuw fiscaal voordeel ingevoerd: een gedeeltelijke vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing voor opleidingen. Dit voordeel biedt werkgevers de mogelijkheid een deel van de loonkost van werknemers die opleidingen volgen, te recupereren.

Alternatieve manieren om de loonkost te optimaliseren

Op welke andere manieren kunnen werkgevers de loonkosten van hun medewerkers optimaliseren? Naast het brutoloon, bestaan er verschillende alternatieve looncomponenten waarop ingezet kan worden. Denk daarbij niet alleen aan cheques (maaltijdcheques, ecocheques, geschenkcheques), maar ook aan:

  • IT-materiaal, zoals een laptop en/of smartphone;
  • Mobiliteitsoplossingen, waaronder de fietslease en bedrijfswagen;
  • Bonussen, winstpremies en warrants.

En zoveel meer. Bij het samenstellen van het ideale loonpakket, dien je wel rekening te houden met een aantal zaken. Deze voorwaarden worden samen met tal van andere alternatieve looncomponenten besproken tijdens de volgende Up2Dates-sessies van Acerta.

Altijd op de hoogte zijn?

Volg de online Up2Dates en mis geen enkele wetswijziging, aanpassing en nieuwe regeling. Zo blijf je altijd een neuslengte voor.

Overzicht Up2Dates

Deel dit artikel

Lieven Delzeyne_acerta

Geschreven door Lieven Delzeyne

Sales Director Acerta

Gerelateerde artikels

vennootschapsrecht_acerta
Accountants

Het nieuwe vennootschapsrecht: de deadline nadert

13 maart 2023
Mohamed Abrddane

Het ondernemings- en vennootschapsrecht werd in 2019 grondig aangepast. Ten laatste op 31 december 2023 moeten alle vennootschappen en verenigingen zich hebben omgezet naar één van de nieuwe rechtsvormen. Zijn jouw klanten al in orde?

Lees meer
Accountants

Torenhoge inflatie: wat met de sociale bijdragen in 2023?

05 januari 2023
Bert Hens

De inflatie in België is torenhoog. Tussen 2022 en 2023 steeg de index met 11,9%. Als we vergelijken met 2020, is er zelfs een stijging van 18,3%. Wat is het effect van de torenhoge inflatie op de sociale bijdragen van zelfstandigen? En wat kan je als accountant doen?

Lees meer
Accountants

Energiecrisis: steunmaatregelen voor zelfstandigen

19 oktober 2022

De stijgende energieprijzen hebben een zware impact op veel zelfstandigen. Om die reden heeft de overheid een pakket steunmaatregelen uitgewerkt. Zitten jouw klanten in moeilijkheden? Adviseer hen over de federale steunmaatregelen.

Lees meer