Bouw aan een duurzaam en toekomstgericht thuiswerkbeleid
Thuiswerk is een blijver. Hoe kan je je organisatie optimaal aanpassen aan deze nieuwe manier van werken? Het begint met een correct juridisch kader, maar gaat veel verder dan dat.
In januari 2021 wordt thuiswerk strenger gecontroleerd, zowel in de privé- als in de publieke sector. We zetten de regels rond telewerk nogmaals op een rijtje en leggen uit hoe en waar die flitscontroles plaatsvinden.
Sinds 2 november 2020 is telewerk verplicht voor alle ondernemingen en diensten voor alle personeelsleden. De enige uitzondering hierop is de situatie waarin thuiswerk onmogelijk is omwille van de aard van de functie of de continuïteit van de onderneming.
Als telewerk onmogelijk is, moet je een attest of een ander bewijsstuk bezorgen aan je werknemers om hun aanwezigheid op de werkplaats te bevestigen. Een voorbeeldattest vind je hier.
Daarnaast moet je ook alle noodzakelijke preventiemaatregelen nemen om de regels van social distancing op de werkvloer te respecteren. Deze maatregelen vind je in de Generieke gids aangevuld met het protocol dat door jouw sector werd uitgewerkt.
Er wordt een onderscheid gemaakt tussen niet-essentiële ondernemingen en ondernemingen van de cruciale sectoren en de essentiële diensten.
De sociale inspectie heeft flitscontroles op telewerk aangekondigd. Deze zullen plaatsvinden in de maand januari in de volledige tertiaire sector (dienstverleningssector) en uiteraard focussen op de functies die voor telewerk in aanmerking kunnen komen (bedienden) in sectoren die niet verplicht moeten sluiten.
Tijdens deze flitscontrole kunnen alle maatregelen die in de checklist sanitaire maatregelen opgenomen zijn, gecontroleerd worden door de sociaal inspecteurs. De focus zou echter liggen op de naleving van de verplichting tot telewerk.
Thuiswerk is een blijver. Hoe kan je je organisatie optimaal aanpassen aan deze nieuwe manier van werken? Het begint met een correct juridisch kader, maar gaat veel verder dan dat.
Vlaamse regering gevormd: welke maatregelen uit het akkoord zijn relevant voor werkgevers?
Op 28 september 2024 sloten de Vlaamse onderhandelaars een nieuw Vlaams regeerakkoord voor de periode 2024-2029. De nieuwe afspraken moeten bijdragen aan een welvarend Vlaanderen met een arbeidsmarkt die klaar is voor de toekomst. We bieden je een overzicht van de belangrijkste arbeidsmarktmaatregelen.
Lees meerWat als je werknemer vastzit op zijn vakantiebestemming?
De zomer is volop aan de gang en dat betekent voor veel werknemers maar één ding: vakantie! Het kan echter voorvallen dat een werknemer pas later terugkeert dan voorzien door externe factoren buiten zijn of haar wil om. Een vertraagde vlucht of extreem noodweer kunnen ervoor zorgen dat een werknemer niet tijdig het werk kan hervatten. Wat doe je da...
Lees meerDe start van het nieuwe schooljaar. Het is weer tijd voor de werkende ouders om een nieuw evenwicht te vinden tussen de werk- en de schooluren. Wat zijn de juridische mogelijkheden?
Lees meer